De eerste steen wordt gelegd…

Vandaag gaat de eerste nieuwe dakpan erop! Tenminste, dat hoop ik. Ik verwacht de bouwlieden zo rond half negen en dan beginnen ze natuurlijk eerst met leegmaken. Het zal wel in delen gaan, omdat het de afgelopen dagen (en waarschijnlijk de komende dagen) behoorlijk slecht weer is. Op zich ook niet erg natuurlijk, want hoewel we inmiddels best wel ervaring hebben met lekkages, zitten we natuurlijk niet op een extra stortvloed te wachten 😉

Ik verwacht dat het hele traject een week of twee, drie in beslag gaat nemen. Het is volgens mij normaal gesproken al iets van anderhalve week werk, maar als het weer tegenwerkt, duurt het natuurlijk allemaal nog langer. Op zich maakt dat niet uit; kunnen we ons nog heel even rijk voelen. Want het dak ruilen we wel voor praktisch al onze zuurverdiende centen. Dus ik hoop wel dat het het waard is! Die kans acht ik overigens wel weer groot; we hebben er tot nu toe geen spijt van dat we hebben gekozen voor wat wij het mooist vinden, ook al was dat niet het voordeligst. Hopelijk hebben we dat achteraf ook niet 🙂

We zaten overigens wel te denken; dit is echt het allergrootste dat we tot nu toe aan ons huis hebben gedaan, ook al zijn we inmiddels al iets van 3 jaar bezig en hebben we alles wat we aanpakten ook grondig aangepakt. Dat maakt het wel extra spannend, maar geeft mij ook wel het gevoel van ‘zo, die drempel zijn we straks overheen’, weer wat dichter bij geen geld uitgeven aan verbouwen, alleen aan aflossen. Maar goed, we moeten maar zien hoe het gaat, tot nu toe hebben we dit jaar behoorlijk wat tegenwind gehad en hoewel ik hoop dat dat niet te lang blijft aanhouden, weet ik dat natuurlijk ook niet zeker.

Een voordeel: als het huis straks voorzien is van een goed dak en helemaal geïsoleerd is, is het natuurlijk totaal geen straf om hier gewoon lekker te zitten met een boekje, thee, enzovoorts!

Wat is de grootste verbouwingsachtige klus die jullie ooit hebben uitgevoerd (of laten uitvoeren)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Sterkte met deze klus. Je bent er al zo lang mee bezig. Heerlijk dat ze nu toch eindelijk gaan beginnen. Wat zul jij er straks een pleziervan hebben. Wij hebben vorig jaar alle wanden opnieuw laten stukken in de woonkamer, een kast onder de trap gemaakt, alles geverfd en behangen en voordien extra stopkontakten geplaatst. Wat een stof gaf dat. Was ook best heftig, want we wonen hier wel met 7 persoontjes. Maar we zitten er nu weer spic en span bij. Daar doen we het toch voor ;). Succes!

 2. Mijlpaal, de eerste dakpan! En ook spannend… WIj hebben zo'n beetje ons hele huis laten verbouwen, alleen de muren zijn blijven staan… Jaren 30-huis he? Nieuwe leidingen, vloeren, cv-ketel, meterkast met krachtstroom, vloeren, zolderisolatie, isolatie, badkamer, keuken, wc uitgebroken en vergroot, kelderdeur, gevelherstel, buitenschilderwerk, dubbele beglazing en voorzetramen, plaatsing dakkapel en ga zo maar door… Uiteindelijk is het heel mooi geworden, maar het was wel een lijdensweg (grote problemen met aannemer…). Nu zijn we heel blij met het resultaat en genieten nog iedere dag.
  Jij heel veel succes met deze grote verbouwing!

 3. Spannend hoor! De grootste klus hier? De vervangen van de aanbouw: muren die opnieuw gemetseld moesten worden, de hele vloer vervangen, gas en elektra vernieuwd, nieuwe keuken geplaatst.
  Ooit moet in de woon- en speelkamer de vloer er nog een keer helemaal uit (tegelvloer) maar daar moet ik nog even niet aan denken. Eerst nog maar even flink sparen!
  Succes!

 4. In onze oude woning hebben we de badkamer vervangen, alles laten doen. Ons nieuwe huis is een nieuwbouwwoning. Hier hebben we na twee jar alsnog twee dakkappellen op gekregen waardoor het hele middenstuk van het dak eruit ging. Heeft te maken met het systeem van de woning.Gebeurde natuurlijk ook net op de enige dag met regen die zomer.Zitten nog na te denken over een uitbouw achter zodat we nog meer ruimte in de keuken krijgen. Aan de andere kant is deze woning al heel ruim en wens ik ook nog steeds hard op de woning in te lossen. Ruimte om allebei te doen zie ik nu niet zo zitten.

 5. Krijgen we foto's te zien als het project klaar is? Het is natuurlijk erg spannend, vooral omdat het al je geld gaat kosten, maar je krijgt er zoveel voor terug. Bij ons was de grootste klus het aanbouwen van een saunaruimte en het overdekt terras. Omdat dit beiden aan het huis aangebouwd werd hebben wij er binnen geen last van gehad. Het heeft wel nog een 2-3 jaar geduurd voordat wij de apparaten gekocht hebben. De sauna en stoomcabine waren gigantisch duur en daar hebben wij eerst voor moeten sparen.

 6. Tot nu toe zijn dat onze nieuwe ramen en voordeur. Maar dat hebben we zelfs in 2x laten doen omdat het anders een te grote hap uit ons budget ging zijn.

 7. Toen we onze woonboerderij kochten moest er veel aan gebeuren…Beneden hebben we de gang verbreed, een nieuwe slaapkamer, badkamer en separaat toilet op de begane grond. Nieuwe vloer, wanden etc en uiteraard het sanitair en de vloeren in badkamer, slaapkamer, gang en toilet. Kosten 40.000,00 euro…Waarbij we het sloopwerk zelf hebben gedaan en het afvoeren van het puin niet door de aannemer hebben laten doen maar zelf een bedrijf in de arm hebben genomen, scheelde 800,00 euro. En de bedragen klopten! Wij hadden geen extreem duur sanitair of vloeren uitgezocht, de grootste kosten zaten in het arbeidsloon.
  We willen nog een woonkeuken waarbij ik de kosten raam op 50.000,00 vooral ook omdat ik de nieuwe deuren authentiek wil. Boven moet ik nog een kamer laten maken 10.000,00.
  We stellen de verbouwingen steeds uit omdat manlief onzeker is over z'n baan en ons huis in waarde gedaald is. Alles wat we er nu instoppen aan geld haal ik er bij verkoop nooit meer uit. In gedachten noem ik het ook wel onze bodemloze geldput…Maar we wonen waanzinnig mooi en ik zou ook absoluut niet willen verhuizen! Het gevoel van vrijheid is onbetaalbaar!!!
  Ik wens jullie een warme winter toe met jullie nieuwe dak, geniet ervan!

  1. Dat zijn ook flinke klussen! Ik begin niet eens meer aan het optellen van de kosten, want dan is onze standaard reactie: 'Dan hadden we ons vorige huis al praktisch af kunnen lossen'. Gelukkig komt daar direct achteraan: 'Maar hadden we niet zo fijn gewoond' Hier is het ook echt een kwestie van een bodemloze geldput, althans, zo lijkt het. Wij doen het meeste zelf, alleen of met hulp van een timmerman. Die vertelt ons dan wat we moeten doen, waardoor het ongeveer twee keer zo hard gaat (hij werkt en wij samen zijn dan ook ongeveer 1 timmerman). Maar het materiaal is duur en soms heb je dagen dat je niet veel opschiet, maar wel gewoon de uren moet betalen. Wij zijn nu wel gestopt met de betaalde hulp, maar gaan wel door met dingen die we zelf kunnen doen en waar we – bij voorkeur – het materiaal ook al voor in huis hebben. Dan loopt het toch door, maar heeft het niet al te veel invloed op het budget.

 8. Hier werden al gedaan: bovenverdieping uitgebreid (liep niet door boven de garage, nu wel), een volledig nieuw dak (in één stuk nu ipv op 2 verschillende hoogtes) tot de houten spanten toe. Muren uitgebroken om de ruimteverdeling te hebben zoals we die graag willen en hier en daar een deurgat dichtgemetst want nu hebben we niet meer zoveel kamers, buitenmuren uitgebroken om grotere ramen te hebben (alle ramen inclusief de voordeur werden intussen volledig vervangen door hoogrendementsglas in PVC profielen), buitenmuur geïsoleerd en afgewerkt met hardhout, carport geplaatst want de garage wordt in een later stadium geïntegreerd in het woongedeelte. Oja en ook een regenwaterton (15000l) in de tuin gestoken waarop het nieuwe dak wordt aangesloten.
  Moeten nog gebeuren: overal nieuwe electriciteit, vloerverwarming, vloeren en valse plafonds, nieuwe badkamer en keuken, en dan de afwerking. En de tuin aanpakken.
  Ik hoop dat we over 4 jaar klaar zijn, dan wonen we hier 10 jaar en heeft dit hele project lang genoeg geduurd

 9. Lekker joh, hopen dat ze snel door kunnen en je dak helemaal dicht is! Hoor alweer allemaal berichten over slechte winters dus je bent net op tijd!

  In ons oude huis hebben we de hal, wc en douche destijds uitgebroken, de deur dichtgemetseld en een grote badkamer gemaakt. Was prachtig geworden! Hier ook van alles gedaan: vlonders gelegd, tuinhuis gezet, vloeren gelegd, keuken geplaatst, alleen de badkamer + 1 toilet hebben we laten doen. Heerlijk als het (bijna) allemaal klaar is. Wens jou het zelfde 🙂

 10. Heel veel geduld gewenst met het nieuwe dak. En ik hoop voor je dat je nu voorlopig geen mega-uitgave meer hebt. En ben benieuwd of je het terug gaat zien in je energie rekening.

  Nathalie

 11. Succes met het dak! In het huisje waar we nu wonen stonden wel wat klussen op de planning, maar die zijn voorlopig allemaal op de lange baan geschoven. Ondanks dat het niet helemaal mijn smaak is, functioneert het nog prima en laten we het maar even zo.

 12. Grootste klus: Een aanbouw inclusief vernieuwen dak, leggen leidingen, aanpassen riolering.

  Even doorbijten met de drukte en de rotzooi, en dan hebben jullie idd deze mijlpaal gehad. En denk maar zo: het heeft geen enkele zin het binnen mooi te maken als de opstal niet in orde is. Als het straks winter en guur is, zitten jullie warm en droog te kneuteren met dat boekje en die thee die je noemde. De andere klussen en klusjes kun je dan in een tandje lager tempo aanpakken, en ondertussen weer wat reserve opbouwen. Geniet er van, straks!
  Loonlijstmama

 13. De dakkapel was geldtechnisch best zwaar, maar was binnen 1 dag klaar. Onze badkamer zou binnen 3 weken klaar zijn, dat werden er uiteindelijk zes. DAT vond ik zwaar, en daarmee kwam de rekening (meer uurloon) natuurlijk ook hoger te liggen dan berekend. Daar zitten onze zuurverdiende centjes in…
  Succes met de verbouwing, ik hoop dat alles voorspoedig gaat!

 14. Spannend en leuk tegelijk! Ik hoop voor jullie dat het weer mee mag vallen en dat alles voorspoedig zal verlopen!
  Wij hebben in ons eerste huis ooit zelf de badkamer verbouwd, dat was best heftig 😉

 15. Ehhh…wat niet?! Grote klussen waren: dak compleet er af en vernieuwen + dakkapel, vloeren vervangen, elektra vervangen, badkamer aanleggen die was er helemaal niet, keuken al 2 keer, aanbouw links, serre rechts. Haha, ik zeg altijd dat alleen de buitenmuren en tussenvloer van ons huis zijn bijven staan. En niet lachen hoor, maar ons toilet is in de afgelopen 24 jaar al op de 4e plek beland. En eigenlijk echt alles eigenhandig gedaan, met wat hulp uiteraard en het geluk dat manlief timmerman is. Maar, ons huis is ons paleisje geworden en dat gaat jullie vast ook lukken. Als je deze mega-klus geklaard hebt kun je trots zijn!
  Succes er mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.