Bespaartip: fruit invriezen

Budgettip: fruit invriezen

In het voorjaar en de zomer is er vaak volop voordelig fruit verkrijgbaar. Lekker, gezond, voordelig; toch wel een van mijn meest favoriete combinaties. Vaak koop ik daarom meer in dan ik op kan. Ik denk vooraf wel dat ik het op kan, maar dan zijn we weer even weg, eten we toch minder dan gedacht, of vergeten we die bak die ook nog hier of daar stond. Zonde natuurlijk! Gelukkig heb ik daar wat op bedacht 🙂

Fruit invriezen op speciale lade

Sinds bij ons onlangs de vriezer ontdooid is, kon ik eindelijk bij een lade waarvan ik al dacht dat hij erin zat, maar wat ik nooit goed kon controleren. Dit is een ondiepe lade, die als het ware tussen twee andere lades in zit. Ik weet niet waar hij officieel voor bedoeld is, maar ik weet wel waar wij hem vanaf nu voor gebruiken: voor het invriezen van fruit!

Ik scoorde afgelopen woensdag een trosje bananen en een kilo perziken en sneed ze (om beurten, anders werd het wat teveel) in stukjes. Vervolgens heb ik een stuk bakpapier op die lade gelegd, de stukjes naast elkaar (maar niet tegen elkaar) op de lade gelegd en deze een paar uur in de vriezer geschoven. Na een paar uur zijn ze goed genoeg bevroren om ze over te hevelen in een zakje, zonder dat alles aan elkaar gaat klonteren.

Wat kun je ermee?

Als je spul bevriest, dan verandert de structuur vaak wat. Er komt wat meer vocht bij en het is niet altijd meer geschikt om zonder meer ontdooid te eten. Tenminste, het kan misschien wel, maar het is dan vaak wat minder lekker. Dat gebeurt ook wel met fruit invriezen. Wij maken van deze bevroren vruchten echter heerlijke smoothies en ijs (scheutje sojamelk erbij en door de blender of bewerken met de staafmixer).

Nu we een hele lade vol hebben met fruit, ben ik aan het kijken naar andere dingen die ik zo kan invriezen. En dan het liefst zonder blancheren. Champignons misschien? Of ui? (Hoewel dat waarschijnlijk wel meurt). Het is namelijk supermakkelijk om alles zo bij de hand te hebben. Ik gooi een stuk minder weg én het is voordeliger als je dan in kunt slaan als iets in de aanbieding is. Dat scheelt weer in het boodschappenbudget!

Heb jij zo’n lade in je vriezer? En wat vries jij zoal in?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Ik vries alleen het hoognodige in. Wat je al zegt, de kwaliteit wordt niet beter als je het in een gewone vriezer invriest en bij de supermarkt hebben ze te kust en te keur voor een niet al te hoge prijs. Je kunt ook gewoon eten wat het seizoen biedt dus geen aardbeien en de winter enzo. Thuis bewaren kost ook weer ruimte en geld dus wat mij betreft niet echt de moeite waard. Ik ben een behoorlijke consuminderaar, maar van dat voorraden houden ben ik afgestapt. Het zet echt geen zoden aan de dijk financieel gezien en de supermarkt lost het goedkoper en beter voor me op.

  2. Overrijpe bananen gaan hier de vriezer in om later ijs van te maken. Verder vries ik geen fruit in. Ik heb dat wel gedaan met frambozen. Even fijnprakken zodat er meer in het bakje past en dan later jam mee maken. Ik heb drie lades bij mijn koelvriescombi. Ik vries vooral brood, vlees uit de aanbieding, tempeh en restjes kokosmelk of appelmoes in.

    1. Fruit voor jam is ook een goede! Dat doe ik nu nog niet, maar ik worstel ook altijd een beetje met de berg suiker die daarin moet. Dan verlies ik meteen al mijn eetlust. Hoe doe jij dat, heb je misschien een alternatief daarvoor? Of maakt dat je niet veel uit?

  3. Nee, dat maakt me niet uit. Zoveel suiker gebruik ik niet, dus maak ik me er niet druk om. Alcohol bestaat ook voor een groot deel uit suiker en daar hoor ik heel weinig mensen over 😉 Ik drink overigens geen alcohol.
    De suiker zorgt ook voor conservering. Je kunt geleisuiker gebruiken met minder suiker, maar dan bederft je jam sneller. Ik maak nu nog potjes leeg van 2013 en 2014. Leuk, nog van mijn vorige woonplek. Voor rode bessenjam gebruik ik gewone suiker, er zit al pectine genoeg in de rode bessen. Vooral als je de pitjes er in laat. Als je aardbeienjam maakt heb je wel geleisuiker nodig, of je moet veel geduld hebben. Voor aardbeienjam en andere vruchtensoorten met een minder zure smaak gebruik ik citroenzuur om de smaak op te peppen. Je kunt ook kiezen voor zelf geperst citroensap.
    Eergisteren heb ik chutney gemaakt van rode bessen. Lekker! En gemaakt met sucanat ipv gewone suiker.

  4. Ik vries heel veel in. Ook fruit wat ik heel koop en dan opsnijd, ook om plastic verbruik te verminderen (want vaak zit t anders in plastic zakken). En inderdaad is t in het seizoen goedkoper!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.