Europeanen slechter in sparen dan Amerikanen

Het is zelfs voor de Amerikanen even groot nieuws: Europeanen zijn nóg slechter in sparen dan zij! De ING voerde een onderzoek uit, waaruit bleek dat maar liefst 29 procent van de Europeanen geen cent aan spaargeld heeft. En als je denkt dat dat percentage vooral naar beneden gebracht wordt door de armere Europeaanse landen: think again. Van de Nederlanders heeft namelijk 24 procent geen spaargeld. Bij de Amerikanen is dit ‘slechts’ 16 procent.

Volgens de ING komt dit grotendeels door het lage rentepercentage. Daardoor motiveert het voor mensen niet om te sparen en steken ze hun geld liever in bijvoorbeeld een verbouwing.

Niet sparen vanwege een lage rente?

Ik geef toe: er is wat voor te zeggen. Nu je bijna geen cent rente meer op je spaargeld krijgt, is het aantrekkelijker om naar alternatieven te kijken. Denk aan aflossen van je hypotheek, verbouwen, beleggen (wat ik sinds kort en op hele kleine schaal doe via een beleggingsrekening bij DeGiro) of crowdfunding. Maar dat zou ik wél pas doen nadat je een buffer hebt van een paar maanden. Helemaal geen cash geld lijkt me totaal niet handig!

Nu lijkt het erop dat er ook vrij weinig mensen ondervraagd zijn, als ik de grafiek goed lees, dan gaat het om amper 14.000 mensen voor blijkbaar wereldwijde conclusies. Maar toch ben ik wel benieuwd: demotiveert de lage rente jou ook en spaar je daardoor niet of minder?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Ik spaar voor een paar dingen, ongeacht de rente. Ik los ook zoveel mogelijk af, maar ook dat heeft niet per se te maken met de rente maar met hypotheekvrij willen zijn.

 2. Ik spaar ook gewoon al moet ik zeggen dat die lage rente inderdaad niet echt motiverend werkt. Ik spaar daarom ook om iets achter de hand te hebben.

 3. Ik spaar omdat ik simpelweg zoveel geld over houd. En dat is een levensstijl die me wel goed bevalt eigenlijk.

  Het helpt me om mijn doel van zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden te halen.

 4. Ik ken ook andere statistieken. Helaas kon ik ze zo gauw niet vinden, maar daarin stond het eigen vermogen van inwoners van Europa. Dat was gemiddeld genomen in het zuiden van Europa hoger dan in Duitsland. Dat zou je niet verwachten. Nederland stond ook niet hoog, maar de inwoners hebben wel geld in pensioenfondsen en dat werd niet meegenomen.
  Wij hebben spaargeld, maar sparen nu niet omdat de buffer hoog genoeg is. Bij ons gaat dat geld richting de aflossing.

 5. De sociale voorzieningen zijn in Nederland veel beter dan in de VS. Ik kan me voorstellen dat dit een reden is om een bepaald bedrag aan spaargeld achter de hand te hebben. Ook mede door de crisis. WMT

 6. ik spaar voor bepaalde wensen, kosten, vervanging van de auto als dat nodig is, nu een andere bakfiets bijv en gewoon buffer voor als 1 van ons werkloos wordt etc. daar verandert de rente niets aan.. het gaat hooguit langzamer dus we moeten meer zelf sparen om dat doel te bereiken 😉

 7. Ja ik spaar en beleg want de rente is inderdaad wel heel laag. Ik heb een doel voor mijn geld, vroeger met pensioen, dus uitgeven is geen optie. Na jaren van consuminderen zou ik eigenlijk ook niet meer weten waaraan, het wordt een tweede natuur. Alleen met aanbiedingen van kattenvoer moet ik me echt inhouden om niet veel te veel te kopen. Zo gek, ik heb moeite een goede aanbieding te laten liggen, of er over een maand niet weer goede aanbiedingen zijn. Het zal mijn reptielenbrein wel zijn. 😉

 8. Ga bijhouden hoe vaak iets in de aanbieding is. Sommige dingen (zoals xxl pindakaas) is twee keer per jaar in de aanbieding en dan sla ik zoveel in dat ik een halfjaar vooruit kan. Ik gebruik deze vooral in gerechten en voor pindasaus.

 9. Ik zou 24% erg hoog vinden als het klopt. Maar ik denk dat het niets te maken heeft met de lage spaarrente. Mensen die nu andere plekken zoeken voor hun geld (zoals aflossen en beleggen) hebben heus niet nul euro spaargeld. Alleen minder dan voorheen. Dus die 24% zou dan de groep mensen zijn die sowieso nooit spaart.

 10. Ik las ook dat 6 van de 10 Amerikanen nog niet eens $500,- op hun spaarrekening dus ik verwacht dat de gemiddelde Europeaan er toch beter voor staat.
  bron: http://money.cnn.com/2017/01/12/pf/americans-lack-of-savings/?iid=EL

  Wij sparen er niet minder om, maar ik doe wel mijn best om zo veel mogelijk rente op mijn geld te krijgen. Daarom zet ik geld vast in deposito's en heb ik laatst mijn geld verplaatst naar een nieuwe bank die een jaar lang 1% rente garandeert. (waar je tegenwoordig al blij mee moet zijn)

 11. Voorlopig sparen we alleen voor korte termijn doelen want meerendeel is voor aflossen. Het is niet motiverend de lage rente maar op dit moment maakt het ons niet uit, aflossen is waar wij nu besparen. Echt sparen of beleggen is pas voor later.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.