Wat doe je anno 2021 met je spaargeld?

spaargeld 2021

Ik denk er nog wel eens met weemoed aan terug: de jaren dat ik nét werkte, geld verdiende en dat lekker veilig tegen 5+ procent rente op de bank kon zetten. Hoefde ik helemaal niet na te denken over beleggen. Achteraf denk ik natuurlijk: had ik dat toen maar wél gedaan. Maar ach, die 5 procent gegarandeerd was ook fijn. Nu is dat geen optie meer. Nu werd afgelopen maand ineens mijn familielening afgelost, waardoor ik ineens weer wat geld op de bank heb. Wat kan ik daar anno 2021 mee, met spaargeld? Ik vind het altijd fijn om mijn gedachten daarvoor wat op een rijtje te zetten en hoe kan dat beter dan in een blog 😉

Spaargeld op de bank laten staan

Ergens voelt dit wel fijn. Even wat extra buffer. Daar wordt mijn Innerlijke Verzamelaar erg blij van. Die vindt het een fijn idee als er extra geld is. Dat is extra zekerheid 😉

Maar realistisch gezien totaal niet nodig. Ik heb het afgelopen jaar ook prima kunnen leven zónder dat geld direct binnen handbereik te hebben. De enige logische reden om dit nog te doen, is om het paraat te hebben als er weer een familie-aanvraag komt.

Daarvoor zou mijn huisbank zou sowieso geen optie zijn. Daar levert je spaargeld anno 2021 écht niets meer op. Het enige dat ik nog wel met (een deel van) het bedrag kan doen is het stallen bij een buitenlandse bank. Dat levert dan nog nul-punt-iets procent op.

Dan zou een deposito ook nog een optie zijn; het geld een bepaalde periode vast zetten tegen een wat hogere rente.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Spaargeld gebruiken om de hypotheek af te lossen

Ik zet ‘m erbij, omdat het voor een ander misschien een optie is, maar dat is het hier niet. Wij hebben begin dit jaar al onze volledige boetevrije aflossing gedaan. Dat is wellicht niet voor iedereen interessant, maar aangezien wij nog 4 procent rente betalen, vinden wij het nog een fijne manier om extra vermogen op te bouwen.

Bovendien ben ik door mijn ervaringen met een beknellende hypotheek lichtelijk getraumatiseerd en geloof ik dat ik me nooit echt heel comfortabel zou voelen bij een volledige lening + dat bedrag dan tegelijkertijd beleggen.

Ik vind het ook gewoon wel heel fijn om uit het zicht vermogen op te bouwen. Dat brandt niet in je zak, hoef je nooit over na te denken en is er wel als je het écht zou willen hebben. Bovendien weet ik zeker: als wij niet hadden afgelost, hadden wij zéker niet dat afgeloste bedrag nu op de rekening staan. Dan komt het leven wel tussendoor met andere dingen.

Spaargeld beleggen

Dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid om het spaargeld te beleggen. Sinds ik daar in 2016 mee begon, vind ik dat niet zo spannend meer. Althans, niet op de ‘veilige’ manier. Want waar kies je dan voor hè…

Op de gewone beurs? In mijn favoriete indexfondsen? In vastgoed (maar dan op een andere manier, want het is niet genoeg om er een huis van te kopen ofzo 😉 )? Bij mijn huidige broker? Bij een andere broker, om voor wat meer spreiding te zorgen? In crypto’s?

Heel eerlijk: dat laatste heb ik al gedaan. Ik heb meteen 500 euro overgemaakt naar mijn Coinbase-portefeuille en daar wat Tether en Dogecoin van gekocht. Ik merk dat ik het erg lastig vind om crypto’s écht serieus te nemen als investering, maar vind het wél leuk om hier en daar wat te proberen en te kijken of ik een knaller mee zou kunnen pakken. Ga ik dus voorlopig niet structureel geld in steken, maar ik wil het óók niet helemaal mislopen als het wél losgaat.

Het weer uitlenen

Het geld weer uitlenen is natuurlijk ook een optie. Dan zou je bijvoorbeeld uitkomen op iets als Lender & Spender, waar zij alvast de voorselectie doen en je risico daardoor kleiner wordt.

Wat ik iets minder vind, is dat het gaat om leningen aan consumenten. Dat is misschien waarschijnlijk meer iets in mijn hoofd, dat ik er min of meer vanuit ga dat dat geld dan wordt gebruikt om de nieuwste 76″ televisie bij de Wehkamp te kopen.

Bovendien heb ik ook wel wat second thoughts gehad na mijn eerste (en laatste) crowdfundinginvestering. Eerlijk is eerlijk: ik heb er nog geen verlies op gemaakt. En doordat de terugbetalingen tijdens corona werden uitgesteld, maar de rente wél doorliep, levert het me straks zelfs wat meer op dan ik vooraf had gedacht.

Toch realiseerde ik me later pas dat er best wat risico’s aan hingen én dat het voorgespiegelde rendement (7 of 8 procent) in de praktijk niet zo hoog was, omdat er natuurlijk maandelijks wordt afgelost.

Een combinatie

Een combinatie van de bovenstaande opties is natuurlijk ook mogelijk. Zo denk ik er bijvoorbeeld aan om een extra beleggingsrekening te openen. Daar zou ik meteen een groter bedrag kunnen storten, om de boel goed uit te testen.

Crypto’s vind ik nu zo wel even goed – met die 500 euro extra heb ik weer voldoende uitgebreid. Wat extra spaargeld in de buffer vind ik niet echt nodig, maar we hebben ook nog plannen voor o.a. een nieuwe bank. Dan zou wat extra ruimte wél weer fijn zijn. En ja, met die rente kun je je spaargeld anno 2021 misschien wel beter in je leefcomfort investeren 😉

En ik zou dan ook een deel op een andere manier kunnen beleggen. Via zo’n lening. Of via een ‘ouderwets’ vastgoedfonds. Of in een Chanel-tas.

Ik heb alleen het idee dat er misschien nog wel iets is dat ik over het hoofd zie. Wat zou jij in 2021 met je spaargeld doen als je dit het liefst voor je aan het werk zet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Misschien is het crowdfundingsplatform Lendahand wat voor jou. Dan leen jij geld uit aan ondernemers in ontwikkelingslanden en dat ontvang jij terug met wat rente. Het is crowdfunding met sociale impact. Ik doe het zelf ook, naast sparen, beleggen en crypto, en zorg ervoor dat ik spreid over verschillende projecten/landen om het risico zo laag mogelijk te houden. Als jij er wil investeren, dan kun jij mij een bericht sturen voor een code waarmee jij bij je eerste investering 25 euro krijgt.

 2. Leuke blogs heb je, maar als aardige crypto kenner verbaast het mij wel dat je voor dogecoin en tether kiest. Aangezien dogecoin gemaakt is als grap en geen serieuze coin is zoals bitcoin. Tether is een stablecoin, dus die blijft 1$ per stuk. Mijn advies zou toch zijn om voor de schaarse bitcoin te gaan. Je hoeft tenslotte niet een hele te kopen.

 3. Een paar ideeën en tips: je belegt toch vooral in 1 breedgespreide ETF? Kijk ’s wat voor aandelen daar precies in zitten en in welke verhouding. Misschien kan een emerging markets of smallcaps ETF nog een mooie aanvulling zijn qua spreiding. Of een ETF gericht op een specifieke regio of sector.
  Zelf hebben we voor de spreiding participaties in een groenvastgoedfonds. Ook verdiepen we ons in in de mogelijkheden voor duurzaam investeren. Bijvoorbeeld in windmolens of laadstations.
  Verduurzamen van de eigen woning is ook leuk voor je portemonnee en het milieu.
  Wil je rendement in karmapunten, geef het dan aan een goed doel naar keuze!

 4. Ja Lendahand zit ik ook aan te denken. Aan de andere kant… ik heb nu 2 van de 5 projecten die vertraagd terugbetalen (mede door Corona) Ik vind hun communicatie niet altijd even lekker. Weliswaar allemaal kleine bedragen maar toch, ik heb even besloten om er even geen nieuwe projecten bij te nemen.

  Is vastgoed of garagebox aankopen en verhuren nog een optie? Mis ik nog in het rijtje. Maar zou zelf geen zin hebben in de zorgen en het tegelwerk wat er bij komt kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.