Meeste Nederlanders sparen voor een buffer

Een beetje tegenstrijdig is het wel; het Nibud meldt dat steeds meer mensen rood staan, terwijl andere media weer laten weten dat de meeste Nederlanders sparen voor een buffer. Omdat ik dat laatste interessanter vind (en ik ben vast niet de enige, want dat berichtje haalde ook de internationale pers), even de feiten op een rijtje:

– Mensen sparen vooral voor slechte tijden: een tegenvallend pensioen, werkeloosheid of een stijging van de woonlasten
– Meer dan de helft van de spaarders die ondervraagd werden geeft aan dat het spaartegoed tijdens de crisis bijna niet veranderd is
– Ruim 60% van de mensen met meer dan €5000 spaargeld heeft hier een specifieke reden voor
– 31% van de spaarders is niet op de hoogte van het rentepercentage, maar meer dan 75% vindt wel dat het percentage hoger moet zijn als het geld langer bij één bank staat
– De meeste spaarders willen eigenlijk minimaal 3,4% rente

Dat laatste kan ik me wel bij aansluiten! Helaas krijg ik op het moment slechts 2,3% rente op mijn spaarrekening bij Moneyou. Daar ben ik op dit moment een buffer aan het opbouwen, die inderdaad bedoeld is voor onverwachte situaties. Werkeloosheid en pensioen ben ik iets minder mee bezig; daarvoor spaar ik via mijn bedrijf. Wel moet ik eerlijk zeggen dat in dat saldo nogal een gat geslagen is. Langzaam maar zeker ben ik dat weer aan het aanvullen.

Op zich vind ik het wel geruststellend dat zoveel mensen blijkbaar sparen voor een buffer. Hoewel dat misschien minder goed is voor de economie, heb ik altijd het gevoel dat dat toch beter is dan mensen die hersenloos consumeren en vervolgens bv in de schuldsanering terecht komen. Hoe zit dat bij jullie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik ben eerlijk gezegd heel hard voor andere mensen die door eigen schuld geen buffer hebben en/of niet kunnen rondkomen, en wel hersenloos consumeren. Moeten ze zelf weten, ik heb daar geen medelijden mee.

  Aan de andere kant snap ik wel dat het deels komt dat de mensen nooit echt (op school of thuis) leren hoe je z.v.m. geld overhoudt en hoe je kan sparen en besparen. De meeste mensen zijn niet 'financieel bewust', en dan doe je al gauw dingen die financieel niet altijd even verstandig zijn.

 2. Husband heet een goed pensioen. Maar als hij eerder wil stoppen met werken heb je toch wel een spaarpotje nodig. Dan is je pensioenn alleen niet genoeg.

  Wij hebben een buffer en sparen extra voor pensioen.

  Liefs Frederique

 3. Ooit zei iemand,dat ze spaarde om op latere leeftijd zorg te kunnen kopen. Daar had ik ( ook 60+-er) nooit bij stilgestaan. Nu er beknibbeld wordt op de zorg,vind ik mijn buffer ook daarom prettig. Groeten Izerina

 4. Werkte vroeger bij een deurwaarderskantoor. En bij de mensen met de hoogste schulden hing als eerste een flatscreen en lagen de nieuwe mobieltjes op tafel.

  Kennis van mij ook. Wel een drie ton! lenen bij bij dirk terwijl je in de ploegendienst bij de petflesfabriek werkt. Alles even duur en luxe. Sorry, maar zulk rekenwerk heeft iedereen op school gehad, dat KAN gewoon niet. Dus nee, geen medelijden 🙂

  Geld uitgeven om de economie draaidende te houden is denk ik uiteindelijk alleen maar slecht, op een gegeven moment is de bodem leeg en de wereld viesss en zijn we allemaal weer arm. Met een boel troep 🙂

 5. Ik ben ook niet zovoor geld uitgeven om de economie in stand te houden. Zou het niet kunnen dat het uiteindelijk beter voor de aarde(uitputting), de economie en onszelf is als we minder van alles zouden gebruiken?? Een beetje hetzelfde als met de koopwoningen een soort correctie nu niet naar een normaal prijsniveau, maar naar een normaal economisch niveau??
  Zouden we dan allemaal niet wat meer rust in ons krijgen? Wat meer kunnen genieten ipv te rennen en te vliegen om meer, meer en meer. Wat minder een weggooimaatschappij zijn met spullen en dieren??

  Gr. Chanel

 6. Na jaren van crisis, kunnen we nu eindelijk een béétje sparen, al zal het nog lang duren voor we aan die buffer van 5000 euro zitten – maar alle beetjes helpen …

 7. Ik ben op dit moment erg blij dat ik een goede buffer heb. Er komt toch wat minder binnen en alles kan gewoon doordraaien zonder schulden te maken. Erg rustgevend gevoel!

 8. Volgens mij is de rente bij Moneyou 2,2%. Ik heb eerder deze week nog even gekeken. Ideaalsparen bij ASN levert 2,3% op. Gr. LZV

 9. Ik ben van mening dat iedereen moet leren om zijn EIGEN broek op te houden. Subsidie hier subsidie daar. KOst uiteindelijk iedereen klauwen vol met geld. Stop bv met kinderbijslag, maar zorg voor een betere mogelijkheid voor scholing. Er wordt door velen gerekend met subsidie en niet zonder. Ik probeerde een nichtje vanlaatst te overtuigen laat je bealstingvoordeel op je woning eenmalig terugkomen, je hebt een spaarpot voor evt onderhoud aan de woning en zo niet dan kun je evt inlossen of bijstorten op je polis. Je start nu met je huishouding als je je gelijk aanleert dat je het geld niet te besteden hebt in de maand dan pas je je daarop aan. Waarop mijn zwager aangaf er is toch bijna niemand die zonder de teruggaaf kan. Hij zlef heeft twee jaar geleden veel te veel terug gekregen en moest daarop ineens een paar duizend euro met de belastingdienst afrekenen. De wereld was te klein want het geld was er natuurlijk niet. Ik moet zeggen dat ik er kriegelig van wordt. Of een collega die helemaal voor de SP is. Ik heb haar aangegeven dat ik er gek van word dat men aangeeft de zwakken in de samenleving te willen helpen, maar dat dat vaak mensen zijn die aangeven als ik een uitkering ontvang en door te werken krijg ik maar een honderd euro per maand meer dan is voor mij de keus snel gemaakt. Die mensen die het vertikken om te gaan werken staan wel de gehele economie in de weg. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen die echt wil werken een baan is. Misschien niet een baan die je in eerste instantie zoekt, maar dan kun je toch beter vanuit een baan zoeken naar een andere.Ik snap het handje op houden echt niet. Het is een reden dat ik voor mezelf aan het sparen ben, zodat wanneer er minder subsidies zijn ik zelf kan kiezen om ervoor mijn spaargeld aan te spreken, ik zelf een keus kan maken wanneer ik wil stoppen met werken en ik merk nu dat ik doordat ik mijn hele leven mijn geld goed beheer ik al veel mooie keuzes heb kunnen maken. Ik kan anderen helpen met geld, materiaal en leren om ook beter met hun geld om te gaan.
  Zoals een vriendin van me tegen me zei; eerst lachte ik je uit, maar nu ik helemaal aan de grond zit zie ik in wat je bedoeld, ze kan nu zelfs nog geld sparen in de schudsanering, het is centenwerk, maar het geeft haar wel voldoening en ze merkt nu dat de vijf euro die in de kast ligt haar al een stuk rust geeft.
  De spaarrente is inderdaad erg laag, gelukkig heb ik drie jaar geleden gekozen voor een tienjaarsdeposito met 5,4% rente. Daarnaast een spaarrekening met 1,9% rente en ik ben zelf aan het beleggen, waar ik een mooi resultaat mee behaal. OP dit moment heb ik omgerekend nu al zo'n 1% behaald over dit jaar als het zo doorgaat zo ik dus 12% moeten kunnen halen. Of eht lukt hangt vand e beursschommelingen af.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.