Overlijdensrisicoverzekering?

Van denken naar doenTijdens het uitzoeken van de administratie kwam ik natuurlijk ook langs allerlei hypotheekpapieren. Mijn oog viel op de overlijdensrisicoverzekering die ik heb. Volgens de hypotheekpapieren is die verpand aan die bank met die boeren, zodat zij in ieder geval altijd hun geld krijgen, mocht er iets met mij gebeuren. Ik dacht altijd dat de uitkeringen vast waren; de premie is immers gebaseerd op dat bedrag. Maar ergens tussendoor stond iets in de trant van: ‘des te langer je verzekerd bent, des te lager de uitkering, omdat er dan ook minder nodig is om af te lossen’.

Dat klinkt niet zo eerlijk; leuk dat de uitkering omlaag gaat, maar hoe zit het met mijn premie? Die blijft gewoon hetzelfde, tenminste, tot nu toe. En hoe zit het met extra aflossen, gaat de premie dan nog een keer naar beneden? Volgens mij moet er ergens een staatje zijn met een overzicht van hoe hard die uitkering daalt. Eerst maar eens daar naar op zoek en dan kijken of er nog een manier is om hier op te besparen. Compleet weg doen is nog niet echt handig: de hypotheek is op dit moment nog zo groot, dat er twee salarissen wel nodig zijn. Als er één weg valt, dan is het niet gek om zoiets achter de hand te hebben.

Hebben jullie een overlijdensrisicoverzekering en heb je daar al eens iets mee gedaan, zoals overstappen naar een andere aanbieder, bedrag verlagen, of iets anders?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Jazeker. We hadden er zelfs eentje apart voor de tophypotheek die we ooit hadden afgesloten. Door zuinig leven en bewust consuminderen hebben we die weggewerkt en dus ook die verzekering opgezegd. Nu is er nog een verzekering die ook aan de bank is verpand. Dat is helemaal niet vreemd, maar wel dat een deel van de premie wordt ingelegd (bij ASR) en een deel van de premie gebruikt wordt als overlijdensrisicoverzekering. En dat is een belachelijk hoog gedeelte.(540 euro per jaar!) Wij zijn nu bezig om het overlijdensrisico onder te brengen bij een puur en alleen overlijdensrisico-verzekering zodat de volledige premie gespaard kan gaan worden van die dure door de bank geregelde verzekering. Kan je het nog volgen> 😉

  2. Wat goed zeg, van die tophypotheek wegwerken! En over die ORV: ik heb geen idee hoe het bij ons werkt, ik weet alleen dat we per persoon ongeveer 25 per maand betalen en ongeveer de helft van de hypotheek krijgen als een van de twee komt te overlijden. Die verzekering die jullie nu dan nog hebben, is dat niet een volledige ORV, maar een combinatie met aflossing oid?

  3. Ik moet dat ook eens uitzoeken. Ook wij hebben een levensverzekering, verpand (en verplicht) aan de hypotheek. Maar ik heb het gevoel dat er eerst heel veel kosten vanaf getrokken worden en dat er maar een klein inleggedeelte overblijft. Toch ook maar eens helemaal uitspitten!

  4. Je hebt een lineaire- en een annuiteitengeval. Bij de eerste blijft ie gelijk, bij de tweede daalt deze. Dat is op zich logisch; als je huis bijna is afbetaald heb je niet nog eens drie ton nodig als je partner overlijdt. Je gaat ook minder premie betalen naarmate de verzekering langer loopt.

    Bij ons was het voor 105.000 in de hypotheek opgenomen maar zoals je hebt gelezen, hebben wij daarvoor dus nooit premie betaald en alleen maar rente, waardoor dit deel aflossingsvrij is, in feite.

    Ik heb bij Generali een dergelijke verzekering afgesloten, voor 3 of 4 tientjes per kwartaal ofzo. Ik ga dit dus niet alsnog bij de bank afsluiten.

    Misschien kan je eens bij de bank navragen hoeveel er in de spaarpot zit en kijken of je die verzekering elders kan onderbrengen? Volgens mij betaal je best de hoofdprijs (wat wij ook hebben gedaan met ons oude huis…grrrr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.