Ambitieus plan: tipje van de sluier

Een tipje van de sluier, omdat ik de details nog wat verder uit moet werken 😉 Voor dit jaar heb ik een ambitieus plan: ik wil €9788 afbetalen op één van de aflossingsvrije hypotheken. Het liefst zelfs €10.000, omdat het dan naar een lager begincijfer gaat, maar dit is al ambitieus genoeg. €4788 wilde ik ‘pakken’ van de belastingteruggave die ik nog verwacht. De overige €5000 zal ik op een andere manier opzij moeten zetten. De dingen die ik nu in mijn hoofd heb:

– Payroll-inkomsten (+- €200 per week, dus tot einde jaar ongeveer €2400)
– Marktplaats-inkomsten (max. €300, heb niet zoveel meer te verkopen ;-))
– Teksten vertalen (+- €200 per week, dus nog een keer €2400)
– Omdat bovenstaande inkomsten niet gegarandeerd zijn, gaan ook alle overige extraatjes naar deze rekening: eventuele advertentie-inkomsten, Euroclix, MoneyMiljonair en Surfrace uitbetalingen (van die laatste had ik er net weer 1!), enzovoorts.

Het betekent wel dat echt dure dingen in de verbouwing even zouden moeten wachten. Gelukkig hoeft dat niet zo’n probleem te zijn; we zijn nu met o.a. de schuur bezig en dat kost meer tijd dan geld. Verder probeer ik natuurlijk wel zo hard mogelijk te sparen voor de verbouwing ook, maar met dit aflosplan lukt het me niet om nóg eens duizenden euro’s extra binnen te harken.

Normaal gesproken zou ik dit geld storten op de Opbouwrekening, omdat dat saldo dan harder omhoog gaat. Inmiddels lijkt me dat niet zo zinvol meer: het levert inderdaad veel rente op, maar we hebben de looptijd nu al met 5 jaar verkort. Meer inkorten kan wel, maar ook weer niet te ver, want hoewel ik nog precies moet vragen hoe het zit, is het volgens mij zo dat je zo’n opbouwspaarrekening tenminste 20 jaar aan moet houden, anders moet je de afgetrokken hypotheekrente terug betalen. Daarnaast nog een extra reden; mijn inkomen is dit jaar behoorlijk achteruit gegaan en over 2,5 jaar loopt de rentevaste periode van één van de hypotheken af (volgende is weer 3 jaar daarna). Ik wil de bank geen reden geven om met nog hogere rentes te komen of extra voorwaarden. Nu zal het met zulke doemscenario’s wel niet zo’n vaart lopen, maar helemaal lekker zit het me ook niet. Overigens heeft het aflosplan betrekking op de hypotheek waarvan de rentevrije periode pas over 5,5 jaar afloopt; daarvan is de rente het hoogst.

De meter is aan de rechterkant te zien, het bedrag dat al op de hypotheekrekening gereserveerd stond voor aflossing heb ik er vast ‘op’ gezet. Waarschijnlijk doe ik het aflossen in porties van €1000-€2000 per keer (moet via de tussenpersoon, kan helaas niet zelf rechtstreeks stortingen doen).

Hebben jullie zo tegen het einde van het jaar ook nog (ambitieuze) spaarprojecten lopen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Mijn spaarproject loopt door in het nieuwe jaar, maar moet wel dit jaar goed opgestart worden. Het eerste begin is aanwezig, nu de rest nog.
  Ik begin maar met het bedrag voor m'n zorgverzekering in januari. Ik hoop echt dat ik het dan in 1 keer kan betalen. Het scheelt geld en ik merk er de rest van het jaar niks meer van.

 2. Ik probeer me zo min mogelijk met geld bezig te houden. De enige afweging die ik af en toe maak is of ik me iets wel of niet kan veroorloven en daar blijft het zo'n beetje bij.

 3. @lottebees: dat is een goed idee! Ik geloof dat het hier (Anderzorg) niets scheelt om het in één keer te betalen, anders is dat wel het overwegen waard.

  @Goud en Zilver: dank je! Ik ben ook benieuwd, het zal geen makkelijke worden, maar voor mezelf wel een hele prestatie. Dan blijft het ineens niet bij woorden of bij een paar honderd euro per keer

  @Heksenbezem: daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Helaas kan ik dat met de verbouwing en dikke hypotheek op mijn nek nog niet echt helemaal loslaten (of beter: helemaal niet)

 4. Mooi plan, succes!
  Ik ben van plan om een reserve bij elkaar te sparen om een carriere-move te kunnen maken. Een concreet plan heb ik nog niet, misschien moet ik dat maar eens doen, dan gaat het vast sneller.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.