Bijna boven water!

Bijna boven waterErgens halverwege juli stuurde de bank weer het overzicht van de spaarhypotheek. Vanwege alle gebeurtenissen hier thuis had ik nog geen tijd gehad om er eens goed naar te kijken, maar nu heb ik eens het een en ander opgeteld en: ons huis is bijna boven water!

Op papier dan. De laatste keer was de WOZ-waarde van het huis namelijk €366.000. Onze hypotheek zit nu op €370.595,20. Nog een krappe €4600 verwijderd van de ‘nullijn’. Dat lijkt veel geld (en is het overigens ook), maar als je bedenkt dat ik in 2009 begon met €412.188 én in de tussentijd best wat waardeverhogende verbouwingen zijn uitgevoerd (nieuw dak, schuurruimte omgetoverd in extra verdieping), gaat het toch echt wel de goede kant op. Natuurlijk zit de hypotheek nog steeds hartstikke hoog en is het belangrijk om flink af te blijven lossen, zodat de maandlasten een beetje behapbaar worden. Maar dit houdt de moed er wel in! De hypotheekrente van de kleinste hypotheek was ook nog eens een dikke €3 lager, wat de totale maandelijkse besparing op ruim €73 brengt. Het gaat misschien niet keihard, maar het gaat zo bijna ongemerkt wel mooi door. Deze maand komt er waarschijnlijk weer een aflossing aan, als ik me tijdens mijn vakantie in ieder geval niet te veel te buiten ga aan mooie dingen die ook heel fijn zijn om te hebben…

Het zou mooi zijn om eind dit jaar in ieder geval helemaal op papier boven water te zijn. Dan kan ik daar mooi een week van genieten, tot de WOZ weer naar beneden wordt bijgesteld 😉

Staat jullie huis (op papier) eigenlijk onder water, of boven water?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
 1. Ons huis staat boven water, omdat we bij aankoop veel overwaarde van de vorige woning mee namen.
  Moest ook wel want deze woning is gezien ons inkomen eigenlijk te duur voor ons.
  Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ons huis onze hobby is, en dat is ook zo, het is hier genieten, en dat mag wat kosten 🙂

  1. Daarom is een 'duur' huis ook niet per se stom. Wij zijn b.v. ook graag thuis en genieten nu ontzettend van de ruimte en mogelijkheden. Vriend iets minder omdat die nu veel werkt, maar het is voor ons in ieder geval meer dan alleen een dak.

 2. Gefeliciteerd, goed bezig!

  Wij zitten in dezelfde situatie als Anna, dik boven water dus met geld van een vorig huis (315.000 hypo vs 585.000 recente taxatie). Maar we lossen toch af, doel is om over achttien jaar hypotheekvrij te zijn.

 3. De WOZ-waarde van ons huis:398.000,00…Onze hypotheek:368.000,00. Toch staat ons huis onder water. Bij verkoop mag ik blij zijn er 350.000,00 euro voor te krijgen. En dan heb ik het nog niet over de tijd dat het huis te koop zal staan om het uberhaupt verkocht te krijgen. Ik verwacht dat de huizenprijzen zullen dalen en dat 300.000,00 euro voor ons de ondergrens zal zijn. Aflossen dus!! Ik heb een potjes systeem en ga uit van het principe: pay your self first! Wij zijn met de harde werkelijkheid geconfronteerd: het contract van mijn man is niet verlengd. Hij is een paar maanden werkloos geweest (heeft een enorme impact: niet alleen financieel, we hebben een buffer (van een ww uitkering kunnen we niet eens onze vaste lasten betalen, en we consuminderen al twee jaar) maar ook emotioneel) heeft nu weer een tijdelijk contract. We moeten dus de hypotheeklasten naar beneden brengen om ook bij inkomensdaling de hypotheek te kunnen blijven betalen. Aflossen!! En een buffer van een jaarsalaris in stand houden. En een bedrag voor vervanging auto. Wij hebben gelukkig een jaarsalaris als buffer, geen overbodige luxe! Op dit moment zijn we super gemotiveerd om af te lossen!

  1. Wij hebben in 2008 ons huis (woonboerderij) voor 500.000,00 euro gekocht. We hebben 144.000,00 euro eigen geld ingebracht. Ons inkomen: rond 100.000,00 euro. Geen verkeerde investering dachten we, tot de huizenmarkt instortte…De prijs die we nu voor ons huis krijgen is realistisch in vergelijking met vergelijkbare panden in de buurt…helaas. Ik verwacht dat de verwachte verkoopprijs zal dalen tot 300.000,00 euro. Gelukkig hoeven we nu niet te verkopen!!

  2. Met zo'n eigen inbreng zou je inderdaad denken dat het geen slechte keuze is, kun je zien wat er in een paar jaar kan veranderen. Gelukkig voel je de klap inderdaad pas zodra je MOET verkopen en is dat bij jullie nog niet het geval.

 4. Als ik de bedragen langs zie komen, dan.valt het allemaal best mee bij.ons. Onze hypotheek is 'maar' €122000. Tegenover WOZ van 105000. Toch onder water. aflossen is erg omslachtig en helpt niks bij het verminderen van de maandlasten. Maar we zitten nu ook op 1 salaris. Het wordt hoe dan ook makkelijker om te sparen voor aflossing bij verhuizen

  1. Bij welke bank zit jij? Hier gaat aflossen vrij makkelijk, gewoon overmaken en mailtje sturen. Omdat we nu aflossen op het aflossingsvrije gedeelte, scheelt het in de maandlasten. Bij sparen kun je kiezen of je dat wilt en bij annuïteiten ben je door aflossen alleen eerder klaar.

  2. Het is een spaarhypotheek met een constructie via een bank en dan een hypotheekverstrekker (had me meer moeten bemoeien, maar das achteraf natuurlijk) Omdat we nu ook hard klussen in huis, om het wat meer waar te maken, of zo te houden. Maar de bedragen zijn allemaal te overzien, zelfs met ons 1 inkomen huishouden.

 5. Ja, idd, het huis staat pas 'boven water' als je hypotheek lager is dan de Executiewaarde… uit m'n hoofd is dat 75% van de taxatiewaarde.

 6. Wij hebben geen hypotheek meer, hebben een buffer, en we leven naar wat er binnenkomt. Toen ik weer ging werken nadat de kinderen groter waren, hebben we dat steeds afgelost.

 7. Wij hadden al best veel afgelost en net vandaag is het helemaal rond dat we met de afkoop van verzekeringen een fikse extra aflossing konden doen. Duurde erg lang allemaal, maar nu is het dus zo ver! Onze hypotheek was 150.000, nu net iets onder de 75.000. De WOZ waarde is 143.000. Ook nog verbouwingen gedaan die het woongenot erg hebben verhoogd. We gaan lekker door met aflossen, sowieso 100 p/m, dat gebeurd automatisch en er staat weer wat geld klaar om af te lossen. Maar de adviseur moet nog kijken of dat nog kan, bovenop de aflossing die we nu net hebben gedaan. Dat ligt er een beetje aan of dat als aflossing of afkoop word gezien. En anders doen we dat begin Januari, dan mag het weer kosteloos. Het is een heerlijk gevoel om zo de boel op de rit te hebben met 1 loon van net aan modaal.

  1. Ik snap dat het verstandig is om je huis boven water te krijgen, maar om er een blij moment van te maken? Het is eigenlijk diep treurig dat je zoveel geld bent 'kwijtgeraakt'
   Natuurlijk je woont er (fijn) voor, maar met een dergelijke waardedaling plus hoge hypotheek is het wel een hele dure grap.
   Petje af dat je het zo positief blijft bekijken!

  2. Zo lang het niet je bedoeling is om te verkopen, kan het tij nog keren en kan je straks toch weer serieuze meerwaarde hebben op je woning. Al wat je dan in tussentijd hebt afgelost, is zuivere winst.
   Wij kochten ons huis met de bedoeling er oud te worden. Ik denk de meeste mensen om ons heen. Maar dit is Belgie en blijkbaar wordt er in Nederland meer verkocht en opnieuw aangekocht.
   Maar toch. Als je koopt en niet opnieuw verkoopt, mag het huis waard zijn wat het wilt. De lening afbetalen moet je in elk geval doen en dan is het jouw eigendom. Dan heb je geen woonlasten meer. Of een mooi kapitaal als je alsnog verkoopt om gelijk welke reden.

 8. Over het algemeen hanteert de bank (ABNAMRO) 80% van de WOZ waarde als executiewaarde. Begin 2012 stonden wij er niet goed voor maar nu, na het oversluiten naar banksparen, de verzekering erin stoppen en extra aflossen op het aflossingsvrije deel staan wij bij 80% vd executiewaarde van vorig jaar én dit jaar (lager) niet meer onder water!.

 9. Hier in de buurt staan ook enkele boerderijen te koop. Vanaf 850.00 euro voor de kleinste.
  Het feit dat jij en je vriend werk hebben buiten de Randstad is geweldig.
  Ook geweldig dat je zo stug doorgaat.
  Sterkte, ook met je handen.

 10. Als je dan zo achteruit kijkt, zie je opeens dat je best een heel eind bent geklommen! Of, gezakt eigenlijk. Gooeeed van je!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.