Impulsuitgave

Soms heb je dat: dan moet je eigenlijk verschrikkelijk op je geld letten en dan doe je toch een impulsuitgave. Dat trof (nou ja, ’trof’, ik was er nog steeds helemaal zelf bij) ik vandaag. Het lukte me niet langer om weerstand te bieden.

Ik zag de laatste tijd steeds vaker tweets langskomen over aflossen. Zo vaak, dat het echt begon te kriebelen. De laatste keer was vorige maand, dus daar lag het niet aan, maar het was meer dat we zo dichtbij waren. Want de eerst volgende aflossing zou ervoor zorgen dat het begincijfer van een 4 in een 3 veranderde.

Het blogje van Spaarcentje van vandaag was de druppel, in combinatie met een mooie factuur die betaald was. Ik kon me niet langer beheersen. Ik heb het hypotheekpotje geplunderd, wat bijgelegd uit het emergency potje en weer €500 afgelost op de hypotheek. Misschien niet heel slim, aan de andere kant voelt het wel ontzettend goed. Heerlijk om door zo’n magische grens heen te gaan! We zitten er overigens nog steeds ‘maar’ €100 onder, maar dat mag de pret niet drukken.

De volgende echte grote grens laat weer even op zich wachten, die komt pas als we weer €8000 bij elkaar hebben weten te sparen. Dan verandert het eerste cijfer van één van de hypotheken weer. Met flink aanpoten lukt dat volgend jaar, maar dan zouden we wel een aantal echte lekkere meevallers moeten hebben.

Hier kan ik in ieder geval wel even van genieten, ik ben heel benieuwd wat de rente gaat doen. Waarschijnlijk gaat er maar een paar euro af, maar dat maakt niet uit. Elke euro is er één die de komende 25 jaar niet meer maandelijks afgedragen hoeft te worden. En dat is eigenlijk helemaal zo gek niet!

Hebben jullie ook wel eens zo’n enorme drang om af te lossen? Of valt dat wel mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. over 2 weken gaan we aflossen, wij doen dat 1x per jaar, de laatste 2 jaar steeds een klein beetje ,( i.v.m andere onkosten) dit jaar voor het eerst een hele boel, wij verlagen daarmee onze maandlasten met 100 euro per maand netto.
  Ik vind het een grote stap, dat geld ben je wel kwijt op de spaarrekening ( beetje eng)
  we zijn van plan vanaf nu elk jaar zoveel mogelijk af te lossen en over 15 jaar hypotheekloos met pensioen te gaan
  als dat zou lukken zou dat geweldig zijn natuurlijk.( moet kunnen zonder tegenvallers maar die heb je in 15 jaar vast wel)
  Ik lees op blogs dat aflossen verslavend is, ik hoop dat dat echt zo is.

 2. Wij lossen niet af maar hebben een bankspaarsysteem waarop we elke maand een vast bedrag storten als aflossing op de hypotheek. Nu zitten wij in de enorm luxe positie dat wij de hypotheeklasten bruto makkelijk kunnen betalen. De nood om echt af te lossen is dus niet hoog. Ik wil eerst de spaarbuffer aanvullen en dan extra's op het banksparen storten. Maar toch maar eerst zien hoe 2013 eruit gaat zien voordat ik daar echt plannen voor maak.

 3. Haha, ik zag de titel en foto en dacht echt aan een ander soort impuls hoor! Door jouw blog, dat van Spaarcentje en Valhalla en de bedragen die jullie aflossen ben ik er van overtuigd dat wij dat ook kunnen en dat we de schuld veel sneller af gaan lossen dan de bank had kunnen dromen! (mochten ze akkoord gaan tenminste…)

 4. Ja, die drang heb ik ook. Ik kan bijna niet wachten op het nieuwe jaar. Maar ik heb wel een vraagje aan jou. Zou ik de 10% van de ene hypotheek mogen gebruiken om een andere hypotheek af te lossen. Wij hebben nl. een 'kleine' van 30.000 en die wil ik eigenlijk graag als eerste kwijt. Voor die andere hypotheek staat spaargeld tegenover. Alles wat ik daarin extra aflos vind ik natuurlijk op het einde van de rit in overtollig spaargeld, maar ik wil graag eerst die ene kwijt.

  1. Het ligt eraan, je mag 10% over de gehele lening aflossen en het maakt niet uit op welke je dat doet. Wij lossen nu ook alles af op een kleintje. Maar je mag niet de 'spaarrekening' van je spaarhypotheek leeg plukken om bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek af te lossen.

 5. Grappig om te lezen, ik had er deze week last van. Ik heb deze week afgelost op de hypotheek, echter had ik liever een groter bedrag willen aflossen. Dus had ik al 400 euro van een potje 'geleend', waarvan ik zeker wist dat ik die in december weer terug zou kunnen betalen. Ik heb mijzelf daarnaast alsnog op de rem moeten zetten om niet nog meer geld te lenen van hetzelfde potje. Dit omdat ik dan niet zeker wist of ik het potje dan nog wel terug zou kunnen betalen.
  Lekker trouwens dat je onder zo'n magisch getal zit. Dat alleen al geeft een kick en is een stimulance om verder te gaan.

 6. Volgens vele websites is het nu verstandig om een hypotheek af te sluiten.
  Misschien ook wel verstandig om voor 2013 je hypotheek over te sluiten.

  Als je verlengt in 2013 of later, dan moet je of een annuiteits hypotheek of linaire hypotheek afsluiten.
  Betekend dat je binnen 30 jaar je volledige hypotheek moet gaan aflossen.
  De maandlasten liggen veel hoger dan aflossingsvrije hypotheek en een stukje hoger dan een spaarhypotheek.
  Informatie aanvragen hierover kan handig zijn bij je adviseur.

  Ik heb het geluk dat ik in 2010 vroegtijdig mijn hypotheek had overgesloten waarvan de rente aan de eurobor tarief werd gekoppeld.
  En laat nu deze heel heel heel laag staan op 0,11%.
  Met rente opslag voor de bank, staat mijn hypotheek nu op 2,95% tot 2015.
  Voorheen had ik meer dan 5,5% hypotheek rente.

  Ik verdien ondanks dat ik 7 jaar voortijdig mijn hypotheek had overgesloten tussen de 8000 en 15000 euro.
  Dus verspreid over de 5 jaar van deze hypotheek levert dat mij per jaar 133 euro tot 250 euro netto per MAAND op!!!

  kijk zo kan je ook makkelijk sparen, zonder geld van potjes te lenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.