*Schaam* *Schaam* *Schaam*

Vandaag ben ik weer een keertje naar de bibliotheek geweest, om de boeken terug te brengen die ik inmiddels al veel te lang had liggen. Eigenlijk had ik ze voor mijn vakantie al terug moeten brengen, maar toen heb ik ze – uit luiheid en tegen betaling – een keertje online verlengd. Inmiddels moesten ze allang weer terug, maar omdat ze eigenlijk al zo lang te laat waren, durfde ik er niet zo goed meer heen. Niet dat het de bieb wat uitmaakt, maar goed, er zal wel een vreemde gedachtenkronkel achter zitten.

Door al dat lange wachten en uitstellen was de schade opgelopen tot ruim €20. Zonde. En Schaam, Schaam, Schaam. Ik heb nu eerst maar even geen nieuwe boeken meegenomen… Overkomt dit jullie ook wel eens?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Oh shame on you girl! Valt mijn boete van 2,20 vorige week nog wel mee haha. Dat vond ik al zuur. Ze zouden eigenlijk een soort van email alert moeten versturen wanneer de boeken ingeleverd cq verlengd moeten worden. Maar aan de andere kant, het blijft je eigen verantwoording. groetjes Petra

 2. Ah, zonde! Dat was genoeg geld geweest voor een nieuw boek. Nou ja.

  Bij mijn bibliotheek hebben ze steeds meer self-service. Ook als je een boete hebt, dan kun je je pasje laten scannen bij een automaat en dan met chip of muntjes betalen. Hetzelfde met uitlenen, inleveren, of reserveringen ophalen, dat kun je allemaal zelf doen. Op zich erg slim van hun!

  Ik had het als kind wel eens dat ik flinke boetes had. Tegenwoordig niet meer, ik ga eens per week in de middagpauze van het werk even naar de bibliotheek.

 3. Bij onze bieb kost het per boek 0,25 boete per dag. Dat loopt heel hard op! Daarom ben ik ook nu weg bij de bieb 🙂
  Overigens de bieb moet ook sluiten heb ik gehoord. Ik ben niet de enige die weg is gegaan blijkbaar.

  Maar om op je vraag terug te komen. Dat kwam me inderdaad wel eens voor. Meestal verlengde ik ze, maar heel soms was ik het vergeten. Ik nam altijd een fline berg boeken mee en dan is twee dagen al behoorlijk wat boete. Niet leuk. Ben al jaren weg dus.

 4. Valhalla heeft gelijk bij kopen was je meer kwijt.
  Maar 20 euro is wel erg veel voor iets wat je niet kunt houden.
  Ik heb dit soort lesgeld ook wel gehad (met andere dingen). En meestal overkomt je dit toch maar een keer.
  Zie het dus inderdaad als lesgeld!
  Groetjes,
  NZ

 5. Jeetje dat is een flinke te laat boete! Wel zonde! Ik kan me best voorstellen dat je je schaamde om ze in te leveren. Het zal wel vaker voorkomen. Ik zou het voortaan goed in je agenda zetten wanneer ze terug moeten.

 6. Bij ons in de bieb kan je ook dvd's ontlenen….
  Mijn vriendin haar zoon (12 j) was die (drie stuks) vergeten in te
  leveren (het kost 0,50 euro per dag te laat
  binnengebracht)deeveedeekes kunnen ook niet
  verlengd worden en weet je hoeveel die jongen
  moest betalen? 88 euro!
  Daar ging zijn spaargeld…ook een les voor het
  leven…pffff….
  en zo zonde van de centjes…
  liefs

 7. Bij onze bieb krijg je een paar dagen voor je ze in moet leveren een e-mail. Erg handig! en je kan ze eventueel ook on-line verlengen.

  Groetjes Isa

 8. Geeft niet, ik heb eens een boete gehad van €40,-! Boeken en dvd's en de boetes gaan hier per dag.

  Ik was er heilig van overtuigd dat ik de boeken had ingeleverd en in de tussentijd zijn we verhuisd. Bleek dat ze in een verhuisdoos terecht waren gekomen *dom_dom_dom*! Gelukkig konden ze er om lachen en werd de helft van de boete kwijtgescholden 🙂 Ik lever ze niet snel meer te laat in!

 9. Het bonnetje wanneer de boeken weer ingeleverd moeten worden, zit in 1 van de boeken. Daarnaast reserveer ik nog weleens wat online en dan verleng ik de boeken die hier in huis zijn gelijk. Geloof dat je 3x kunt verlengen hier.
  Heel af en toe glipt er weleens een boek doorheen, maar nooit hoger dan een euro boete.

 10. Lezen is mijn favoriete hobby. Dus heb ik de boeken meestal ver voor de datum uit.Zo niet,dan verleng ik via de pc. Maar een enkele keer vergeet ik,dat er nog een boek ligt. Meer dan 1 euro heeft het me nooit gekost. Groeten Izerina

 11. Mij is het zeker ook wel eens overkomen. Gelukkig heeft de 'dorpsbieb' niet zo veel leuke boeken, dus was het makkelijk om mijn abo op te zeggen. Ik kwam er achter dat ik er niet meer heen ging, en altijd boeken zelf kocht, omdat ze nooit de boeken hadden die ik wilde lezen.
  Nu ik verhuisd ben naar Maarssen ga ik maar eens kijken hoe het met de bieb hier gesteld is. Maar dan moet ik zeker opletten dat ik de boeken op tijd weg breng!

 12. Wij zijn bib-fans – élke drie weken staan we paraat en lenen we allemaal het maximum aantal uit – het lidgeld is 5euro per jaar voor volwassenen en gratis voor kinderen – hoe het zit met de boetes, dat weet ik niet echt, want euh heb er nog nooit een gehad – ben ik nu een muts ?

 13. Ik herken het helaas.
  Ook ik ben diverse malen voorzien van een fikse boete.
  Ga er nu nooit meer heen.
  Overwoog pas geleden weer lid te worden en dan mezelf 1 boek per keer toe te staan.
  Maar ik ben iemand die het liefst 2 of 3 boeken tegelijk leest.
  Ik vind 3 weken gewoon te kort is mijn conclussie.

 14. 't Overkwam mij vroeger ook vaak, grote boetes. Maar toen was het bedrag dat de bib per dag vroeg veel groter. En als je dan een boodschappenkrat vol boeken hebt, met z'n vieren loopt dat heel erg snel op. Tegenwoordig is het én niet zo duur én de kids betalen hun eigen boete. Maar dan moet ik nóg wel in de gaten houden of de termijn al voorbij is, als ik die dag geen tijd heb verleng ik 'm even op internet.

 15. Zonde geld ja, daarom ben ik ook gestopt met de bieb omdat ik het vaak vergat. Drie weken waren altijd zo om. Het kostte bij ons een kwartje per dag per boek en dat was tien jaar geleden. Dat tikte aardig aan als je 10 boeken meenam steeds.
  Ik ben gestopt en kan nu voor dat geld wat ik uitspaar (was toen al iets van 85 gulden per jaar) en de boetes, boeken kopen die ik vaak gebruik of lees. Ik weet zeker dat dit voor mij goedkoper heeft uitgepakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.