Gaan we erop vooruit?

Gaan we erop vooruit?Het komende jaar zouden de meeste Nederlanders in hun portemonnee moeten merken dat ze erop vooruit gaan. Ik ben benieuwd. De enige manier waarop ik dat meestal écht merk, is als mijn salaris (en dan in dit geval het salaris van mijn loondienstbaan) iets minder belast wordt, waardoor er wat meer op mijn rekening verschijnt. Alle andere dingen zijn vaak zo ongrijpbaar en ook weer afhankelijk van wat je gebruikt, dat het moeilijk te peilen is of dat nu ook scheelt.

Vooralsnog heb ik in ieder geval begrepen dat de energierekening omhoog gaat en bericht gehad dat de huisverzekeringen en mijn wegenbelasting omhoog gaan. Er moet dus nog wel wat bij, wil dat een beetje rechtgetrokken worden 😉

2017 zal voor mij denk ik sowieso op financieel vlak wel een bijzonder jaar zijn. Voor het eerst heb ik dan een volledig jaar geen hypotheekrenteaftrek, wat betekent dat ik – omdat ik als zelfstandig ondernemer – weer een heel ander kostenplaatje bij de Belastingdienst krijg. In de afgelopen jaren moest ik steeds per jaar ongeveer €7000 betalen en dat bedrag heb ik in ieder geval over 2014 en 2015 weer teruggekregen. Op zo’n manier is betalen niet zo’n straf 😉

[wp_ad_camp_3]

Het komende jaar wordt daarin natuurlijk anders. Ik heb al even een Excel-documentje gemaakt met daarin een overzicht van de verschillende schijven, de aftrekposten, enzovoorts. Als ik dat bekijk, dan loopt het best fors op. Nu weet ik niet of dat Excelletje helemaal klopt, omdat het 1) redelijk eenvoudig is, 2) om een schatting gaat en 3) misschien wel heel erg versimpeld is. Maar het komt er in ieder geval op neer dat ik best wat moet reserveren. Dat motiveert overigens ook wel om de boekhouding steeds op orde te houden, want die aangifte moet vanaf nu wél op tijd gebeuren. Ik wil immers geen rente betalen over een hoog te betalen bedrag!

Nu betekent dat allemaal betalen natuurlijk ook dat mijn omzet en belastbare winst in dat geval voldoende is om mijn plannen voor 2017 te dekken. Dat is natuurlijk ook weer een pluspunt. Al met al denk ik dus dat ik er financieel wel op vooruit ga, maar niet echt op een manier die te maken heeft met de plannen van de overheid. En: voorlopig blijft het natuurlijk bij schattingen, eerst maar eens 2016 afronden.

Heb jij het idee dat je er volgend jaar op vooruit gaat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. geen idee, ik weet nog niet of en hoeveel loonsverhoging ik krijg volgend jaar. Wel weet ik dat we onze lasten goed hebben verminderd door de restschuld af te lossen. Maar ook dat heeft niets met beleid van de overheid te maken.

 2. Salaris waarschijnlijk omhoog voor mevrouw (weten meer in Feb na jaarlijks review) en gelijk voor meneer.

  De kosten:
  Omhoog: zorgverzekering, wegenbelasting, overige verzekeringen, waarschijnlijk GWE…, vakantie (zijn dit jaar niet geweest), huis onderhoud (kozijnen vervangen)
  Hetzelfde: eten, ontspanning, overige variabele kosten
  Omlaag: dagopvang (ivm hogere toeslag), hypotheek (aflossing)

  Kortom, overall zullen de kosten hoger worden voor het komende jaar.

 3. Energie wordt 60 euro duurder, huren stijgen, zorgverzekering is duurder en OV wordt duurder….ik ga er bijna 100 euro met deze dingen op achteruit…van de 1000 is dat 10% dus. Ik heb werkelijk geen idee hoe ik dat moet gaan redden.

 4. Tja als je 100% ZZP bent dan heb je daar natuurlijk geen idee van…

  Ik krijg wel toeslagen het komende jaar. Dat is vrij nieuw voor mij.

  Ik zie het jaar in ieder geval met vertrouwen tegemoet: mijn omzet in q1 ziet er redelijk solide uit omdat ik een aantal facturen kan doorschuiven naar het nieuwe jaar, terwijl ik ook in dit jaar genoeg inkomen overhoud.

 5. Er zitten wel loonsverhogingen aan te komen voor manlief en mijzelf. Maar ik ga minder uren werken. Afgelopen half jaar werkte ik ruim 19 uur per week. Komend half jaar zal dat er zo'n 13 uur per week zijn. Dat is een best verschil. Huur en zorgtoeslag krijgen wij niet, dus daarin verandert er voor ons niks. Hoe het er echt uit zal gaan zien? ik denk dat we dat plaatje pas over een maand of 3 duidelijker hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.