Gezelligheid en verwarming

De winter komt er echt weer aan. Het koelt af, het gaat harder waaien en het is weer koud. En dat laatste vind ik echt verschrikkelijk. Ik associeer warmte met gezelligheid. Vroeger was het bij ons nooit koud in huis. We hadden zo’n ouderwetse gaskachel en een klein huisje dat eigenlijk helemaal ‘open’ was, dus de warmte kon overal mooi heen en dat deed het ook. Later verbouwden en verhuisden we en hebben we eigenlijk ook nooit kou hoeven lijden. We deden niet verkwistend ofzo, de verwarming ging wel uit of laag als je niet op je kamer was, om een voorbeeld te noemen, maar het was nooit koud, het was altijd lekker om thuis te zijn.

Dat is nu wel anders. Ons huis is over het algemeen gewoon koud. In de kamer valt het redelijk mee, want daar hangt de thermostaat, maar de keuken – wat eigenlijk de gezelligste ruimte van het huis hoort te zijn, vind ik – is verschrikkelijk koud. Daar is nog gedeeltelijk enkel glas en de vloer ventileert behoorlijk goed. Zolang de verwarming draait, is er niets aan de hand, maar zodra die stopt, omdat het in de kamer op temperatuur is, koelt het direct weer af. En dat voel je dan ook in andere delen van het huis. En met afkoelen bedoel ik dus niet dat je af en toe een rilling voelt, maar dat je gewoon ijskoude vingers hebt. Mijn doorbloeding is niet optimaal, dus hier slaat af en toe gewoon iets wit uit. Boven, waar de verwarming nog niet is aangesloten omdat we er nog aan het verbouwen zijn, kun je gewoon je eigen ademwolkjes zien langskomen. We wonen op de vlakte, dus profiteren niet van warmte van buren, maar voelen wel de wind van alle kanten langskomen. Warm aankleden helpt dus maar tot op zekere hoogte.

Als het gaat om verwarmen, hebben we allebei echt een soort tweestrijd. Zetten we de verwarming gewoon aan, zodat het lekker is om in huis rond te lopen? Of doen we dat niet en besparen we geld? Helemaal uit is sowieso geen optie (meer), omdat eerder bleek dat de boel daardoor te vochtig werd en dat ging weer ten koste van o.a. het stucwerk. Of: gaan we iets aan de keuken (laten) doen, waardoor dat niet zo verschrikkelijk koud meer is? Dat gaat echter wel geld kosten. Zelfs als we alleen zouden beginnen met bijvoorbeeld van die isolatiekorrels, dan zijn we minimaal zo’n €1000 verder. €1000 die we eigenlijk niet goed kunnen missen. En levert dat genoeg isolatie op, dat je even vooruit kunt (lees: stopt de wind dan met naar binnen waaien via de vloer), of zorgen die enkelglasramen er alsnog voor dat alles wat je denkt binnen te houden, weer naar buiten vliegt?

De keuken lijkt sowieso één van de grootste problemen te zijn, want in de buurt van de keuken is ook een open haard. Als we daar flink mee stoken, kunnen we een deel van het huis warmer maken. Maar: die stroom warmte moet eerst langs de keuken. En daar verdwijnt die warmte meteen al.

Ik vind het moeilijk, maar begin me wel steeds meer te realiseren dat dit iets is dat ik echt niet wil. Warmte hoort er gewoon ook bij en er zit ook wat tussen verkwisten en kou lijden. Alleen op dit moment lijkt dat in dit huis niet mogelijk te zijn. Dus daar moet iets aan gedaan worden. Maar wat en hoe… ik zou willen dat ik het wist!

Wijze woorden en handige tips zijn welkom…

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Zo te lezen vind je een warme keuken belangrijk, bij mij zou dat betekenen dat daar een deel van het geld naar toe gaat. Ik zou daar niet op besparen, sparen en dit als eerst volgende klus aanpakken. Misschien advies van een adviseur inwinnen?

 2. Dubbel glas aan laten brengen (verschillende offertes opvragen) en zelf vloerisolatie aanlegggen met folies van Tonzon (zoek website)? Dat zijn eigenlijk een soort luchtzakken die je onder de vloer vastmaakt.

 3. ik zou ook de keuken het eerste doen als je centen hebt want niets is zo erg als dat warmte gewoon naar buiten kan vliegen succes!!!

 4. Heel raar LLMM maar er waren gisteren meer reacties? Ik krijg zo wie zo wel vaker de indruk dat reacties zo maar (?) verdwijnen na eerst wel gepubliceerd te zijn?

  1. Het lijkt wel of er iets niet helemaal goed gaat, nee. Ik had het laatst ook al, toen waren er wel 20 reacties en ineens waren ze weg. Ik denk dat ik dat IntenseDebate er dan toch maar afhaal, want dit is ook niet echt handig…

 5. Dat gebeurt op andere blogs ook wel eens, ik trok het me eerst persoonlijk aan maar als het per ongeluk gebeurt is het alleen maar jammer.
  Hopelijk kun je het voor jouw blog aanpassen, LLMM, want ik lees de reacties ook graag en houd wel van een debatje.
  Groetjes, Marjolijn.
  P.S. heb je het al wat warmer? Eten met gember en chilipepers verwarmt je hele lijf!

 6. Heb je al eens gekeken of je ketel kan 'moduleren'? Dat betekent dat er meer standen zijn dan 'aan' en 'uit'. Wij kwamen er toevallig achter dat onze ketel dat kan, maar onze thermostaat kon daar niet mee overweg. We hebben op MP een thermostaat van 50 euro gekocht (zo'n ding kost 200 ofzo) en nu is het altijd behaaglijk warm omdat de ketel zachtjes zoemt ipv af en toe een paar seconden voluit blaast. Misscihen de moeite waard om eens te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn met de kachel die je hebt.

  En dikke gordijnen voor de enkelglas ramen.

  1. Ik heb 'm nog wel in m'n mail, dat is deze Hee, ik zie mijn reactie van een uurtje geleden niet terug, misschien te snel afgebroken, dus nog maar eens (sorry voor eventueel dubbel dus).
   Mijn vriendin heeft eco-panelen uit de webwinkel van nuon, een soort gladde radiator die je aan de muur schroeft. Ze is er heel tevreden over, en volgens haar verbruiken ze erg weinig stroom. Weet niet of zoiets in jouw situatie past?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.