Vakantiewerk ligt voor het oprapen

Het is weer zomer en voor veel jongeren dus tijd voor een vakantiebaantje. En in tegenstelling tot een paar jaar geleden, ligt het vakantiewerk nu voor het oprapen. Althans, dat zegt FNV Jong. Er zijn vooral heel veel vacatures voor de horeca, schoonmaak, entertainment en in winkels. Omdat het veelal om tijdelijk werk gaat, worden daar vakantiewerkers voor gevraagd.

Relatief hoog salaris

Dat er zoveel werk is – of weinig werkende jongeren, maar net hoe je het wilt zien – betekent ook dat er een relatief hoog salaris geboden wordt. Als schoonmaker verdien je het meest; dan krijg je gemiddeld 10,99 euro per uur. Ook in de zorg, op kantoor en in de industrie verdien je al snel rond de 10 euro per uur. In de kroeg of bij de boer werken levert met een gemiddelde van nét onder de 7 euro per uur het minst op.

Blijkbaar zijn het overigens niet alleen de ‘echte’ jongeren die bijklussen; ook veel vrouwen tussen de 24 en 29 jaar hebben een bijbaantje of een parttime baan in de zorg of in de detailhandel. Hier verdienen ze meer dan de mannen, die juist weer vooral in de horeca werken.

Vakantiewerk: hoe kom je eraan?

Toen ik 16-17 was, had ik een vast baantje op de vrijdagmiddag. In de vakanties kon ik daar ook terecht voor vakantiewerk. Later verhuisde ik en ging ik aan de slag via het uitzendbureau. Ik vond dat zelf ideaal; elke week geld, nooit gezeur, aan de slag bij verschillende bedrijven. Je doet een heleboel verschillende ervaringen op. Zo mocht ik zelfs meehelpen met het inbinden van de destijds zwaar gehypte Harry Potter en de order van de Feniks. Natuurlijk moesten we daar toen wel heel erg ons mond over houden en vooral van alle pagina’s afblijven!

Mijn best betaalde baantje was bij een zuivelfabriek. Daar verdiende ik voor nog geen 8 uurtjes in de nachtdienst 120 euro. Dat is nu al niet gek, maar dat was dik 10 jaar geleden.

Tegenwoordig heb je overal websites om vakantiewerk te vinden. Je hoeft alleen maar te googlen op ‘vakantiewerk’. En niet alleen banen in de schoonmaak, maar ook animatiewerk op campings, werk tijdens festivals of zelfs als figurant. Zoveel leuke dingen, dat ik bijna zelf weer op zoek zou gaan naar vakantiewerk!

Wat was jouw meest bijzondere/leuke/memorabele vakantiewerk-ervaring?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Werken in een wormen kwekerij, hele middagen als 11-12 jaar oude pukkel met je handen in de aarde/stront zitten voor 2.5 gulden per uur. Misschien was het bij nader inzien kinderarbeid 😉

  2. Bonen plukken voor 8 cent per kilo (eerste pluk) en 10 cent per kilo voor de tweede pluk. Later nog warme worst verkocht op de markten.

  3. Bollen pellen, hoe kleiner de bol hoe meer je voor een doosje vol kreeg. Weet even niet meer wat het verdiende per doosje. Zal een paar euro per doosje geweest zijn. Wel heel je duimen vol blaren van het draaien aan die worteltjes…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.