Hoe staat het met de energiekosten?

Brady, Flickr.com

Mijn meterstanden heb ik al een halve eeuwigheid niet bijgehouden. Nou ja, vanaf eind maart ofzo niet meer. De pagina heb ik zelfs maar weer even teruggezet in concept, want daar wordt ook niemand wijzer van. Dat met die meterstanden (of andere bijhoud-dingen) gaat bij mij een beetje op dezelfde manier als het inleveren van bibliotheekboeken: eerst komt het er niet van, daarna vergeet ik het even, vervolgens durf ik niet meer, omdat ik bang ben voor de uitkomst en dan op een bepaald moment kan ik mezelf er toch weer toe zetten om gewoon eens m’n kop uit het zand te trekken 😉

Zo ook voor de energiekosten. Ik betaal sinds de komst van de pelletkachel maar €61 per maand. Geweldig, want dat was bijna €200 meer, per maand. In de laatste maanden let ik echter wat minder strak op het stroomverbruik en ga ik ook veel vaker in bad. Gelukkig viel het allemaal mee. Voor stroom was mijn voorschot inderdaad te laag (29%), maar voor gas weer wat te hoog (20%). Als ik alles op het minimum zet, kom ik weer precies uit op die €61 per maand. En aangezien ik er niet ben om de energiemaatschappij te sponsoren, lijkt het me een goed plan om alles gewoon ietsjes meer in de gaten te houden, zonder in te leveren op comfort. Als ik dan ergens rond de 0 uitkom, is het mij prima. En volgens mij moet daar nog best wat in te doen zijn, want blijkbaar zit ik nog zo’n 500 kWh boven het gemiddelde. Misschien nog een keer een rondje sluipverbruik bijvoorbeeld. En de sensoren van m’n schijnwerpers eens goed spinvrij maken, want die staan soms ook de hele nacht te branden omdat zo’n zwarte donder de kriebels krijgt.

Volgens mij kan ik ergens in december weer overstappen, dus tegen die tijd kan ik wel weer kijken of er nog een leuke bonus ergens uit te slepen is. Vooralsnog ben ik echter wel heel tevreden met Greenchoice, dus het moet dan wel echt schelen.

Zitten jullie helemaal op schema qua energieverbruik? Of is er nog wel wat aan te verbeteren?

Volg Lekker Leven Met Minder ook op Facebook! 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet bij hou, maar we zitten al een aantal jaar op ongeveer hetzelfde verbruik, doen zuinig en we vinden het zo wel goed…
  Maar die sensoren, daar zou ik maar even naar kijken, want lampen die de hele nacht voor niets branden… Dat is zonde natuurlijk.
  Fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Toevallig heb ik gisteren een blogje gepost met mijn meterstanden. Bij ons is het nog niet helemaal bekend wat het gaat worden. Ketel staat op zomerstand voor de verwarming en we hebben de luxe van de zonnepanelen 🙂

  1. Is daar een speciale instelling voor? Ik vul de ketel wel af en toe bij, maar heb eigenlijk geen flauw idee van de instellingen. Ik weet dat hij nu niet aanslaat, behalve als ik warm water nodig heb. Maar verder… Misschien zitten daar nog mogelijkheden 🙂

  2. Kijk maar eens bij waterzijdig cv inregelen. Ook ketel valt er veel te regelen om tot een goede afstelling te komen.

   In Nederland staan zeker 75% van de ketels niet juist afgesteld/ingeregeld

 3. ik hou het niet meer bij. zag er nooit wat bijzonders aan dus vond het wel prima zo. vul af en toe op internet de meterstanden in en dan geeft eon aan of het voorschotbedrag ok is. en dat is het volgens hen. we letten wel op energie, maar echt besparen nee. tv vaak overdag aan voor tv of radio. wasmachine draait overdag, omdat we er last van hebben als hij snachts draait enz. oven/magnetron gebruiken we vaak. ben veel thuis als gastouder.. 😉 we betalen nu 140, krijgen als t goed is, iets terug volgend jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.