Stop de Restschuld!

Op dit moment staan ongeveer 800.000 huizen onder water. Dat betekent dat de hypotheek op die huizen hoger is dan de waarde van die huizen. De waarde van de huizen neemt af door een dalende huizenmarkt, terwijl de hypotheek natuurlijk hetzelfde blijft. Heb je buiten de kosten voor het huis ook nog verbouwingskosten of aankoopkosten meegefinancierd, dan is de kans om onder water komen te staan nog groter. Stop de Restschuld wil daar iets aan doen.

Het idee van deze organisatie is, kort samengevat, het volgende: banken zijn verantwoordelijk voor de restschuld in de huizenmarkt. Zij hebben namelijk hypotheken verstrekt op basis van slecht advies en nu de huizenmarkt inkakt, zorgen ze voor strengere regels, waardoor er geen kopers zijn voor bepaalde huizen, de prijzen omlaag moeten en mensen overblijven met een restschuld. Om de banken ook daadwerkelijk op te laten draaien voor die restschuld, gaan ze naar de rechter. Het liefst met heel veel woningbezitters die een huis onder water hebben staan. Volgens de wet kan de rechter een overeenkomst namelijk ontbinden of wijzigen, als de omstandigheden veranderd zijn. Volgens de organisatie is dat zo; de huizenmarkt is immers veranderd. Omdat banken daar in hun advies geen rekening mee hebben gehouden, zouden zij aansprakelijk moeten worden gesteld voor de restschuld die op huizen zit, en niet de mensen die in zo’n huis wonen en het op basis van een advies van de bank gekocht hebben.

En dan denk ik: ben je nu echt serieus?

Ik ben het helemaal met ze eens dat banken niet de beste adviseurs zijn geweest en dat ze bijvoorbeeld veel te veel adviseren om ‘maximaal gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek’. Maar om nu de inkakkende woningmarkt af te schuiven op banken? En wat is dat met mensen tot restschuld dwingen, omdat de prijzen omlaag moeten? Als je dat niet doet, houd je de prijzen dan juist niet kunstmatig hoog en is het wachten tot er weer een keer zo’n crisis komt? Ik vind het niet leuk, maar ik ben bang dat er een flinke luchtbel uit de huizenmarkt moet komen en dat we nu op het moment zitten, dat die eruit geperst moet worden. Dat levert een waardedaling op en dus een huis onder water, maar een huis onder water betekent niet automatisch een restschuld. Je hebt pas een restschuld als je je huis daadwerkelijk verkoopt voor een prijs die lager ligt dan je hypotheekschuld. Tot die tijd kun je er nog op allerlei manieren aan werken om die situatie te voorkomen. Denk aan bepaalde verbouwingen uitvoeren die de waarde van het huis verhogen, of aflossen op de hypotheek, om het gat tussen die som en de verkoopwaarde van je huis te verkleinen.

Het lijkt wel steeds vaker of Nederlanders het idee van ‘eigen verantwoordelijkheid’ niet meer kennen. In een filmpje over deze stichting werd een vrouw geïnterviewd. Dit leek een vrouw met een goed verstand, een goede baan en een leuk huis. Ze ging samenwonen en zette daarom haar huis te koop. Nu blijkt het minder waard te zijn dan wat zij ervoor betaald heeft. Als ze het nu zou verkopen, blijft ze zitten met een restschuld van 40.000. Dat is natuurlijk verschrikkelijk vervelend, maar nu komt het: mevrouw had bij de aankoop van dit huis eigen geld. Als ze dat erin had gestoken, dan had ze daarmee het verschil in waarde nu kunnen overbruggen. Maar niemand heeft dat geadviseerd, dus ze heeft het niet gedaan. Wat niet verteld wordt, maar blijkbaar wel het geval is: ze heeft het geld niet in haar huis gestoken, maar ergens anders aan uitgegeven. Als dat niet zo was, dan had ze het nu namelijk alsnog in haar huis kunnen steken. Hoewel ik dus niet bepaald sta achter de adviezen van de bank, vind ik deze gedachtenkronkel echt heel erg krom. De bank zegt niet dat je met eigen geld je lening kunt verkleinen, dus moet je het maar niet doen. Als je bij de Media Markt ziet dat je voor €50 per maand een wasmachine kunt kopen, maar je kunt ‘m ook voordeliger in één keer kopen, wat doe je dan? Wacht je dan tot iemand je dat adviseert, of denk je dan: ‘Ik heb het geld nu, dan leen ik liever niet meer dan nodig is, dus ik betaal hem gewoon zo.”? Het is heel makkelijk om nu naar banken te gaan kijken, maar je gaat zelf een enorme beslissing aan, je plukt daar ook de voordelen van (eigen huis, misschien een stukje status?). Dan kun je met de nadelen niet bij een ander aan gaan kloppen. En wordt zoiets wel doorgevoerd, dan vrees ik voor dit land, want dan leren mensen het natuurlijk nooit. Bovendien is de kans dan groot dat we zo’n soort crisis als wij nu hebben, gewoon weer lekker doorschuiven naar onze kinderen. Willen we dat? Ik heb niet eens kinderen en ik zou dat niet willen. Laat staan als je ze wel hebt.

Persoonlijk ben ik natuurlijk niet zo blij met de ontwikkelingen in de huizenmarkt. Het had leuker geweest als we ons nergens zorgen over hoefden te maken en we net als onze ouders flinke winsten konden maken op ons huis. Maar daar hebben we het niet voor gekocht. We hebben wel gekeken naar of het een beetje een investering zou zijn die z’n waarde zou behouden. Je wilt er aan het einde van de rit liever niet op inleveren. Dat is het in ons geval denk ik redelijk. We hebben een deel betaald voor het huis, maar ook een deel voor het uitzicht en de hoeveelheid grond die erbij zit. Dat blijft altijd een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Is dat minder dan wat wij ervoor betaald hebben? Ik denk dat er wel iets aan speling in zit, vanwege het verbouwen, maar als er daadwerkelijk 20 of 30 procent van huizen af moet, dan raakt dat ons natuurlijk ook. Maar betekent dat dat we ons nu gaan aansluiten bij zo’n organisatie? Ben je betoeterd. We nemen gewoon onze eigen verantwoording en doen er alles aan om ons huis weer boven water te krijgen. En die banken? Ik hoop zeker dat die op de vingers getikt zullen worden, maar dan liever op een andere manier. Bijvoorbeeld dat ze verplicht worden om mensen de mogelijkheid te geven hun hypotheek gratis over te sluiten als het advies dat ze gekregen hebben toch niet echt bepaald gunstig voor ze is. Dat raakt ze in de portemonnee, maar ontslaat mensen zelf niet van hun eigen verantwoordelijkheid. En als we allemaal zulke helden zijn dat we die verantwoordelijkheid aan durven te gaan als het voordelen lijkt te bieden, laten we dan met z’n allen ook van die helden zijn als de rollen eens omgekeerd zijn.

Wat vinden jullie van initiatieven als Stop de Restschuld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.