Tiny Houses als oplossing voor daklozen

Tiny House dorpje in Reno, Nevada, voor daklozen

In Reno, ’the biggest little city in the world’ in de staat Nevada in de VS, zijn zoveel daklozen, dat een groep liefdadigheidsorganisaties hier graag een dorpje met tiny houses voor wil bouwen. Hiermee volgen ze het voorbeeld van twee andere Amerikaanse plaatsen in de staat Oregon. Hiermee hopen ze daklozen een onderdak te geven, voor de situatie voor hen nóg problematischer wordt. Mooi idee, of niet?

Tiny Houses in Reno

Toevallig zijn wij vorig jaar tijdens de vakantie ook een klein poosje in Reno gebleven, vandaar dat dit berichtje er voor mij uitsprong toen ik het tegenkwam. Voor wie het niet weet; Reno is een echte gokstad. Naast Las Vegas is Reno de populairste bestemming voor mensen die graag een gokje wagen. Dit is ook de plek waar het bedrijf achter de grootste gokhotels in de VS ooit begon: Harrah’s (nu: Caesars Entertainment).

Misschien zie je al wel waar ik heen ga: het is een plek waar je veel kunt winnen, maar waar je natuurlijk ook alles kwijt kunt raken. En dat gebeurt dus ook regelmatig. Ik heb nog nooit zoveel extreme verschillen tussen arm en rijk gezien als in Reno en Las Vegas. Helemaal niet vreemd dus, dat hier meer daklozen wonen dan gemiddeld. Maar die mensen moeten wél een plekje hebben, zeker in de winter.

Gerelateerd artikel: Tiny House-straatje geopend in Hardegarijp

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Tiny House-dorpje

Nu willen een aantal liefdadigheidsorganisaties dus een dorpje met Tiny Houses voor deze daklozen bouwen. Ze hebben berekend dat die huizen ongeveer 3.800 dollar per stuk zouden kosten. Het zijn dan vooral slaapplekken; de keuken- en badkamerfaciliteiten zouden gedeeld zijn in een centraal gebouw dat in het midden staat van een terrein met dergelijke huisjes. Hiermee wordt het de perfecte oplossing voor de groeiende groep die niet in aanmerking komt voor een gewone opvang – bijvoorbeeld omdat ze een partner, huisdier of ziekte hebben – maar die natuurlijk wel onderdak moet hebben.

De initiatiefnemers hebben in ieder geval de gemeente al aan hun kant en hebben ook al hun oog laten vallen op drie percelen die van de gemeente zijn. Hoewel er nog wel wat onderzoek nodig is, zou het zomaar eens kunnen zijn dat er binnen 90 dagen ineens een heus tiny house-dorpje in Reno staat.

[wp_ad_camp_3]

Goed idee?

Ik ben wel heel erg benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Aan de ene kant denk ik: top plan! De kosten blijven relatief beperkt, mensen hebben echt een eigen plekje. En als er geen opvang is, dan moet er toch iets anders bedacht worden. Aan de andere kant vraag ik me af of ze niet beter die percelen kunnen gebruiken voor grotere ‘reguliere’ opvang. Toegegeven: als je erin zit is dat waarschijnlijk een stuk minder comfortabel, maar het biedt wel ruimte aan veel meer mensen. Bovendien is begeleiding dan misschien ook wat dichterbij. Hierdoor wordt re-integreren in de maatschappij misschien ook makkelijker.

Ik ben heel benieuwd of – als dit werkt – dit misschien ook een optie voor Nederland zou zijn. Het probleem is hier dan wel niet zo groot als in de VS, maar het aantal daklozen neemt – onder meer door simpelweg een gebrek aan huizen – wel weer toe.

Wat vind jij van dit plan om Tiny Houses in te zetten voor daklozen? En zou dat wat jou betreft ook een optie zijn voor in Nederland?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
  1. In Weert staat een heel rijtje tiny houses. Ik kom daar altijd langs als ik op familiebezoek ga. Misschien zijn ze iets groter dan riny, maar wel klein. Ze zien eruit als containerwoningen en het zal me niet verbazen als ze bestemd zijn voor een sociaal zwakke doelgroep.

  2. Op zich een goed idee maar een soort gettovorming ligt dan ook weer op de loer omdat je sociaal zwakkeren in grote groepen bij elkaar zet. Dan wel kleine projecten zodat ze aansluiting blijven houden bij de rest van de stad en de mensen die er wonen. Dus geen afgezonderd stuk met veel huisjes waar ze dan gedumpt worden. Bijna iedereen wil graag een een eigen plekje denk ik maar wel aangesloten blijven en niet ergens op een eiland weggezet worden. Het blijft lastige materie. Misschien moeten ze eens aan de daklozen zalf vragen wat zij een goed idee vinden ipv weer beleid maken over hun hoofd heen?

  3. Ik wil het idee van tiny house leuk vinden maar vind het eerder beangstigend. Inderdaad gettovorming is een gevaar. Maar ook dat stukjes groen toch nog opgeeist kunnen worden door een aantal tiny houses. Ik zou het niet leuk vinden als ze in mijn wijk zouden komen. Nog meer mensen, die veel buiten zijn, is meer overlast voor de omwonenden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.