Goedkoop overnachten op vakantie

Goedkoop overnachten op vakantie

Dit jaar gaan wij voor het eerst toch wel redelijk in het hoogseizoen op vakantie. Nu hebben we de vlucht al aardig goedkoop geregeld (in ieder geval een stuk goedkoper dan vorig jaar buiten het seizoen!) en ook voor de eerste nachten hebben we een betaalbaar plekje. Nu blijkt dat goedkoop overnachten in het hoogseizoen best een uitdaging is, kijken we ook naar een aantal andere opties!

Couchsurfing

De voordeligste optie is couchsurfing. Dan kun je bij iemand op de bank terecht (soms tref je het en heb je zelfs een eigen kamer. Dit is helemaal gratis en kan volgens mij hartstikke leuk zijn. Wel loont het de moeite om even te investeren in het vinden van een goede host, want net zo goed als dat zij niet weten wat ze met jou in huis halen, blijft degene die zijn of haar huis voor jou openstelt óók een vreemde.

Je hoeft natuurlijk niet bang te zijn voor alles wat vreemd is, maar een beetje gezond verstand gebruiken is natuurlijk niet verkeerd. Het is niet voor niets dat op een site als Crowdsurfing.com één van de twee menu’s Safety is.

Ik denk dat couchsurfing vooral ook heel leuk is als je alleen reist. Je komt niet alleen bij mensen thuis, maar kunt ook met andere couchsurfers die op dat moment op een bepaalde plek zijn afspreken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

AirBnB

Dan heb je natuurlijk ook AirBnB. Daar heb ik wel persoonlijke ervaring mee. Een beetje beperkt, maar toch. Toen wij een jaar of twee geleden een weekendje naar Keulen gingen, bleek alles echt stampvol te zitten. Dus: AirBnB proberen. Het voordeel hiervan is dat je vaak voor minder geld op hele leuke plekjes terechtkomt. Het nadeel is dat je niet alles zomaar kunt boeken. Mensen moeten wel net op dat moment plek hebben én het zien zitten om jou te ontvangen.

Uiteindelijk waren we niet eens heel veel goedkoper uit, maar we hadden in ieder geval een plekje. En wat voor één: een hele etage voor ons alleen. Wel moet je hier dus écht niet op één paard wedden, maar verschillende verzoeken uitzetten en goed kijken of je host ook goede recensies heeft. Als je een plekje ziet met een bliksemschicht erbij, kun je als het goed is direct reserveren. Dat is dan wél weer prettig! Let wel even op de servicekosten; die kunnen soms nog best aantikken!

En als je via deze link boekt, dan krijg je als het goed is 20 euro korting op je eerste boeking (ik zeg ‘als het goed is’, omdat hij soms ook zegt dat de link 35 euro waard is! Op deze manier kan het dus alleen maar meevallen).

Homestay

Een alternatief dat vooral in de VS wel vrij groot lijkt te zijn en voor ons een mooie optie is, is Homestay. Dat is een beetje een combinatie van beiden; vaak wat lagere prijzen dan AirBnB, maar meestal wel een echte kamer én je komt bij locals in huis, dus het contact dat je met mensen hebt is wat meer vergelijkbaar met Couchsurfing.

Het leuke hiervan is dat je je niet alleen aan kunt melden, maar dat je ook uitgenodigd kunt worden. Ik had bijvoorbeeld een verzoek uitstaan bij één persoon die geen ruimte bleek te hebben, maar werd daarna wél uitgenodigd door iemand anders! We gaan nog even kijken of dat een beetje uitkomt, maar als dat inderdaad wat wordt, dan hebben we straks drie nachten in een mooie buurt, voor de prijs van één hostel-dorm-room-nacht in een buitenwijk. Wel wat verder weg, maar we hebben een huurauto, dus op zich is dat niet erg.

Ook hierbij kun je weer korting doorgeven; als je je aanmeldt via deze link krijg je 20 euro boekingstegoed.

Goedkoop overnachten bij locals: mooi alternatief?

Hoewel we nog geen concrete afspraken hebben gemaakt, is voor ons in ieder geval wel duidelijk dat er heel veel leuke alternatieven zijn voor voordelig overnachten op vakantie. Het zijn dan misschien geen hotelkamers, maar in duurdere steden kan het ook zomaar zijn dat je 80 euro per nacht betaalt voor een horrorhotel. Wél vind ik het nog steeds een beetje spannend en soms een klein beetje onhandig. Je moet natuurlijk goed afstemmen wanneer je ergens komt, je bent niet zo anoniem als in een hotel en ook je reservering is niet zo ‘zeker’ als bij een hotel. Maar… als we dit een paar nachten doen, dan besparen we letterlijk honderden euro’s. Dat is het best even waard om wat uit de comfortzone te stappen!

Kende jij al deze mogelijkheden voor voordelig overnachten op vakantie al? Of kun je zelfs nog wat aanvullen? En wat zijn jouw ervaringen ermee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Ben benieuwd hoe jullie je reis in Amerika verder gaan invullen. Wij zijn daar destijds vooral in motels verbleven. Ken eigenlijk alleen HomeStay niet van dit lijstje. Maar voor onze volgende keer in Amerika (die er zeker gaat komen) ga ik deze even onthouden. Bedankt!

  1. Ik ook! Het lijkt me wel heel leuk en het is natuurlijk ook nog een stuk voordeliger, maar uiteindelijk de stap zetten is natuurlijk een tweede. Tot nu toe zijn wij ook alleen in m/hotels verbleven, maar iets anders mag ook wel eens. Ik houd jullie op de hoogte!

 2. Het is denk ik ook afhankelijk van de bestemming hoe goed je bij ‘locals’ kunt overnachten. In Cuba is het bijvoorbeeld heel populair om bij zogeheten ‘casas particulares’ te overnachten. Ik zou dat voor geen goud hebben willen missen! Ten eerste is het natuurlijk goedkoop, maar je krijgt ook een veel beter idee van het leven van gewone burgers, wat in een fascinerend land als Cuba echt de moeite waard is. Verder heb ik inderdaad ook goede ervaringen met Airbnb, dat is helemaal een aantrekkelijke optie als je met meer dan 2 pers. op reis gaat.

  1. Nu je het zegt… ik denk steeds dat het de eerste keer is, maar wij zijn twee jaar terug naar Cuba geweest en hebben toen inderdaad de helft van de tijd doorgebracht in verschillende casas particulares! Dat is in feite gewoon hetzelfde en dat was inderdaad ook echt een bijzondere belevenis!

 3. Wij houden het bij hotels, ik heb weleens gekeken voor airbnb, maar nog nooit iets gevonden waarvan ik zei, ja die is het.
  Terwijl vrienden van ons op de mooiste airbnb zijn geweest in de USA.
  Wij boeken altijd via hotwire of priceline. We hebben dan meestal 4 sterren hotels voor niet al te veel geld.

 4. Hoop dat dit jouw vakantieplek wordt. Het is nieuw dat je niet zeker bent van plek wanneer je boekt bij jouw keuze via airbnb. Maar als jij dat zo hebt ervaren, wie ben ik. Mogelijk dat airbnb verbeterd is.

  Ooit kreeg ik voor de Pinksteren via drie kanalen gasten binnen tien minuten. Airbnb kon ik de kalender niet op mijn mobiele telefoon vast zetten. Ik kreeg een vervelende reactie van airbnb. Ik ben toen met hen gestopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.