Zelf doen: kleine reparaties aan de auto

Mijn auto is niet zo’n grote kostenpost. De vaste lasten bedragen ongeveer €20 per maand, brandstof uitgezonderd. Omdat ik tegenwoordig niet zoveel meer rijd, ben ik ook steeds minder vaak aan een beurt toe. Dat betekent dat ik zelf wat beter op moet gaan letten. Dit weekend ontdekte ik twee kapotte lampjes en heb ik het boekje er maar eens bij gepakt. Met de aanschaf van een lampje van €3,40 (het andere lampje had ik nog) en bij elkaar ongeveer een goed half uur prutsen werkten mijn lampjes weer perfect. Daar had ik me dus zo een paar euro bespaard, tijd (want de garage is hier niet om de hoek) en ik hield er nog een trots gevoel aan over ook.

In het boekje stond bovendien dat je zelf nog meer kon bijhouden, o.a. vloeistofniveaus, ruitenwissers en zekeringen. Nu weet ik nog niet precies hoe en wanneer dat moet, maar ik heb me wel voorgenomen om me daar iets meer in te verdiepen. Het is toch heerlijk als je zoiets zelf kunt en als het je uiteindelijk nog geld bespaart ook. Echt supertechnische dingen ga ik me eerst nog niet aan wagen, het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik de boel sloop en vervolgens alsnog een dikke reparatie aan mijn broek heb hangen. Gelukkig rijd ik Toyota en staat dat merk toch wel bekend om betrouwbaarheid en duurzaamheid 🙂

Repareer jij zelf kleine dingetjes aan je auto, zoals het vervangen van een lampje of het aanvullen van vloeistoffen? En hoe/van wie heb je dat geleerd?

(P.s. Wie nog wat slimmer is rent direct naar de Action: daar kost een setje reservelampjes maar €1,59 en dan heb je direct een complete set, in plaats van dat je €3,40 voor 1 lamp betaalt…)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Hier ook een T.oyotafan. Kleine dingen doen we zelf en een maal per jaar krijgen ze een beurt. De oudste is nu 12 en de jongste 9. Gr. LZV

 2. Bij onze vorige auto, een M.azda, moest je de halve auto slopen om een lampje te vervangen. Bij onze huidige P.eugeot kun je het vervangen zelf doen. 't Hangt blijkbaar van het merk af, en wie weet wel van het type?
  Ik kan trouwens nog geen band verwisselen, eigenlijk is dat wel erg. Misschien eens een cursus auto-onderhoud voor dames zonder affiniteit met auto's zien te vinden ("blik voor dozen" zou wel een geschikte naam zijn).
  Groet, LM

 3. Ik heb ook geen auto. En het plan was om mijn fiets zelf te repareren, kleine dingetjes als verlichting dan. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik dus al vier jaar zonder verlichting rondscheur xD

 4. 'Blik voor dozen', dat is een grappige! Ik durf trouwens ook geen banden te verwisselen, ik ben als de dood dat hij niet goed vast zit en wegrijdt zonder de auto erbij…

  @Alynia: Je kunt bij de Action ook snel van die lampjes halen die je gewoon OP je fiets zet, in plaats van vastschroeft. Die kosten iets van een euro ofzo en dan heb je wat speling. Een boete is ook niet echt alles en voor auto's kan het heel lastig zijn om fietsers te zien als ze geen verlichting voeren.

 5. Lang leve de action!

  Ik ben ook fan van toyota, maar we rijden in volle tevredenheid in een skoda! Man wisselt hier de lampjes (ook van de action) > bij aanschaf van de auto hebben we oa ook gekeken of we lampjes makkelijk zouden kunnen vervangen.

  Het was geen doorslaggevende factor, maar wel handig!

 6. Bij mij heeft laatst een (mannelijke) collega twee koplampjes vervangen.. 🙂 Ik weet nu wel hoe het moet.

  Ik heb alleen wel de lampjes bij de Halford gekocht, ongeveer 10 euro p.s.. En nog een reservesetje erbij.. Totale kosten: 36,52. Volgens mij ben ik afgezet dus als ik hier die prijzen bekijk. Als ze maar kunnen verkopen bij de Halfords he. Nou ja, daar kom ik i.e.g. ook niet meer. (Sowieso een goeie om zo min mogelijk in winkels te komen!)

 7. Heb een heel handige man. Die kan redelijk wat zelf doen, van lampjes en dingetjes tot eigenhandig een nieuwe motor inbouwen.

  Goede tip. Met het instructieboekje kom je een heel eind!

 8. Met net een nieuwe auto hebben wij geen omkijken. Maar Husband heeft altijd alles zelf vervangen toen de auto's van een ouder jaartal waren. Hij is erg handig. En het scheelt veel geld.

  Liefs Frederique

 9. Olie en ruitewisservloeistof erbij doen kan ik zelf.

  Verder mis ik een gen voor het repareren van auto's geloof ik…

  Ben in heel veel dingen heel handig: klussen, verven en tuinieren is hier geen probleem en ik kan zelfs redelijk stucen. Zodra het mechanisch wordt gaat het echte mis.

  LOL ik heb ooit eens bijna de krik weggegooid omdat ik me afvroeg wat dat rare onhandige ding in mijn auto moest…

  Manlief kan een lekke band verwisselen en doet wel eens meer wat voor mij onduidelijke dingen onder de motorkap. Alles wat hij niet kan doet de garage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.