Ik wil weer aflossen!

Sommige mensen hebben last van een koopverslaving, ik begin zo langzamerhand de kenmerken te vertonen van een aflossingsverslaving. De laatste ‘hit’ is alweer ruim anderhalve maand geleden en ik kan niet wachten tot ik weer een aflossing kan doen. Vanwege het dak is dat de afgelopen tijd niet gelukt en is het nu ook nog vrij moeilijk. Ik heb zitten passen en meten of en hoe ik weer aan de €500 kan komen, maar ik ben bang dat dat nog wel even gaat duren. In mijn hypotheekpotje zit nu weer €170 en daar komt aan het begin van de nieuwe maand aan bespaarde rente weer bijna €60 bij. Dat is dus €230. Nu bedenk ik me net dat 1 oktober ook weer de rente van Moneyou wordt uitgekeerd. Op de dakrekening, die straks leeg en overbodig is, zou ik ongeveer €35 aan rente krijgen. Dan zitten we op €265.

Dan is er nog een gat van €235. Ik zou dat kunnen halen uit de dollars die ik nog tegoed heb van een klus en waarschijnlijk zo rond de 10e op mijn PayPal-rekening krijg bijgeschreven, maar omdat we over een maand ook waarschijnlijk weer wat geld moeten uitgeven om het laatste deel van het huis dicht te krijgen, probeer ik het liever ergens anders vandaan te vissen. Heel misschien lukt het me om deze maand een uitbetaling van EuroClix bij elkaar te krijgen. Dankzij veel lezers die ook wat bij willen verdienen en zich hebben aangemeld via mijn link, staat mijn saldo inmiddels bijna op €150. Als ik het laat staan, verhoogt de wisselkoers zich steeds (de volgende stap is niet €300 voor het dubbele aantal clix, maar €325 en zo gaat het steeds verder), maar dan loopt mijn rente ook gewoon door.

Ik vrees dat ik gewoon nog even tenminste een week geduld moet hebben. Dan weet ik hoe we er financieel voorstaan (of beter gezegd: dan heb ik wat betalingen binnen) en is er weer een beetje ruimte. En misschien besluit ik alsnog toch wel om een kleiner bedrag af te lossen. Daar denk ik steeds al over na, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen. Soms is het ook een kwestie van gewoon doen en je niet stijf vasthouden aan bepaalde richtbedragen. Elke stap is er weer één, of het nu een grote of een kleine is. En ik ben wel weer toe aan een stap!

Hebben jullie dat ook wel eens, een enorme drang om af te lossen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

33 Comments
 1. Ik ken het idee dat je heel graag ergens geld voor wil hebben, maar heb nu ook de ervaring dat het op een gegeven moment ook echt op is. Dan heb je alle spaarrekeningen leeggemaakt en sta je misschien zelfs rood en dan is het echt, echt op. Dat wil ik niet meer, want dat was echt wel even sappelen. Dan maar liever ietsjes langer wachten.

  Ik zou misschien proberen om eerst nog ergens duizend euro achter de hand te krijgen / te houden (ik weet niet of dat bedrag nog ergens staat?) en dan pas na te denken over aflossen. Het voelt veel minder leuk, maar is denk ik wel heel belangrijk.

  1. Ik heb sowieso nog mijn Emergency Fund en een reserve voor de zorgpremie. Dat is bij elkaar wel €1000, maar daar kan ik eigenlijk niet aan zitten. Dat EF wel als het echt moet, maar die zorgpremie niet, want daar moet ik straks in januari weer voor een jaar vooruit betalen. Uit die beide potjes wil ik ook echt niets halen voor het aflossen, want inderdaad: een eerste kleine klap op kunnen vangen is gewoon ook heel belangrijk.

 2. Bij ons is alles op… En nu ben ik weer druk aan het sparen. Bij ons hoeft er niet echt afgelost te worden van de hypotheek. Maar ik wil wel ons DK aan de kant. Ik ben ook bezig met money4you. Ik wil daar de maandelijkse AOV op storten. Daar stoppen we mee. We zijn bezig een broodfonds op te richten

 3. Wat spaarolifantje zegt is wel belangrijk, je moet er ook voor zorgen dat je een buffer hebt voor tegenvallers (ik weet niet of je die hebt…)

  Maar het gevoel herken ik wel. Het begin van deze maand heb ik €4.000 afgelost en zou het liefst meteen weer wat aflossen. Maar ik weet dat de volgende aflossing pas weer in december kan plaatsvinden. Volgende maand heb ik namelijk €1.000 minder inkomsten wegens inleg in een aandelenpakket van mijn werkgever. Ik heb deze maand €500 opzij gezet zodat ik volgende maand die €1.000 kan compenseren.

  1. Die heb ik dus wel, maar is heel beperkt. Maar aan de andere kant vind ik dat ook niet zo erg; ik laat het groeien van die buffer en het aflossen graag een beetje hand in hand gaan. Onze financiële situatie is zo anders ten opzichte van het moment dat we onze hypotheek afsloten, dat ik het aflossen ontzettend belangrijk vind, om te voorkomen dat we bij het verlengen van de rentevaste periode/opnieuw onderhandelen klem worden gezet door de bank. Misschien is onze situatie tegen die tijd (over twee jaar) ook wel weer anders, maar als dat niet het geval is, dan werk ik daar nu graag vast naar toe.

  2. Maar hoe ga je een forse tegenvaller dan bekostigen, bijvoorbeeld door het verliezen van een inkomstenbron?

   Dan heb je een veel groter probleem dan een theoretische onderhandeling met de bank (ik kan me niet voorstellen dat een bank om extra aflossingen gaan vragen, dan kunnen ze meteen de helft van de huizen wel naar de veiling brengen).

  3. Ze kunnen wel een hogere rente vragen, omdat ze weten dat je niet makkelijk elders terecht kunt. En dat verliezen van een inkomstenbron is al gebeurd, vandaar dat we – naast ons hoofd boven water proberen te houden, wat natuurlijk prioriteit 1 is – dus ook aflossen.

 4. Ik heb je blog gister gevonden en vind het helemaal geweldig! Knap hoe je het allemaal doet. Heel inspirerend ook! Om op je vraag terug te komen: wij lossen geen cent af nog maar dat zouden we snel moeten gaan doen (nl. 2 hypotheken van samen ongeveer E800.000,–) Oeps! Helaas wil man ons spaargeld op de bank laten staan maar ik wil juist graag een deel gaan aflossen. Nou ja, ik blijf je volgen en wens je heel veel succes!

  1. Oei! Zijn die twee hypotheken bewust, of is dat een huis dat te koop staat en niet verkocht wordt? Ik zou zeker gaan aflossen, je kunt het geld dat je daarmee bespaart ook weer op de spaarrekening zetten! Ik weet natuurlijk niet hoeveel spaargeld je hebt, maar je hebt als buffer echt geen tienduizenden euro's nodig. Het is wel lekker natuurlijk, maar geen of minder rente betalen is ook heel lekker. De spaarrente ligt sowieso vrij laag en als je ook nog vermogensredementsheffing moet betalen, dan houd je aan spaarrente echt niet veel over.

  2. we hebben inderdaad een nieuwbouwhuis gekocht (twee jaar geleden) en het oude huis wordt helaas niet verkocht. Dus dat stapelt lekker op! Ik ga zeker man proberen over te halen nu echt te gaan aflossen…

 5. Ja, ik herken het wel, kijk ook drie keer per dag of het geld van de belasting al is gestort. Zodra het erop staat het naar de hypotheekaflossing. Ik hoop dat ze niet weer ons rekeningnummer kwijt zijn 😮

  Succes met al je spaarpotjes aanvullen!

 6. Nee hoor hier geen aflossingsverslaving. Ik ben tevreden met de huidige hoogte van de hypotheek. Wel een opruimverslaving. Eens in de zoveel tijd moet ik opruimen en weggooien/weggeven…..
  Ik blijf vinden dat ik veel te veel spullen heb. Terwijl anderen mijn huis redelijk leeg vinden, maar of dat nu wat zegt over hun of ons….. hahaha.

  Gr.Chanel

  1. Persoonlijk blijf ik sommige dingen zonde vinden om weg te doen en dan kom ik een opruimronde verder weer tegen en dan denk ik: goh had ik dit nog. En dan verdwijnt het alsnog uit huis. Gisteren zei ik nog tegen manlief dat heel veel spullen niet door ons maar via anderen ons huis binnenkomt. Ondanks dat ze weten dat we geen prullen als kado willen. Maar ja…. gelukkig geen kerstpakket met troep meer. Ook zo zonde van het geld en het milieu.
   Gr. Chanel

 7. Zeker verslavend, dat aflossen. Het gaat ook steeds makkelijker naarmate de schuld lager wordt. Alsof je een grote steen in beweging krijgt die steeds sneller gaat rollen. Wanneer de hypotheek geheel is afgelost spuit de cash je om de oren. Heerlijk, kan ik vertellen.

 8. De kosten van de kinderen rijzen soms terwijl ik heel bewust op de kosten let de pan uit.

  Bijvoorbeeld idioot dure rekenmachines (verplicht) ineens voor je kiezen krijgen á € 85,00 keer twee, want het zijn twee kids… en dan ook nog per direct… de week daarop ophalen en betalen… grrr!!

  Voor de rest ben ik blij dat we rond komen, niet rood staan (niet meer bedoel ik dan hè). Alles kunnen betalen en kleine bedragjes sparen als buffer als er onkosten komen, bijvoorbeeld de ijskast die op het punt staat te begeven.

  1. Herkenbaar! Hier rijzen de kosten voor de kids ook de pan uit! Schoolkosten, sportschoenen, voetbalschoenen, gewone schoenen, etc. En wij hebben er drie…gelukkig zijn ze niet zo veeleisend!

 9. Wij lossen nu ook maandelijks af ondanks de vele kosten van de kids deze maand. Minimaal 100,00 per maand (dit beschouw ik als een vaste last) ook de click inkomsten en extra's (500,00 van schoonmoeder). Ik heb nu 12000 op mijn bufferspaarrekening staan en daar wil ik echt 15000 op hebben staan. Daarnaast heb ik nog een spaarrekening voor een nieuwe auto en een deposito voor studie van de kinderen en je kan nooit weten… Je ziet: een potjesmens!
  Ik ga 1x per jaar extra aflossen op de hypotheek. De rente die ik dan minder hoef te betalen komt ook weer op de hypotheekaflossingsspaarrekening.
  Ik kan enorm balen van tegenvallers…nu weer een kroon, verwachte kosten 500,00 (maximale vergoeding van 450, al 340 van verbruikt) Ik moet nog een kroon maar laat die in januari plaatsen. APK en grote beurt deze maand voor mijn auto en een nieuw pak voor hubby! Kids moeten nog nieuwe kleding…zo komt het geld wel op! Ik ben nu ook echt in de superbespaarmodus! We eten super gezond, ik let op alle aanbiedingen en probeer 90,00 per week uit te geven aan boodschappen i.p.v. 100,00 (na twee weken nog niet gelukt…) Ik fiets meer om benzine uit te sparen…ook gezond, je beweegt meer en het is goed voor de lijn! De houtkachel aan, i.p.v. de verwarming (hout hebben we gratis)
  Succes met je dak, een grote uitgave met rendement: minder stookkosten! En nu kan je weer meer gaan sparen voor het aflossen nu je niet meer hoeft te sparen voor het dak! Enorm veel bewondering hoe je dat hebt gedaan, jullie kunnen trots zijn op jezelf!

 10. Ik herken het ook (soort van). Wij hebben nog geen hypotheek, maar we zijn aan het sparen om minder hypotheek te hoeven nemen óf sneller af te kunnen gaan lossen zodra dat we een hypotheek hebben. We zorgen wél eerst voor een buffer van 30% van beide jaarsalarissen, zodat we in geval van werkeloosheid geen problemen hebben, en daarna begint het grote sparen-voor-de-hypotheek festijn 😉

 11. Ik had er nog eens over zitten nadenken, terwijl ik mijn boodschappen deed…

  Waar je wel erg rekening mee moet houden is dat je niet door het aflossen elders in de problemen raakt. Ik noemde al het emergency fund, maar dat heb je al. Maar er kunnen natuurlijk ook andere dingen zijn waar je voor aan het sparen was; als je die rekeningen leegplundert om maar een aflossing te kunnen doen, sta je straks wat die doelen betreft met lege handen.

  Kortom, misschien moet je een lijstje maken van al je doelen, en hoeveel ze kosten en wanneer je ze wil bereiken, en dan kijken hoe, en of, een extra aflossing daar tussen past.

  Het doel "dak" is gelukkig nu bereikt, maar mogelijk was je ook aan het sparen voor andere dingen, zoals vakantie, een vervanging van de auto als die over een paar jaar op is, enzovoort.

  Het ligt helemaal aan je prioriteiten, maar ik kan me zo voorstellen dat sparen voor een aantal uitgaven die je gewoon binnen een jaar kunt verwachten, ook hele nuttig en nodig kan zijn.

 12. Ik heb heel veel respect voor je. Maar ik zou nu even pas op de plaats maken. Dat aflossen kan over 2 maanden ook weer. Misschien is er wel iets dat jullie graag willen kopen. Een leuk boek of een leuke film. Ik lees dat je wel een buffer achter de hand hebt.
  Succes.

 13. Respect hoor!
  Nee, ik ben er momenteel niet mee bezig (wel in m'n hoofd maar nog niet concreet). Bij het bedrijf van manlief gaan ze reorganiseren en het zal allemaal wel goed komen maar toch wil ik een buffer achter de hand houden. Daarnaast groeien de kids op dit moment uit al hun kleren en kan ik niet meer terugvallen op gekregen kleding van nichtjes/neefjes. Ook ligt er een offerte voor nieuwe raamkozijnen, die moeten vervangen worden. De rest hou ik liever nog even als buffer aan. Maar onze hypotheekrente ligt nog wel even vast, dat scheelt in gevoel denk ik!

 14. Die aflosdrang heb ik (nog) niet, maar wel de drang om zoveel mogelijk richting de spaarpotjes te schuiven. Was ik eerst nog wat makkelijker als het om terugboeken ging als het even niet zo goed uit kwam, nu 'moet' het er gewoon op blijven staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.