‘Je leeft maar één keer!’

Je leeft maar een keer

Als er iets is waar ik moeite mee heb, dan is het wel met de uitspraak ‘Je leeft maar één keer!’ Niet omdat het niet waar is, of omdat ik er iets van vind, maar vooral omdat ik gewoon niet zo goed weet wat ik er mee aan moet. Want wat heeft ‘je leeft maar één keer’ te maken met wel of niet kunnen sparen? Langer dan een week vooruit kijken? Je geld verstandig en bewust willen uitgeven? Je hypotheek aflossen? Bespaaracties uitvoeren? Dat lijkt net zo relevant als: ‘Ik ga boodschappen doen.’ ‘Je leeft maar één keer!’

Doen waar je je goed bij voelt

‘Je leeft maar één keer’ is waar. Tenzij je denkt later nog een keer te reïncarneren. Maar dan nog; je leeft waarschijnlijk maar één keer in deze vorm, op deze plek. Die uitspraak is niet voor niets een cliché.

Nu zou je kunnen denken: je moet gewoon doen waar je je prettig bij voelt en dat is prima. Want je leeft maar één keer, dus je hoeft het echt niet anders te doen omdat andere mensen het anders willen. Maar dat is juist het dubbele. Ik vind besparen leuk. Ik vind sparen ook leuk. Het geeft een bepaalde zekerheid en een bepaalde vrijheid. Maar ik vind het ook leuk om gewoon geld uit te kunnen geven.

Natuurlijk zit veel plezier in kleine dingen die niets kosten, maar ik kan ook heel veel plezier hebben van grote dingen die wel veel kosten. Voor mij persoonlijk kunnen dat bijvoorbeeld mooie reizen zijn, of iets unieks van kleding/schoenen/tassen.

Dat kan ik zonder problemen jarenlang in de kast hebben en gebruiken en elke keer weer genieten van het feit dat ik het heb. Of minder duur, maar iets dat wel op kan lopen: de luxe van gewoon eens lekker naar een restaurant om daar te eten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Geen hutje op de hei

Ik zou willen zeggen dat ik, zoals ik soms bij andere bloggers wel eens zie, compleet gelukkig zou worden van een hutje op de hei waar ik volledig in mijn eigen onderhoud zou kunnen voorzien, maar dat geloof ik (voor mezelf) op dit moment nog niet zo erg. Ik kan een bepaalde mate van gemak ook waarderen. Maar ik kan het ook mooi vinden om in staat te zijn nu naar de bakker te rijden, de lekkerste taart op te halen en die voor de tv op te smikkelen.

Of een mooie reis te maken. Ik denk niet dat ik ‘alles’ zou kunnen halen uit puur en alleen het simpele leven. Niet dat dat betekent dat ik m’n huis vol wil met troep, want het zit ‘m zeker niet in spullen, daar kan ik helemaal gek van worden. Maar soms dragen spullen wel bij aan een ervaring, die juist weer wél waardevol is.

Leuke cabrio

Ik denk soms wel eens aan het kopen van wat ‘onverantwoords’, zoals een leuke cabrio, een snorscooter of wat dan ook. Maar ik heb een auto en een fiets, dus nodig is het niet. Ik zou ook niet één van beiden wegdoen ter vervanging van het andere. Het zou dus pure luxe zijn. Het ‘je-leeft-maar-één-keer’-antwoord zou zijn: doen, je leeft maar één keer.

Maar in de praktijk zijn dat dingen waarvan je waarschijnlijk maar erg weinig gebruik maakt. We treffen het in NL niet zo met het klimaat en het is ook niet zo dat je op elk zonnig moment zomaar de auto/scooter kunt pakken en weg kunt rijden. Er is ook nog zoiets als werk. Verplichtingen. Dat soort dingen.

Plus dat je natuurlijk geen fortuin eraan uit wilt geven en je dus een ouder exemplaar koopt, met de kans dat daar eens wat stuk aan gaat. De verstandige kant zegt dus: niet doen, leen of huur zo’n ding een keer. En dat komt er dan vervolgens weer niet van, waardoor je eigenlijk de complete ervaring mist.

Nog een jaar te leven

Dan zeggen mensen ook wel eens dat je moet kijken naar wat je zou doen als je morgen te horen kreeg dat je nog maar een jaar te leven had. Als ik nog een jaar te leven had, dan zou ik zeker minder gaan werken of er helemaal mee stoppen. Mijn werk is een manier om geld te verdienen, maar het is niet mijn ziel en zaligheid. Maar: ik heb hopelijk nog wat langer dan een jaar te leven, dus wat ik dan zou doen, is totaal niet van toepassing op wat ik nu kan doen.

Daarnaast heb ik niet echt enorme dromen die ik waar zou willen maken. Ik kan dit dus wel als soort ‘hint’ aanpakken om mijn leven compleet om te gooien, maar waar naar toe? Ik heb niet al mijn hele leven brandweerman willen worden, of balletdanseres. Dus wat dat betreft is er geen droom die ik in de ijskast heb gezet. Althans, niet bewust.

Volgens mij staan er geen dromen in de koelkast

Eigenlijk is het wel duidelijk: ik weet gewoon niet wat ik hiermee aan moet. Ik vind absoluut dat het belangrijk is om in de gaten te houden dát je maar één keer leeft en dat het leven te kort is voor zorgen, drama en allerlei andere dingen die je vooral jezelf aandoet. Maar hoe dat praktisch het beste ten uitvoer kan worden gebracht, zodat je niet b.v. nu een jaar leeft alsof er geen morgen is en vervolgens in de problemen komt die je alsnog zorgen en drama en allerlei andere ellende opleveren, dat blijft nog even een raadsel.

Iemand nog tips of verhelderende woorden? Ze zijn van harte welkom 🙂

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Je leeft maar één keer gaat hier vooral over dingen beleven en niet om geld uitgeven of spullen vergaren. De yolo kreet wordt wat mij betreft nogal te vaak gebruikt om de complete verantwoording van acties lekker af te schuiven.
  Hé, en dromen van belachelijk dure uitgaves doe ik ook hoor. Vooral vakanties in luxe hotels in mooie steden of rondreizen door USA/Canada ofzo. Daar kan ik me heerlijk aan verlekkeren op internet 😉

  1. Ik ben nu drie jaar student-af, maar wat zag ik veel studenten om mij heen die van hun studielening een mooie buitenlandse reis gingen maken..! Ze hebben er allemaal enorm van genoten en ik heb er ook serieus over getwijfeld, maar de gedachte aan een nog hogere studieschuld vond ik niet aantrekkelijk. Ik zou veel meer van zo'n reis genieten als ik er straks zelf voor gewerkt en gespaard heb! Dus voorlopig blijf ik er nog even van dromen 🙂

 2. Je leeft maar één keer… dus is het naar mijn idee juist goed om én te sparen om dat ene leven goed door te kunnen komen én af en toe lekker geld uit te geven wat je hebt aan dingen die JIJ prettig/fijn/belangrijk vind. Ik ga vanavond uit eten met manlief. Deze maand zou het verstandiger zijn het niet te doen, maar ons gevoel zegt dat we juist nu ervan moeten genieten. Zomaar, daarom, omdat het (best) kan. Daarna vind ik het weer geen enkel probleem om uit de vriezer te eten en goedkoop boodschappen te doen, weet ik uit ervaring. Dus ja: je leeft maar één keer en daarin kan er een heleboel en-en; niet perse of-of.

  1. Dat vind ik dus een mooi voorbeeld van dat dubbele; het zou verstandiger zijn als je het niet doet, maar je gevoel zegt: doe het wel. En het dan ook doen. Mooi! Ik denk het bewuste ervan ook belangrijk is, dus dat je er dan – ondanks eventuele tegenredenen – bewust voor kiest om het wél te doen.

  2. En ik denk dat het enige is dat telt, het gevoel is. Dus ervaringen die wat beteken voor je. Is dat wind in de haren. Kopen die cabrio. En als je het al teveel moeite vind om er een te huren. Dan niet 😉

 3. "Natuurlijk zit veel plezier in kleine dingen die niets kosten, maar ik kan ook heel veel plezier hebben van grote dingen die wel veel kosten."

  Whahaha, moest lachen 😀

  Heb dat ook zo dubbel. Wil dolgraag de hypotheek aflossen maar ga toch liever op vakantie naar Noorwegen. Kost ook wat, maar het is een geweldige ervaring elke keer. En we gaan in de tentipi, een belachelijk dure tent, maar zooooo geweldig om erin te kamperen!

  Heb ook nooit iets willen worden en behalve naar Noorwegen verhuizen heb ik niet echt een droom voor mezelf. Och ja, het blijft een beetje schipperen tussen dingen opzij zetten voor later vs. nu genieten. Dat lukt op zich aardig, vind ik 🙂

 4. Je leeft meestal maar een keer 🙂 Eergisteren is de zoon van een collega overleden. Hij is net geen 18 geworden. Wanneer ik dat betrek op mijn eigen leven en onze dochter, die gelukkig gezond is, dan… maak ik haar blij met dingen die ik NU met haar onderneem. Sommige dingen kosten dan geld. Andere dingen helemaal niet. Dus geen verhelderende woorden van mijn zijde. Wel het advies om dat te doen waar jij blij van wordt. Niet alleen het doen, ook het denken aan dingen die je nog wilt hebben, doen of zijn….

  Wat zou je doen als je werk niet meer hoefde, geldtechnisch zeg maar. Dat je iedere maand je inkomsten hebt. Welke dingen zou je dan doe? Wie zou je dan zijn? Wat zou je dan willen hebben? En vooral met wie wil je dat delen?

 5. 't Gaat volgens mij meer om voor jezelf de juiste balans te vinden tussen leven in het NU en sparen voor 'later' maar soms is dat ook een vreselijk wankel evenwicht.
  'k Zelf ga liever voor ervaringen dan voor spullen en ja ook voor ervaringen moet (soms) gespaard worden.
  groet

 6. Het is een cliché, maar ik denk dat het zoals gewoonlijk gaat om een goed evenwicht. Enerzijds is het goed te beseffen dat je maar één keer leeft en dingen gewoon te doen. Anderzijds moet je wel verstandig blijven.

 7. Misschien kun je een compromis sluiten. Veel plezier aan iets beleven is ook wat waard, maar je kunt die scooter of cabrio misschien ook huren. Wel de ervaring, maar niet idioot veel kosten. Wat voor de één luxe is, kan voor de ander een verrijking van zijn leven zijn terwijl een ander het meer om het hebben, dan het echt gebruiken gaat. Leef niet teveel in later als ik groot ben, maar wees ook niet roekeloos.

 8. Tja dat is inderdaad een dilemma waar ik ook wel eens mee worstel. Nu heb ik geen grote wensen zoals een cabrio maar heb soms zelfs moeite om geld voor kleine dingen uit te geven. Ik heb dit opgelost door aan mijn betaalrekening een extra spaarrekening te koppelen waarop ik meevallers wegzet. Dus wat geld over van de maand, vakantiegeld, mijn kleine jaarlijkse belastingteruggaaf en dat soort dingen. Ik mag daar gewoon van pakken als ik uit ga, een filmpje pak of anderszinds vertier buiten de deur zoek. Het doet dan geen pijn om daar geld te pakken omdat het er voor is. Ik heb geen behoefte aan meer materiele zaken omdat ik alles al heb…dus dat scheelt. 😉 Het maandelijkse sparen en beleggen 'voor later'gaat automatisch door. Ik vind de suggestie van Vlasje ook leuk, huren laat je inderdaad ervaren zonder dat je meteen de hoofdprijs betaald. Misschien geniet je er dan nog wel meer van dan dat je hem zelf voor de deur hebt staan. Wat wel werkt is niet teveel in je hoofd gaan zitten redeneren maar gewwoon je hart volgen. Als je spaarzaam van aard bent ga je echt niet opeens hele rare dingen doen is mijn ervaring.

 9. Voor mij is de opmerking dat je maar 1 keer leeft vaak een teken dat de ander vindt dat je zeurt of geen zin heeft om het gespreksonderwerp na te denken. En dat is ook goed, ieder zijn ding.
  Ik probeer nu te genieten te combineren met vooruitdenken omdat ik later ook wil genieten.
  Het compromis is dus: Ik zet niet alles op alles met aflossen omdat we ook op vakantie willen. Omdat dit kan. Als het niet meer kan, maken we andere keuzes. En dat zie ik dan wel weer. Dat is dan wel: wie dan leeft, wie dan zorgt….
  Dus ik doe wat ik kan en geniet er van zo lang het kan.

 10. Ik denk dat het de uitdaging is om een tussenweg te vinden, dus niet doorslaan in het besparen/aflossen, maar er wel mee bezig zijn, als dat (financieel) kan.

  Wij houden bijvoorbeeld erg van uit eten gaan, dus dat proberen we iedere maand een keer te doen, daar genieten we ook heel erg van, op minder belangrijke dingen (voor ons) besparen we weer, dat maakt ons niks uit.

  Nou is uit eten gaan wel wat goedkoper dan een cabrio 😉 maar ik probeer te zeggen dat, als wij maar met besparen bezig blijven, we ook gewoon leuke andere dingen doen.

 11. Ik heb afgelopen maanden ervaren dat het gezegde wel degelijk een kern van waarheid bevat.

  We hebben veel gedaan, geen overdreven gekke dingen hoor maar dat zal in de ogen van anderen wellicht als overbodig zijn geweest.Ook wij hebben wel eens gedacht waarom doen we het?
  Nu is mijn man pas overleden na een kort ziekbed en ben ik blij dat we het allemaal wel hebben gedaan.
  We hebben het samen gehad en dat is voor mij nu heel veel waard.

  de dubbele gedachte blijft denk ik.

  Siny

 12. Hmmm het enige wat ik denk is dat je misschien niet teveel op zoek moet gaan naar hoe het zou moeten zijn. In de ideale wereld zou ik…
  Want het leven is wat je gebeurd terwijl je andere plannen maakt.
  Ik denk eigenlijk zolang ik nu al met je mee lees en dat is heel lang. Dat jij al heel veel hebt gedaan om dicht bij je droom te komen. Je bent freelancer geworden een huis buiten gekocht met alle ruimte voor dieren waar je veel van houdt. Het is dan wel misschien driekwart van je droom maar perfect wordt het nooit zeg maar.
  Mijn man wil graag een bepaalde studie volgen maar dat is enorm intensief naast zijn eigen onderneming. Hij is wel altijd met datgene wat je leert op die opleiding bezig en dat wordt opgepikt door anderen. Hij heeft zoiets ik doe het nu al driekwart en dat is ook wel best genoeg. Snap je enigzins wat ik bedoel?

 13. Het is natuurlijk wel waar dat je maar één keer leeft, maar die ene keer duurt als het goed is wel zo'n 80 jaar. Dus gedurende die toch best lange één keer moet je alles wel een beetje leuk kunnen verdelen. Zo nu en dan ook wat leuks doen voor jezelf of samen en af en toe ook wat leuks kopen, en daarnaast ook het laatste deel van die ene keer zeker stellen, dat is toch helemaal goed?
  Op deze manier ben je gewoon lekker bezig te leven zoals je dat zelf wilt, voor die bewuste ene keer…..
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 14. Dat klopt, je leeft ook maar één keer, maar ik zou zeggen: vooral doen waar JIJ je goed bij voelt, en niet teveel nadenken over "wat anderen ervan vinden". Anderen vinden overal wel iets van, toch? Of weten het beter.
  Wij proberen nu ook af en toe af extra af te lossen op de hypotheek, maar daarnaast hebben we een lieve kater en 3 ezels, die ook behoorlijk wat kosten. Als ik die weg zou doen zouden we meer af kunnen lossen/sparen voor later, maar dan zou mijn leven er toch minder leuk uitzien!
  Ik lees je blog met plezier, ga zo door!
  Groetjes, MB.

 15. Wat is het belangrijkste?
  Een dak boven je hoofd en het warm hebben, eten hebben (liefst lekker), kledij aan hebben waar je je goed in voelt, mensen rondom je heen die het goed met je menen, liefst een goede gezondheid of goed genoeg om een goed leven mee te hebben, … En verder? Allemaal bijzaak ! Af en toe een folieke? Leuk! Leef er naar toe-doe het! Je leeft inderdaad maar één keer. Dus koop ook eens iets wat je lekker niet nodig hebt, maar wel graag wilt hebben om te weten hoe het voelt. Wil je al 10 jaar eens op vakantie naar … en liefst all-in. Het moet niet alle jaren. Spaar en op een dag…ben je weg. Ik geniet al zeven (!) jaar na van een reis die ik maakte naar USA. Amper 9 dagen was ik daar, van 's morgens tot 's avonds de omgeving verkend, veel gezien, veel beleefd, … Wij zouden alle jaren kunnen gaan, maar wij willen dat niet. Wij genieten nog ! Probeer dus rustig over alles na te denken. Wat wil je echt? Word je daar gelukkiger van? Is het het waard?
  Moeilijk hé. 'k Weet het :-).

 16. Ik denk dat je er inderdaad steeds voor jezelf een goede balans in moet vinden. Wegen de ervaring en de herinnering op tegen de kosten? Of baal je nog een jaar omdat je ook meer geld had kunnen sparen of je hypotheek verder had kunnen aflossen? Als iets in de eerste categorie valt zou ik zeggen, neem de tijd ervoor te sparen en te genieten van de voorpret, en dan go for it!

 17. Ik denk dat je, los van het materiële, altijd moet proberen leven alsof het je laatste jaar is. In die zin dat je geen dingen echt met tegenzin moet gaan doen als het geen hoge noodzaak is.
  Zo veel mogelijk genieten, je gevoel volgen en proberen het middenpad te vinden tussen nu genieten en voorbereiden op later.
  Je hoofdje draait weer overuren zo te lezen…

 18. Je leeft inderdaad maar 1 keer, maar je weet niet hoelang dat is. Natuurlijk moet je genieten in je leven. Alles oppotten en nooit leuke dingen doen is saai en niet goed voor je. Maar rekening houden met wat er aan rekeningen of uitgaven kunnen komen in de toekomst is niet verkeerd.

  Wat je niet moet doen, is anderen laten vertellen wat je moet doen. Doe wat jij goed vind, hoe jij denkt dat het goed is. En als jij tevreden bent is dat het allerbelangrijkste.

 19. Ik las ooit ergens dat je je niet druk moet maken om onbenullige dingen. Don't sweat the small stuff.

  Vaak weet iedereen wel dat je maar één keer leeft, maar besef je dat pas weer als er iets dramatisch gebeurd. Maar daarna gaan de meesten van ons toch gewoon op dezelfde voet door. Omdat dat toch het beste bij ons past, vertrouwd is.
  Radicaal het roer om is iets wat maar weinigen durven en kunnen.

  En soms heb je geen keus. Beslist het lot voor je. Moet je opeens anders, andere keuzes maken.

  Leef je leven zoals het voor jou goed voelt. Niet omdat anderen zo leven, zo werken, zo doen. En besef dat morgen alles anders kan zijn. Met de nadruk op kan.

 20. Ik leef zelf ook zuinig en ben een "spaar type". Dit komt niet alleen omdat ik studeer en geen enorme salaris verdien maar ook omdat ik het fijn vind! Verder ben ik geen type die ieder weekend uit gaat of uit eten. Om me heen gebeurt dat vaak wel en inderdaad onder het motto "je leeft maar 1 keer". Kort geleden heb ik besloten heb ik besloten de stap te nemen om een volledig pakket aan te schaffen van motorrijlessen, 2 praktijkexamens, motorkleding aangeschaft, laarzen en helm. "Hoe heb je dat nou gedaan? Dat kost toch ontzettend veel geld?" Ach! Je leeft maar 1 keer antwoord ik nu op sarcastische wijze! 🙂

 21. Ik ken een aantal personen die het je-leeft-maar-een-keer iets te vaak als excuus gebruiken. Deze opmerking, of opmerkingen die daar op leken, gebruikten zij bijvoorbeeld als reden om:
  1) nog een paar honderd euro extra te lenen via de ib-groep om eens extra op vakantie te kunnen.
  2) de al overvolle garderobekast aan te vullen, ondanks het saldo in de min.

  Nu kan ik me goed voorstellen dat je af en toe eens gek doet en jezelf verwend met een net iets te duur product of uitje. Maar ik vind het een ander verhaal als mensen terwijl ze het zichzelf niet kunnen permitteren, toch steeds weer tot dure aanschaffen overgaan. Dan denk ik: 'is het zo belangrijk dat je dit kan doen/kopen?'

  Je leeft dan misschien wel een keer, maar in de min, of zelfs in de schuldsanering kopen is niet leuk. Dat laatste is zelfs heel naar (ik ken iemand die er in zit, geloof me dat is geen pretje).

  Zoals al eerder is gezegd, is het -denk ik- erg belangrijk om een balans te vinden. Daarnaast begrijp ik als geen ander hoe leuk het vaak kan zijn om te besparen en de kick die je daaruit kan halen.

  En nog even iets: als ik nog maar een dag te leven had, dan was ik niet naar de bank gerend om al mijn geld op te nemen en te gaan verspillen aan nutteloze, veel te dure onzin. Ik denk dat ik dan gewoon heel simpel met mijn dierbaren had doorgebracht; lekker in het park op een kleed, met een fles goedkope veel te zoete wijn, mooie muziek en goede gesprekken.

 22. Wat een atheïsten hier.
  Schrijven dingen op alsof het feiten zijn.
  Er is een groot universum.
  Alsof wij mensen alles weten.
  Closed minded people.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.