Focus – weten waar je naartoe wilt

Op zich heb ik wel een aardig idee van wat ik zou willen; zo vrij mogelijk leven. Voor mij is dat geen hypotheek, enigszins zelfvoorzienend zijn en zo min mogelijk gehinderd worden door materiële zaken. Dat leek me toch een redelijk plan om naar te streven. Maar toen ik dit stukje las over een seminar over rijk worden, klikte er iets. Het is totaal niet concreet en dat blijkt ook uit de manier waarop ik ermee bezig ben: dan weer een hoop weggooien, ‘zo zuinig mogelijk boodschappen doen’ (tot het weer eens mis gaat), enzovoorts.

Daarom ga ik de tip opvolgen van die deelnemer; precies bepalen waar ik naartoe wil en daar elke dag een half uur aan werken. Dat mag dan aan het plan zijn, aan de doelstellingen, maar ook aan de praktische uitvoering. Voor mij een hele uitdaging, want eigenlijk maak ik zelden plannen concreet, waarschijnlijk omdat ik dan ook (voor mijn idee) niet afgerekend kan worden op iets dat misgaat of uiteindelijk geen werkelijkheid wordt. Die gedachte moet ik nu maar eens opzij schuiven!

Hebben jullie helemaal helder waar je naartoe wilt en ben je daar ook echt concreet mee bezig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Ik zit denk ik een beetje hetzelfde in elkaar. Heb een hoop ideeen maar een hoop blijven bij ideeen.
  Hoe ga je dat dan doen ga je elke dag in een half uur opschrijven wat je nu precies wilt??
  Ben reuze nieuwschierig!

 2. Ik heb nu net mijn halve uur gevuld met inderdaad dat in grove lijnen opschrijven (omdat ik het dus nog niet zo concreet heb als ik zou willen) en ik heb een kijkje genomen op mijn bankrekening en mijn automatische spaarbedragen aangepast en gekeken hoeveel ik nu eigenlijk 'onnodig' uitgeef. Dat bleek nog wel wat te zijn, dus dat motiveert alleen maar om zo meteen wat zuiniger boodschappen te doen. Dit was dus de eerste keer, dus het is voor mij ook een beetje uitzoeken wat werkt, wanneer ik echt iets superconcreet moet maken, enzovoorts. Zo'n hypotheek aflossen is bijvoorbeeld niet iets wat je doet met 'ik spaar een jaar lang elke week 5 euro en ik ben er' 😉

 3. Dat is een mooie spiegel. Ik liep ook maar wat te dralen. Het ging allemaal een stuk minder. Nu begonnen met opruimen en mijn geldzaken op orde gebracht. Kasboek weer opnieuw begonnen en heb weer het gevoel dat ik grip heb en een richting bepaal. Het leuke van je boodschappen kritisch bekijken vind ik wel dat je dan ook meer geniet als je een keer "zondigt", omdat je dit bewust doet.

 4. Voor mensen die hun financiën moeilijk op orde krijgen is vrijwel elke methode goed, het is de aandacht die je richt op wat voor jou een onduidelijke zaak is. Van die Amerikaanse goeroes diezelf heel rijk worden van een heel eenzijdige en vaak alleen materialistische boodschap verkondigen (The Secret was ook zo iets), heb ik een stevige afkeer, al is de boodschap soms niet zo gek. Je kunt het nl zelf ook bedenken en uitvoeren.

 5. Ik vind het een interessant artikel! Ik heb het zelfs al per ongeluk in mijn blog gezet.

  Ik ga ook eens beschrijven wat mijn doelen zijn. Ik ben nu namelijk alleen maar bezig met duurzamer leven en consiminderen. Echt een hoger doel heb ik (nog) niet! Het is wel goed om te weten waar je naartoen wilt.

 6. Helder weten waar ik naartoe wil ? Nee, helemaal niet. In dat opzicht leef ik van dag tot dag. – een financieel plan? Ja, dat is er altijd wel – ik ben als de dood om in de schulden te geraken …

 7. Ik wil nergens naar toe,ik wil juist ergens blijven. Ruim 10 jr geleden was in korte tijd ons inkomen gehalveerd.Ik zette de vaste uitgaven op een rij. Schrapte wat mogelijk was en werd me bewust van elke koopimpuls.De letterlijk 7 magere jaren zijn nu voorbij. IK wil niet meer in klakkeloos meer uitgeven vervallen. Groeten Izerina

 8. Gisteravond naar uitzending gemist op SBS6 gekeken "je leven op de rit". Dit stel komt er zeker niet 75.000 euro schuld en konden aan het werk gaan. Allebei een baan, maar namen hem niet. Lekker thuis zitten. Ik heb me afgevraagd hoe dom je dan kunt zijn.
  De man had niet eens een goed gebit! Kreeg hij van het programma.

  Deze mensen worden zeker geen miljonair en zullen ten eeuwige dage nog in de schulden zitten.

 9. Husband wil graag eerder stoppen met werken. Maar dat is nu niet haalbaar. Ondanks dat hij al zo lang werkt en vanaf zijn achttiende pensioen betaalt.
  Wij hebben een aardige buffer opgebouwd, maar van rentenieren is geen sprake.

  Maar het is wel een doel. Hij wilt niet tot zijn vijf en zestigste werken.
  Dus hebben wij een plan opgesteld. Alle overbodige abonnementen geschrapt, bepaalde rekeningen per jaar betalen en zoveel mmogelijk de maandlasten naar beneden. Want wij kelderen straks aardig in inkomen.

  Vanaf oktober gaat Husband vier dagen werken. Het begin is er.

  Liefs Frederique

 10. Genieten-genieten-genieten!

  Van elkaar, van het leven, van alle goede en minder goede dingen 🙂

  Ik heb (net zoals zoveel andere mensen waarschijnlijk) mee mogen maken dat het zomaar afgelopen kan zijn in je leven. Ziekte, overlijden, faillissementen.. noem maar op.

  Dit houd je met beide benen op de grond. We houden onze uitgaven goed in de gaten. Manlief heeft echt plezier in zijn werk. Ik wil straks ook een paar dagen in de week gaan werken, zodat we onze studieschuld kunnen afbetalen, een echte buffer opbouwen (zijn we allebei al wel mee bezig), hypotheek langzaam aflossen en misschien in de toekomst dat manlief een dag minder of thuis gaat werken als hij dat zou willen 🙂

  Dat zijn de wensen, het genieten doen we zo ook al wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.