Weer tijd voor de kachel?

De afgelopen dagen is het weer flink omgeslagen en dat merk ik goed in huis. Het is een stuk kouder dan afgelopen weken. Het voelt daarom ook flink kouder in huis, hoewel het daar nog steeds 18-19 graden is (in de winter vind ik dat superwarm!). Ik heb gisteren zelfs even gewerkt met de open haard aan. De kachel weer aanzetten gaat me echt een stap te ver. Het is pas begin september, nog niet eens echt heel koud en als ik daar nu al mee ga beginnen, dan krijg ik het straks in de echte winter niet meer warm gestookt. Om nog maar niet te spreken van die gasmeter, die hier werkelijk alle kanten op gaat als de verwarming ook maar een beetje aan staat.

Dat betekent dus dat ik liever even wat warmere kleren aanzet, en zo lang mogelijk wacht met het aanzetten van de kachel. Voorlopig lukt dat denk nog wel even!

Vanaf wanneer zetten jullie de kachel weer aan? Of gewoon als je het koud hebt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Normaal gesproken gaat bij ons de verwarming aan rond 1 oktober, afhankelijk van het weer.De verwarming gaat uit rond 26 april, is het dan nog af en toe koud dan steken we de houtkachel aan (hout halen we gratis) En inderdaad, heb je het koud, lekker een warme trui aan of de houtkachel!

 2. Zo lang mogelijk uitstellen die verwarming.
  Het is hier in huis nog steeds boven de 20 graden.
  Als het kouder wordt eerst beginnen met de houtkachel en warmere kleding.

 3. Vorig jaar was het tegen november, maar toen kwamen we half oktober terug uit Noorwegen en vonden we het stikheet hier 🙂

  Als het fris wordt, zet ik tegen zessen de gashaard even aan. De ergste kou is er dan af en het is lekkerdere warmte dan de vloerverwarming steeds aan.

 4. Ik heb toevallig net een blog gewijd aan energieverbruik. Zie http://zakelijkbezuinigen.blogspot.nl/2012/09/besparen-op-energieverbruik.html

  Ik woon zelf in een energiezuinig huis met veel glas op het zuiden. Gevolg is dat ik vanaf april/mei eigenlijk de verwarming uit kan zetten tot oktober. Zeker als de zon nog een beetje blijft schijnen hoeft de verwarming zelfs hartje winter overdag niet aan ('savonds koelt het dan wel af, dan moet die wel aan)

 5. Hier is het nog steeds tussen 20 en 21 graden binnen. Bij ons is het vooral op het gevoel, maar veelal gaat de kachel (geen cv hier) aan vanaf 18° ivm. de kindjes die dicht tegen de koude vloer lopen. Onze tegels liggen nog in het zand, de vloer straalt dus echte koude uit. Maar niet voordat we een lange broek en een dikke trui hebben aangedaan.
  In het begin is het vaak enkel 's ochtends en 's avonds, want van zodra de zon op de ramen zit warmt het zo hard op dat het niet meer te houden is. En de pelletkachel kan je wel instellen op temperatuur, hij moet natuurlijk een minimumvlam aanhouden om niet uit te vallen, dus wordt het bij kwakkelweer vaak veel te warm overdag

 6. Wij hebben geen houtkachel (ook geen rookkanaal trouwens) en hebben een klokthermostaat die alleen beneden bepaalde waarden aanslaat. Tweede jaar op rij heb ik in de zomer de dagtemperatuur een graad naar beneden gezet, om langzaam te wennen richting 19 graden. Onze thermostaat kun je niet op halve graden instellen, ben nog wat in dubio of we daar een andere voor willen aanschaffen. Actiepuntje dat nog open staat: controleren hoe hoog de watertemperatuur van de ketel staat, die kan best op 65 of 70 graden (niet lager dan 60 ivm legionella). Ik ben trouwens dol op vuurtje stoken, maar heb hele gevoelige luchtwegen. Een speksteen of leemkachel, dat lijkt me geweldig. Met een deurtje er voor.

 7. Hier is het nog steeds ruim 22 graden binnen (met dank aan een zeer goede isolatie). Ik stel het zo lang mogelijk uit. Eerst warmere kleding en als ik het echt koud heb, gaat hij aan. Husband heeft een andere gevoelstemperatuur. En hij is volgend jaar thuis. Benieuwd hoe dat gaat. Zijn truien liggen al klaar!

  Liefs Frederique

 8. Niet eerder dan half november! Afgelopen jaar hooguit 10 dagen de verwarming aangehad. Gelukkig is mijn collega ook niet kouwelijk aangelegd anders zou ik overdag in slaap sukkelen.

 9. Ik doe al jaren niet voor 15 oktober de kachel aan net op 15 april weer uit. Extreme uitzonderingen daargelaten.
  Ik doe dus eerst vele extra lagen aan.
  Als ik eerder de kachel aanzet, heb ik hetzelfde als jij, dan word ik in de winter nooit meer warm….

 10. pas de verwarming aan als dikkere kleding niet meer helpt en wanneer dat is hangt natuurlijk van het weer af, en ik ga ook nog kijken of er nog iets te isoleren valt, woon in een huurhuis met in enkele ruimtes enkel glas, maar vorig jaar voor een aantal van die ramen bubbeltjes plastic gehangen en dat ga ik dit jaar maar gewoon overal doen en nog een dikker gordijn voor de voor en achterdeur die ook nog van enkel glas zijn voorzien.

 11. Pas als het buiten overdag onder de 12 graden is, mag hier van mij zelf de verwarming aan.Kan ook goed, want ieder zonnestraaltje schijnt hier volop de kamer in.Vest en plaid doen de rest tegen de tijd dat het onder de 15 duikt buiten.

 12. Het is hier nu gelukkig nog 22 graden. Als de zon schijnt laat ik hem volop in de kamer komen. Rolgordijnen helemaal omhoog al vind ik dat een beetje kaal, maar het wordt dus wel lekker warm zo. Hopelijk lukt dit nog de komende weken.
  Als het te vochtig wordt dan gaat de verwarming aan. Moet zorgen dat mijn longen (heb astma) het goed blijven doen.
  Ik dacht vandaag handig te zijn om de was buiten te hangen. Scheelt met vocht in huis en er zou nog geen halve milimeter regen vallen. Het heeft hier werkelijk gehoosd. Lekker handig zo.

  VeggieMo

 13. Ik doe ook altijd mee met de challenge om niet vóór 1 november de verwarming aan te zetten. Al twee jaar lang is het net niet gelukt. In de 3e week oktober heb ik de verwarming even aan gehad.
  Hier is het nu 21,3 graden binnen, dus wij zitten nog steeds in een shirtje.

 14. Wat zijn jullie allemaal een bikkels! Hier gaat de kachel aan wanneer ik het koud heb, zomer of winter.
  Gelukkig ben ik wel een ietsie pietsie bewuster geworden. Daarnaast vind ik het heerlijk om zodra het weer het maar iets toelaat, b.v. geen wind, de tuindeuren open te zetten.
  Mijn aanwinst van vorig jaar is een elektrisch matje van 50×50 cm dat ik heerlijk onder mijn voeten leg bij koud weer en dan kan de verwarming gelijk 1 of 2 graden lager.
  Overbodig te zeggen dat ik in de zomer met 22 graden in huis ook nog wel mijn fleeche vest en geitenwollensokken aanheb;-)
  Groetjes, Roelie

 15. Wij zetten de verwarming eigelijk helemaal niet aan. We hebben een houtkachel, deze gebruiken we als het kouder begint te worden. Bij ons in huis is het nu nog steeds 23 graden dus koud is het hier nog niet. Ons huis warmt snel op en de warmte blijft hier ook lang hangen. Alleen in de winter als het vriest en het is boven erg koud dat zetten we even de verwarming aan om de kou eruit te halen. Meestal laten we de huiskamerdeur openstaan zodat de houtkachel het boven ook een beetje kan opwarmen.

  Groetjes Dreadlocks

 16. De thermostaat geeft hier aan dat het 23,5 graden is terwijl keukenraam nog open staat (anders gewoon te benauwd). Voordeel van zo'n geïsoleerd huisje is dat de verwarming voorlopig nog niet aan hoeft, meestal ergens rond de herfstvakantie en dan alleen 's avonds even. Tot die tijd moet ik het (van mezelf) als koukleum doen met een extra dikke trui.

 17. Ik heb vanochtend de verwarming zelfs naar beneden ingesteld, mijn vriend is gisteren terugverhuisd naar Zweden en die had de verwarming altijd hoog staan als het maar een beetje koeler werd. Hierdoor was het vanochtend 22 graden in huis toen ik terugkwam van mijn nachtdienst en dat was veel te warm voor mij. Ik hou het de komende tijd op 19 en niet hoger en wanneer ik het kouder krijg trek ik iets met langere mouwen aan en ga aan het haken want ben een sprei aan het haken en die is al groot genoeg om mijn benen te bedekken 😉

 18. Hier in huis is het nu 18.5 graden en ik doe nu een lekkere warme trui en broek aan. De kachel nog niet. Ik wacht tot het onder de 18 graden komt en zet hem dan 's avonds na mijn werk even twee uurtjes aan. Daarna weer uit. Maar ik vind het nooit erg om 's ochtends op te staan als het koud is. Ik ga dan onder een warme douche en naar mijn werk. Omdat ik werk hoeft hij de hele dag niet aan. Daardoor heb ik natuurlijk een hele lage energierekening.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.