(Niet zo) soepel in de heupen – zumba

Gisteren heb ik voor het eerst aan Zumba gedaan! Ik zag toevallig dat iemand in de buurt lessen gaf en het tarief was heel erg netjes (€4,25 per keer). Omdat ik toch graag wat meer wil bewegen en zoiets me wel leuk leek (vooral ook omdat ik hier dan ook wat mensen leer kennen), heb ik me direct ingeschreven. De eerste les was erg leuk, maar ook ontzettend moeilijk! Eén lichaamsdeel bewegen kan ik nog wel, maar als er twee dingen bewogen moeten worden – en soms ook nog eens in verschillende richtingen – dan gaat het helemaal fout. Dat wordt dus ook maar even oefeningen downloaden en thuis oefenen, wil ik volgende week niet wéér ongenadig voor paal staan…

In ieder geval vind ik het wel leuk om zo in groepsverband te bewegen. Het is goed voor mijn conditie, je maakt weer heel andere bewegingen als bijvoorbeeld met hardlopen, wandelen of fietsen, en het schijnt ook wonderen te doen voor je figuur. Hoewel ik dan wel denk dat ik eerst de pasjes een beetje onder de knie moet hebben, voor dat ik daar iets van merk.

Hebben jullie wel eens aan Zumba gedaan en vonden jullie het in het begin ook zo lastig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Oooh bewondering voor je dat je dat aandurft!
  Mocht je wel achteraan staan?

  Ik vind lopen al lastig. Knappe sportieve goed dansende mensen intimideren me. Onbewust, denk ik. Maar ze doen het wel.

 2. @Valhalla: ik ben er maar gewoon gaan staan (achteraan dus), met die spiegels aan de zijkant was dat me eigenlijk nog veel te dicht bij de anderen 😉 Ik hoop ook maar dat ik het een beetje snel onder de knie krijg, want anders voel ik me ook zo'n sul.

  @Sandra: het is wel heel leuk en volgens mij ook echt wel goed voor je, ik voel nu wel een heleboel spieren. Misschien is het bij jou ook wel ergens in de buurt, ik vond zelf dat dat de drempel toch een stuk lager maakte!

 3. Ik heb ook aan Zumba gedaan. Vond het heel leuk, maaar ik ging wel achteraan staan. Draaide de lerares de groep om. Stond ik ineens vooraan!! Dat was minder leuk. Door een blessure ben ik er mee opgehouden, maar ik ga wel weer beginnen. Ik zit op een sportschool, die Zumba lessen geeft. Het hoort bij het abonnement.

  Liefs Frederique

 4. Bij mij duurde het zo ongeveer 5 keer voordat ik Zumba wat onder de knie kreeg, ik vond het wel heel leuk om te doen maar de pasjes vond ik nog niet zo gemakkelijk. Nu heb ik zo'n 15 lessen gehad en weet al als de muziek begint wat voor passen er volgen. Ik zie nu ook bij degenen die er nu mee beginnen dat het toch wel een paar keer duurt, dus het gaat jou vast ook lukken. Ik vind het erg leuk om te doen en het is ook heel goed voor m'n lichaam. Lisa

 5. Ik heb net eerst gekeken naar wat Zumba nou eigenlijk is op een paar youtube filmpjes. Maar het ziet er leuk uit! Het lijkt wel een beetje op jazzballet wat ik vroeger gedaan heb, maar dan op swingerder muziek.

  Ik zou het in het begin ook lastig vinden. Intellectueel pik ik dingen heel snel op, maar als je lichaam eraan te pas komt… dat duurt wat langer bij mij. 🙂 Dan merkte ik pas goed toen ik autorijlessen nam, of een keer surfles. Een ander pikt dat veel makkelijker op.

 6. @Oryx: dat heb ik dus ook. Als het om denken of dingen begrijpen gaat, dan heb ik daar maar een fractie van tijd voor nodig, maar als mijn lijf mee moet doen, dan loop ik helemaal spaak. Nou ja, waarschijnlijk komt het nog wel goed, maar dan heb ik dus wel echt (flink) oefening nodig.

  @Anoniem: Gelukkig dat het dus totaal niet vreemd is als je het de eerste keer niet onder de knie hebt, fijn om te horen 😉

  @Frederique: Dat is niet zo fijn nee! Jammer van die blessure, maar wel leuk dat je weer gaat beginnen. Volgens mij doen heel veel mensen Zumba. Wij hadden nu een groepje van 6 ofzo, dat is nog overzichtelijk

 7. Sinds een tijdje zumba ik ook , iedere week ..
  Het is idd in het begin wat onwennig en je moet gaan durven je heupen , billen , borsten uhm je lijf dus te gaan gebruiken en laten zien .
  Maar geloof me , het gaat steeds beter en dan lukt het ook om controle over benen en je armen erbij te krijgen ..

  oja ..ik sta gewoon vooraan ..waarom niet (zei zij die in mei nog 14 kilo zwaarder was en niet durfde te zwemmen of sporten , maar nu gelukkig wel ..

  Petrouchka (blogloos)

 8. Ik denk dat ik ongeveer drie jaar zumba doe….
  Eigenlijk een beetje van in het begin toen zumba
  hier gegeven werd in België.
  Ik ben ook absoluut geen held in combineren van
  bewegingen van bv. armen en benen…als iedereen
  naar links gaat durf ik wel naar rechts te gaan 🙂
  Ik sta bewust niet voor de spiegels want dan
  word ik afgeleid en zie ik mezelf bezig wat
  niet aan te raden is 🙂
  Sta op de tweede of derde rij maar vind het
  geweldig leuk….een uur totale ontspanning…
  We doen het met vier vriendinnen…en rijden
  er afwisselend naartoe….
  We hebben een fantastische leerkracht, heel enthousiast die er voluit voor gaat en ons
  stimuleert om je helemaal te laten gaan ook
  al is het al eens verkeerd….
  Na een paar lessen ken je de meeste basispassen
  wel en wordt het echt nog leuker….
  Een aanrader dus….
  liefs en nog veel zumbaplezier

 9. Als ik dat zo lees kan ik dat dus niet. Ik kan geen pasjes onthouden, en al helemaal niet twee verschillende lichaamsdelen op verschillende manier bewegen.

  Ik houd het maar op hardlopen, die pasjes kan ik tenminste: je hoeft alleen maar de ene voet voor de andere te zetten.

 10. Zumba is niks voor mij, bij mij op de sportschool geven ze het ook. Ik ben niet zo ritmisch aangelegd. Ik doe liever attack, combat of pump, dit zijn allemaal terugkerende bewegingen. De prijs is trouwens wel netjes!

 11. Ja Zumba is erg leuk, maar let wel op je schoeisel omdat je veel draaibewegingen maakt met de voorvoet is het toch wel raadzaam om op te letten of je schoenen geschikt zijn.

  Voor mij is Zumba iets wat ik niet meer mag doen, bleek voor mij knie niet echt goed te zijn en na een lesje Zumba kon ik de rest van de week niet meer vooruit.
  Blijkt dat ik niet de enige ben, met deze klachten.
  Voor je figuur weer in shape te krijgen vond ik Zumba geweldig maar voor mijn knieen dus niet.

 12. Zumba is juist geweldig voor je knieëen, en voor je hele lichaam, mag ik wel zeggen..

  Ik geef sinds 2 jaar Zumba en bespeur bij degene die het niet willen of durven doen altijd dezelfde redenen die ik graag eens weerleg:
  * "Ontbreken ritme gevoel": dit ontwikkel je juist met Zumba. Omdat de pasjes niet ingewikkeld zijn maar bij bepaalde type muziek altijd terugkomen (inderdaad: ene voet gewoon voor de andere..), zonder de eeuwig sturende stem waar je niet bij na hoeft te denken, is het steeds makkelijker om je ritme te ontwikkelen.
  Het is gebaseerd op latijns dansen maar dan met aerobic gecombineerd dus je krijgt een eenvoudige maar swingende workout.
  Zumba betekent trouwens zoiets als: Swingend plezier maken. Dat brengt me bij het 2e "excuus" om het niet te doen:
  * "Durf niet, knappe mensen intimideren me, ik kan geen pasjes voor de spiegel".. Bedenk je bij alle sporten en dus ook bij Zumba waarvoor je het doet. Omdat je er zin in hebt, niks-doen geen alternatief is, het goed voor je is en je jezelf en je lijf daarmee dus een cadeautje geeft! Je staat niet te swingen voor andere knappe coole mensen (die ALLEMAAL dezelfde onzekerheden hebben overwonnen) maar je staat je uit te sloven en te laten gaan omdat muziek en beweging gecombineerd, hele positieve emoties brengen die je lichaam en geest GOED doen! Het hoeft daarom ook zeker niet perfect uitgevoerd zoalng het maar verantwoord is voor je bewegingsapparaat.
  Als je bedenkt dat tijdens Zumba plezier en swingen in slimme banen geleid wordt door een goede verantwoorde workout, zonder af te doen aan het plezier en de zelfspot en lol, denk ik nog steeds dat je dan een win-win situatie hebt voor jezelf.
  No more excuses to carpe diem!!

  oh ja en ik ben geen pastoor, dus als je dit als prediken opvat: perceptie, mensen…

 13. Het is niet voor iedereen geweldig. Ik was altijd heel sportief, deed altijd aan Bodyshape, heb allerlei soorten sportlessen gedaan, Taibo, ClubJoga, Streetdance, BBBB, Steps, noem maar op, maar toen ik Zumba ging doen, heb ik een ernstige voorvoetblessure opgelopen, en loop nu al meer dan 2 jaar met ontsteking in mijn linker voorvoet. Dit heeft waarschijnlijk mede te maken met het feit dat mijn botjes te) soepel onderling beweegbaar zijn (zwakkere pezen), wat juist door de Zumba lessen voor een blessure heeft gezorgd.
  Ik kan nu helemaal niet meer zaal lessen volgen, omdat iedere druk op mijn voorvoet de pijn alleen maar weer erger maakt. Dus pas wel op met voetproblemen, zwakke knieën of heupen…

 14. @Anoniem: Wat vervelend zeg! Ik moet ook eerlijk zeggen: in de tijd dat ik het gedaan heb, zijn er ook drie mensen afgehaakt door blessures. Ik weet niet of en wat ze van zichzelf al hadden, om het zo maar te zeggen, maar ik vond het wel heel opvallend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.