Hypotheekrente weer boven de 2%

De hypotheekrente stijgt weer watNa een tijd van dalende tarieven klimt de hypotheekrente nu weer iets omhoog. Voor het eerst in ruim een jaar zit het gemiddelde tarief voor tien jaar vast nu weer boven de 2%. Niet veel: 2,01%, maar toch. Het gaat hierbij om het tarief voor hypotheken met NHG.

Stimuleringsprogramma ECB

De laatste keer dat de rente boven de 2% kwam was in mei 2016. Daarna konden we weer een flinke keldering zien en ging de rente zelfs naar 1,73% voor tien jaar vast. Nu zijn er nog steeds banken die hypotheken aanbieden tegen een rente van minder dan 2%, maar het worden er minder. De stijging lijkt te maken te hebben met geruchten dat de ECB (Europese Centrale Bank) het stimuleringsprogramma zou afbouwen. Binnen dit stimuleringsprogramma koopt de ECB per maand voor 60 miljard euro (eerder 80 miljard per maand) aan obligaties op.

Dit is bedoeld om de inflatie en groei in de eurozone aan te jagen. Hierdoor gaat de rente op staatsleningen namelijk omlaag. Die staat inmiddels op 0%. Op deposito’s is de rente inmiddels zelfs -0,4%. Dit betekent dat banken geld moeten betalen als ze hun geld in een deposito bij de ECB willen stallen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat gaat de hypotheekrente doen?

[wp_ad_camp_3]

In maart werd al aangekondigd dat de ECB in ieder geval tot eind dit jaar doorgaat met het opkopen van obligaties. Wel met een iets kleiner budget dus, maar nog steeds met een hoop geld. Daarna zou het eventueel ook nog verlengd kunnen worden. In theorie lijkt dat ook een logische keuze, want de ECB wil de inflatie op middellange termijn weer op 2% krijgen, terwijl die op dit moment zo rond de 0,6% hangt. Een hoge inflatie is voor ons niet zo heel goed, want dat betekent dat ons geld minder waard is, maar het maakt kapitaal wél goedkoper. Lenen is dan immers ook goedkoper.

Het idee is dat als de ECB veel extra geld in de financiële markten pompt, banken meer geld uitlenen, waardoor de economie wordt aangejaagd. Daar moeten we dan uiteindelijk allemaal weer van profiteren.

Lekker laag

Van mij mag de hypotheekrente nog wel even lekker laag blijven, maar dat is echt puur eigenbelang. Wij zitten nu op 4% met de hypotheek van vriend en zijn natuurlijk van plan in de toekomst een ander huis te kopen. Voor ons is het dus gunstig als de rente nog even laag blijft. Dan kunnen we straks ons eigen huis aantrekkelijk  verkopen en onze nieuwe rente zoveel jaar kunnen vastzetten tegen een laag tarief. Dat drukt de maandlasten immers lekker. Ik moet overigens nog even uitzoeken of het wel echt zo makkelijk is om van deze rente af te komen, maar je zou denken dat het verschil moet maken dat je van 1 eigenaar naar 2 gaat. Bovendien mag je boetevrij aflossen bij verkoop. In het ergste geval verkoop je dan op dag 1 en koop je op dag 2 met een nieuwe lening. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Hoewel dit soort kunstmatige programma’s niet echt mijn voorkeur hebben, vind ik het dus niet erg als de rente nog een paar jaar laag blijft. Ik zou eigenlijk denken dat ik dat ook wel een klein beetje verdiend heb, na jarenlang 6% betalen 😉

Wat denk jij dat de hypotheekrente gaat doen? En heb jij al wat gehad aan de lage stand van dit moment?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
  1. Ik help je duimen 🙂 Als ik niet verkocht had, had ik echt letterlijk *nu* weer een deel kunnen oversluiten en over 2 jaar de rest. Dan was ik ook van die 6% af geweest. Maar goed, dan had ik nog wel behoorlijk wat bij moeten betalen.

 1. Jarenlang 6 % betalen is vervelend maar ik als pensionado ( je weet wel die bevolkingsgroep die het zo goed?heeft ) betaalde een flink aantal jaar 11 %. En dat zonder allerlei toeslagen.

  1. Ja, wat dat betreft is 6 nog een eitje! Ik heb ook wel eens tarieven van 13% langs horen komen. Dat was natuurlijk een andere tijd en over andere bedragen, maar ik kan me voorstellen dat het relatief gewoon wel heel veel geld was.

 2. Wij hebben vrij recent een andere woning gekocht. We hebben onze oude woning snel en voor een gunstige prijs kunnen verkopen. Zodra we wisten dat onze nieuwe woning in de verkoop kwam, ben ik zo’n beetje bij de verkoper op de mat gaan liggen en met succes. Via de makelaar hadden we een afspraak gemaakt voor een bezichtiging en waren we nummer 10. Door rechtstreeks contact op te nemen met de verkoper hebben we de koop ’s avonds bij een kop koffie rond gemaakt (mijn vriend had het huis nog niet eens gezien) voor de andere kijkers de woning konden bezichtigen. We hebben onze rente meteen maar voor 30 jaar vastgezet voor 3,18% en we zijn meteen van onze aflossingsvrije hypotheek verlost omdat we de hypotheek nu om konden zetten.

  1. Zonde! Je had beter de rente voor een kortere tijd en dus lager tarief vast kunnen zetten. Het geld dat je verschil dat je dan overhoud (zeg 3.18% vs ~2%) gebruiken om extra af te lossen. Bij een hypotheek van €200.000 is dit een verschil van iets minder dan €2360 per jaar (jaar 1). Had je een hoop geld kunnen besparen……

   1. De hypotheekrente was nu zo historisch laag en de verwachting is niet dat dat zo snel weer gebeurt. Bij een vorige hypotheek liep onze rentevaste periode af en kwamen we uit op 5,8% uit voor 10 jaar en zelfs een rente voor 1 jaar was toen niet extreem veel lager dan 3,18%. Wij vonden (en vinden) het wel verstandig om de rente meteen voor 30 jaar vast te zetten. Wij hoeven nergens meer naar om te kijken.

    1. Maar je vorige hypotheek is niet meer van belang. Als je in 10 jaar tijd al 10x 2360,= extra aflost dan zou je in de 20 jaar erna dus al €23600,= aan extra rente moeten betalen voordat je duurder uit bent dan de 30 jaar 😉

     1. Dat is een beetje het idee ja, dat je zo flink bespaart, dat je je hypotheek óf in die periode aflost, of zover aflost dat een hogere rente na 10 jaar ook niet extreem veel verschil maakt.

      Vriend heeft zijn rente destijds voor 20 jaar vastgezet, maar als we gaan verhuizen, dan mag het van mij ook wel wat korter en tegen een lager tarief. Ik ben toch niet van plan nog 20 jaar met een hypotheek te zitten.

 3. Ik hoop dat ie binnen twee jaar weer naar de 6% vliegt. Heb nl een spaargroeihypitheek met al behoorlijk wat kapitaal in de verzekering. Betaal netto de laagste lasten bij een hoge rente. Tot op heden kan ik doordat ik bijstortingen heb gedaan niet omzetten naar een andere aflosvorm omdat ik dan boetes verschuldigd ben.

 4. Wij hebben in dec overgesloten en zitten nog 6,5 jaar tegen 1,49% aan te kijken, uitstekend! Het maakt me niet zo uit, hoge rente levert vast dalende huizenprijzen op en dat is prima als je nog een keer een stapje wil maken, lage rente kan je weer hard sparen door de huidige lage lasten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.