Verhuizen kost geld, zelfs als je er niet speciaal ‘op vooruit’ gaat. Zit je krap bij kas maar ben je toch genoodzaakt om te verhuizen? Dan is er wellicht een mogelijkheid om te besparen op de kosten door middel van een verhuiskostenvergoeding. Er zijn verschillende situaties waarbij andere partijen je verhuiskosten kunnen vergoeden. Een tegemoetkoming van de verhuis- en inrichtingskosten kan afkomstig zijn van partijen zoals de gemeente, een verhuurder of werkgever.
Vergoeding van de gemeente
Moet je rondkomen van een laag inkomen, dan is een verhuizing vaak een financiële tegenvaller. Het kan voorkomen dat je urgent moet verhuizen vanwege medische redenen of sociale omstandigheden. Normaal gesproken wordt er verwacht dat je zelf opdraait voor de verhuiskosten. Geeft de bank je hiervoor geen lening en heb je niet genoeg spaargeld, dan kun je aankloppen bij de gemeente voor een vergoeding van de verhuis– en inrichtingskosten. Deze tegemoetkoming maakt goedkoop verhuizen mogelijk.
Let op: de regeling is alleen van toepassing wanneer je kunt aantonen dat de verhuizing noodzakelijk is.
Vergoeding van een verhuurder
Ga je je huurwoning tijdelijk of permanent verlaten vanwege een aankomende renovatie of sloop? In dat geval kun je aanspraak maken op een vergoeding bij de huidige verhuurder. De hoogte van de tegemoetkoming is hierbij afhankelijk van het type woning. Als de verhuurder van mening is dat de verhuizing niet noodzakelijk is, dan kun je de zaak voorleggen bij een rechter. Die zal aan de hand van de omstandigheden bepalen of je daadwerkelijk recht hebt op een dergelijke vergoeding.
Vergoeding van een werkgever
Verhuis jij binnenkort naar een nieuwe woning om dichter bij het werk te wonen? In dat geval is je werknemer in staat om een belastingvrije vergoeding te geven voor het verhuizen en inrichten van de nieuwe woning. Je komt in aanmerking voor deze regeling als je op meer dan 25 kilometer van het werk woonde en de nieuwe afstand op z’n minst 60% korter is.
Daarnaast is de regeling alleen geldig wanneer je binnen 2 jaar nadat je in dienst bent genomen verhuist, of bij een overplaatsing. Maar: een werkgever is niet verplicht je een verhuisvergoeding te geven, dus informeer altijd tijdig of jouw werkgever je hierin een extra steuntje in de rug wil geven!
Heb jij wel eens gebruik gemaakt van één van deze (of een andere) verhuisvergoeding? En hoe ging dat? Leverde het ook echt nog wat op?
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Helpikverhuis.
Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Helaas geen vergoeding van de werkgever. Wel hebben we heel veel bespaard door op internet prijzen te vergelijken van oa notaris, taxateur, bouwkundige. En diverse verhuizers laten komen en een offerte laten maken. In totaal heeft het ons duizenden euro's bespaard.
Wat ook veel geld scheelde is dat we zo in ons nieuwe huis konden. Laminaat, vloerbedekking, gordijnen alles konden we gebruiken. Verder vonden we het onnodig om nieuwe meubels te kopen. We hebben gewoon onze meubels mee genomen en wat er evt nog nodig is kopen we liefst in de kringloopwinkel of op marktplaats.
Onze eerste grote aankoop hier was een gevoerd gordijn bij de voordeur, daar hing niks, maar het scheelt enorm in het gasverbruik en het is comfortabeler in huis.
Dat scheelt wel heel erg ja! Het is namelijk idd niet alleen de kosten van het verhuizen zelf, maar ook dat het een ander huis is en je dan soms qua meubels/gordijnen/enzovoorts toch andere dingen nodig hebt of denkt nodig te hebben. Op de notaris/taxateur (een soort combi was dat via de makelaar) heb ik toen ook zeker €800 bespaard. Dat is ook een hele goede!