#FreedomFriday: Playing with Fire (documentaire)

#FreedomFriday: Playing With Fire documentaire

Ongeveer een derde van de Amerikanen heeft helemaal geen spaargeld. Nog eens een derde heeft minder dan 1000 dollar. Bij Nederlanders – die over het algemeen toch bekend staan als een spaarzaam volkje – is dat echt niet heel veel beter. 12 procent van de Nederlanders hééft niet eens een spaarrekening. Nog eens 15 procent spaart niet en vier op de tien huishoudens hebben te weinig spaargeld. Slechts 27 procent spaart elke maand een vast bedrag, ongeveer 9 procent van het inkomen. Dat van salarisstrookje naar salarisstrookje leven is niet echt prettig. En blijkbaar ook geheel onnodig, zo kun je zien in de documentaire Playing with Fire.

Documentaire over financiële onafhankelijkheid

Oké, hij is er nog niet, maar hij komt er wél aan. Scott Rieckens en zijn vrouw Taylor waren typische hardlopers in ‘the hamster wheel‘, zoals ze dat in het Engels zo mooi noemen. Ze waren hele dagen van huis om veel geld te verdienen, zodat ze in dat huis – waar ze dus niet veel waren – konden wonen én de oppas konden betalen. En toen ontdekten ze FIRE (Financial Independence Retire Early). Dit wordt ook wel eens beschreven als de ultieme lifehack. Met lifehacking doe je er alles aan om je leven beter, mooier en vrijer te maken. En hoe goed, mooi en vrij is het als je al rond je 30e niet meer hoeft te werken voor geld.

Dan kun je het wel doen, maar het hoeft niet meer. Je kunt dan kijken of je bijvoorbeeld ook geld met je passies kunt verdienen. Of je gewoon eens aan een hele andere carrière wagen. Gewoon, omdat het kan.

Toen Scott en Taylor dit idee ontdekten, realiseerden ze zich dat het leven zoals ze nu hadden, helemaal niet fijn was. Ze werkten vooral om hun rekeningen te kunnen betalen, maar hadden – ondanks een royaal inkomen – eigenlijk helemaal geen rijk leven. Ze besloten om hun zogenaamde ‘droomleven’ in Californië om te zetten naar een leven dat hen maar liefst 70% minder zou kosten. En dat verhaal beleef je mee in de documentaire.

Lees ook: Wat kost iets echt? Over tijd en geld.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Praktisch en ideologisch

Je krijgt niet alleen te zien hoe dit stel van Californië naar onder meer Washington verhuist, in een camper rondtrekt en hun kosten drastisch naar beneden brengt. In de documentaire is ook volop ruimte voor praktische aspecten van FIRE (wat doe je met je uitgaven?), de filosofie achter bepaalde investeringen (indexfondsen, geen actief beheerde fondsen) en de onderliggende ideologische doelen: vrijheid, voldoening en betekenis.

Ze laten zien hoe andere mensen die met FI(RE) bezig zijn leven. Ze zijn aanwezig bij onder meer Chautauqua, FinCon en Camp Mustache, een aantal terugkerende evenementen voor mensen die geïnteresseerd zijn in personal finance en financiële vrijheid.

En je ziet ook de andere kant van de medaille. Want hoewel ik inmiddels best wat bloggers ken die zich hiermee bezig houden, zijn we met z’n allen denk ik nog wel wat ‘anders dan anders’. Dat kan soms best een uitdaging zijn. Hoe ga je daarmee om? En hoe vind je ‘jouw mensen’?

Wat The Minimalists voor minimalisme hebben gedaan, doet Scott straks voor de FIRE-community.

Lees ook: #FreedomFriday: The Minimalists

Voorproefje

De documentaire komt ergens rond eind 2018 uit. De podcast wordt pas in januari 2019 gelanceerd, maar de trailer is inmiddels gereed:

Op de website kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief, waarbij je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe ontwikkelingen. Ook lees je hier wat meer over FIRE en het idee achter de documentaire. Op de bijbehorende Facebook-pagina worden regelmatig interviews gedeeld met de maker, zodat je op die manier wat meer informatie kunt krijgen.

Zo hoorde ik bijvoorbeeld via de ChooseFI-podcast dat alleen verhuizen naar een staat waarin géén (extra, staatsgebonden) inkomstenbelasting geheven wordt er al voor heeft gezorgd dat Scott het zich kon veroorloven om zijn baan op te zeggen en zich fulltime te richten op de productie van de documentaire. Aan de ene kant een verregaande stap, aan de andere kant: als ik in Friesland wél nog een extra belasting moest betalen en in Zeeland niet, dan zou ik verhuizen misschien óók wel overwegen!

Waarschijnlijk komt hij uiteindelijk op Netflix terecht 🙂

Jij kunt ervoor zorgen dat deze documentaire er echt komt!

Vind jij het net als ik ontzettend belangrijk dat mensen zich bewuster worden van hun geld en de manier waarop ze daarmee – en indirect de wereld om hen heen omgaan, dan kun je een bijdrage leveren aan deze documentaire. FIRE kan voor veel mensen die daar niet mee bezig zijn best wat overweldigend zijn. En misschien wel onhaalbaar lijken. Playing with FIRE belicht het menselijke aspect: de keuzes die je maakt, maar ook de twijfels die je daarover kunt hebben.

Ik had het voorrecht om Scott Rieckens, die de docu mede regisseert én de hoofdrol ‘speelt’, te horen spreken op FinCon 2018 en deel zijn oproep graag met jullie: “Het gaat niet alleen om het geld. Natuurlijk hebben we dat nodig om de documentaire te maken, maar het gaat er vooral ook om om mensen en media te laten zien dat het project door heel veel mensen uit de community ondersteund wordt. Dus als je iets kunt missen, al is het 5 dollar: graag! Je steun is belangrijker dan de hoogte van het gedoneerde bedrag.”

In het kader van put your money where your mouth is heb ik tijdens de conventie mijn (financiële) steun vast betuigd en ik hoop dat deze jongens héél snel op het doelbedrag van 40.000 dollar uitkomen!

Wil jij ook deel uitmaken van dit bijzondere project? Check dan de Kickstarter-pagina. Het doelbedrag is inmiddels behaald, dus deze documentaire gaat er komen!
Ik houd de ontwikkelingen rond deze documentaire nauwlettend in de gaten; het lijkt me echt ontzettend gaaf om deze te zien. Zou jij ‘m graag zien?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Lijkt me leuk ja!
  Mijn doel is niet om FIRE te worden, maar ik word wel graag geïnspireerd door zulle dingen. Creatieve manieren om nog beter met je inkomen om te gaan, zodat er wel veel meer vrijheid is in keuzes!

 2. Dat je geen spaarrekening hebt (zoals de header zegt) betekent niet dat je niet spaart natuurlijk. Met de rentes van dit moment is een betaalrekening (die je ‘nog had’) net zo prima om je geld op te zetten/laten staan.

  Verder: ben wel benieuwd naar de docu. Zijn er op Netflix andere aanraders die nu al te zien zijn?

  (Ps. jouw ‘ontvang een emailmelding bij een reactie’ vinkje die automatisch aanstaat, dat mag technisch gezien niet meer…)

  1. The Minimalist vond ik wel een hele mooie! En de Ultimate Guide to Penny Pinching is vooral wel grappig/bijzonder. En in de serie Grand Designs heb je wel hele inspirerende verhalen van mensen die heel bijzonder wonen, bijvoorbeeld in zeecontainers!

   Dat vakje zal ik nog even kijken, bedankt voor de tip! In mijn plugin staat hij uit, maar blijkbaar blijft hij wel aan staan. Ik zal even bij de maker checken of dat een cookies-verhaal is, of dat het misschien een bug is.

 3. Het lijkt me inderdaad leuk te zien, hoe zij hun leven omgooien. Ik heb echter geen Netflix, dus ik zal moeten wachten tot hij op een andere manier beschikbaar komt.

  Ik heb trouwens net het boek binnen van Jacob Lund Fisker van Early retirement extreme. Ik lees zijn blog al erg lang en omdat ik zijn boek nergens kon lenen heb ik het uiteindelijk toch maar gekocht (en ik koop nooit een boek ;)) Ben erg benieuwd.

  1. Oh, laat je even weten hoe je dat boek vindt? Daar ben ik ook wel heel benieuwd naar! Ik lees steeds dat hij zó extreem is, dat ik me afvraag of het nog inspirerend is, of dat het dan toch iets minder ‘relatable’ is (ik kom even niet op het NL woord).

   1. Ja doe ik. Mij spreekt het wel aan dat hele extreme. Hoe minder geld je nodig hebt, hoe onafhankelijker je bent. Ik zal zijn niveau nooit halen, maar voor mij is het inspiratie om nog iets harder te proberen, en ik vind het leuk dat scheelt ook.

    Jammer dat je niet in de buurt woont, had je het van me kunnen lenen als ik het uit heb, maar ik woon in Rotterdam.

 4. Dat is alleen staat (State tax) inkomsten belasting die sommige staten niet heffen op pensioen en AOW inkomen.Federale (rijks) belasting betaalt iedereen.

 5. Oe, klinkt als een fijne documentaire om te zien. Ik houd van reizen en mijn eigen ding doen en ook van FIRE na streven. Ik ga het zeker bekijken als deze beschikbaar is. Houd jij mij (via je blog) op de hoogte?

 6. ik ben benieuwd naar de docu. Ik heb the minimalist op Netflix gezien en vond die ook interessant. Ik haal inspiratie uit dit soort dingen. Ik ben niet een extreem iemand maar pak een beetje v alles wat, wat bij me past. FIRE ben ik nog niet heel erg mee bezig geweest dus ik ga me daar ook eens een beetje in verdiepen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.