Natuurlijke schoonmaakmiddelen: mijn top 5

Natuurlijke schoonmaakmiddelen die je ook geld besparen

Na redelijk succesvol experimenteren met het zelf maken van wasmiddel, heb ik onlangs ook geprobeerd om zelf badkamerreiniger te maken. Helaas werkte dat niet zo goed tegen kalk als ik gehoopt had, vandaar dat ik toch maar even wat makkelijke én officiële recepten voor schoonmaakmiddelen heb opgezocht. Criteria: de spullen moeten makkelijk in Nederland verkrijgbaar zijn en het recept moet eenvoudig zijn. Hier mijn top vijf natuurlijke schoonmaakmiddelen!

1. Allesreiniger/vloerreiniger

Meng een kopje witte azijn met een kopje water. Gewoon gebruiken als elke andere allesreiniger.

2. Houtreiniger/-polisher

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn vaak zacht, ook voor bijvoorbeeld hout. Meng hiervoor een kopje olijfolie met een half kopje citroensap. Klein beetje gebruiken op zachte doek, daarna oppoetsen met (andere, schone) zachte doek.

3. Wasmiddel

Meng kokend water, Sunlightzeep en Soda. Voor elke liter water pak je 16 gram zeep en 16 gram soda. Dit gaat het makkelijkst door de soda en de zeep in een oude fles te scheppen en vervolgens de juiste hoeveelheid kokend water uit de waterkoker eroverheen te gooien. Goed schudden en een nacht laten staan.

Zelf wasmiddel maken beviel me uiteindelijk niet zo goed; ik ben ermee gestopt.

4. Ruitenreiniger

Pak een oude spuitfles en doe hierin 1/4 tot 1/2 theelepel vloeibare zeep (bijvoorbeeld Groene Zeep), 3 eetlepels olijfolie en twee kopjes water. Goed schudden en klaar voor gebruik!

5. Schimmelverwijderaar voor de badkamer

Pak wederom een oude spuitfles en meng hierin twee kopjes water en twee theelepels tea tree olie (verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen). Goed mengen en op de probleemgebieden spuiten. Dit ruikt wat sterk, maar de geur verdwijnt na een paar uur. Niet afspoelen!

Ik heb nog niet alle middeltjes zelf geprobeerd, maar zodra er iets op is, ga ik eerst voor de zelfmaakvariant.

Hebben jullie nog meer tips voor natuurlijke schoonmaakmiddelen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik hoorde,dat iemand een vervanging voor anti-kal gemaakt had. Half water,half schoonmaakazijn in een oude spuitbus. Ik heb het nog niet geprobeerd,maar ga het zeker doen.

 2. Zelf maak ik ruitenreiniger van een scheutje spiritus en een drupje afwasmiddel, maar of dit zo goed voor het milieu is, vraag ik me af. Wel is het ietje beter, want ik koop al jaren geen nieuwe flessen meer. Ook een in vieren gesneden ui in je water doen helpt goed bij het wassen van de ruiten. Ik vind de lucht van azijn bij het schoonmaken niet te harden. Ontkalken met citroensap helpt ook goed. Gr. LZV

 3. De tips van in delen gesneden ui in de emmer water heb ik eens geprobeerd en dat hielp erg goed! Ik had er geloof ik ook een druppeltje afwasmiddel in ingedaan.

  Meer heb je dus niet nodig voor je ramen! 🙂

  Mijn moeder gaf de tip om houten vloeren/laminaat met een scheutje vloeibare groene zeep te dweilen. Het was een natuurproduct, dus vast goed voor hout. Of dat zo is weet ik niet. Het lijkt me wel logisch?

 4. Zelf heb ik nogal wat glazen tafeltjes in mijn kamer en die houd ik op de volgende manier schoon.
  1 liter water, 1 druppel citroen met 1 druppel afwasmiddel in een fles met sproeikop.
  Spuit wat op mijn tafeltjes of ramen, ga er met een microvezeldoekje over en alles glanst als een spiegel. Kost niets.
  Addie.

 5. Azijn vervangt al het bovenstaande. Ook als je last hebt van geuren in huis zoals van een kattebak. absoluut een wondermiddel en geurloos als het opdroogt. met een flesje van minder dan een euro ben je een maand voorzien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.