Ga jij erop vooruit in 2015?

Eerder leek het er nog op dat bijna iedereen er wel wat op vooruit ging in 2015, maar dat blijkt uiteindelijk toch niet zo te zijn. Het nettoloon bij mensen die een baan hebben gaat wel iets omhoog, maar door aanpassingen in de toeslagen en een hogere zorgpremie, blijft er van dat extraatje volgens de Telegraaf maar weinig over. De mensen die het meest inleveren zijn gezinnen op bijstandsniveau, gepensioneerden (en dan ‘gelukkig’ weer niet de alleenstaande ouderen) en de mensen met een middeninkomen. Wat blijft er dan eigenlijk over? De alleenstaande werkende ouder (een aardige plus) en de alleenstaande ouderen zonder pensioen of met een heel klein aanvullend pensioen.

Als ik het zo bekijk, dan gaat dus vrijwel iedereen erop achteruit. Of tenminste, niet op vooruit. Als ik mijn eigen lijstje bekijk, dan vind ik dat wat lastig te zien. Omdat ik ondernemer ben en mijn aangifte altijd pas een jaar later ingediend wordt, waarbij dan eventuele kortingen e.d. verwerkt worden, is mijn financiële situatie meer wat ik er zelf van maak. Ik keer mezelf elke maand een vast bedrag uit als salaris (en nu dus tijdelijk even zonder extra HRA) en ik moet natuurlijk dingen betalen. Voor dit jaar heb ik becijferd dat dat maandelijks wat minder is dan vorig jaar. Of ‘wat’? Maar liefst €150! In mijn eigen beleving ga ik er dus op vooruit, maar dat is weer niet te danken aan overheidsmaatregelen oid, maar meer aan eigen besparingen.

Aan de ene kant prettig, want dat heb je zelf in de hand, maar aan de andere kant natuurlijk ook minder; als je eenmaal iets wegbezuinigd hebt, dan kun je dat niet nog een tweede keer doen op het moment dat de overheid wel dingen besluit die alsnog invloed hebben op mijn inkomen. Maar goed, ik ben helemaal voor vooruit kijken, maar sta ook geheel achter die oude waarheid van ‘een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest’. Da’s dus koek voor later, of niet! Voorlopig is het eerst maar eens zaak om gewoon goed uit te komen, lekker te bufferen, af te lossen én nog leuke dingen te blijven doen.

Ga jij er dit jaar op vooruit of achteruit? En heeft dat te maken met je salaris/toeslagen e.d., of juist met eigen besparingen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Wij gaan er netto op voor uit: mijn vrouw 60 euro, ikzelf 90 euro. Maar dat is wat vertekend, omdat ook in deze maand – conform CAO – loonsverhoging is doorgevoerd voor ons beider salaris.
  Voor mijn salaris betekent dat een verhoging van 1%; de verhoging van mijn vrouw ken ik eigenlijk niet. Hiervan uitgaande kan deze CAO-verhoging niet alleen deze netto verhoging rechtvaardigen. Dus zal er ook een deel ten grondslag liggen aan de veranderde regelgeving…. Gr. Barry

 2. Ik ga er 32 euro per maand op vooruit. Vooral doordat het werknemersdeel pensioen is verlaagd.
  Toch weer mooi meegenomen.
  Jootje

 3. Wij gaan er op vooruit, maar dan heb ik het eigen risico er niet afgehaald en de verhoogde ziektekostenpremie ook nog niet en ik weet ook nog niet hoeveel vakantiegeld we minder gaan krijgen. Dat is wellicht net zoveel als we er op vooruit zijn gegaan.

 4. Ik heb zo'n vermoeden dat het artikel van de Telegraaf onjuist is en dingen combineert die niks met elkaar te maken hebben. Want de zorgpremie heeft niks te maken met toeslagen/salaris. Daarbij kan het plaatje voor een midden-inkomen niet kloppen, want de toeslagen zijn voor die groep verhoogd (met name kinderopvangtoeslag). Ik zou het artikel van de Telegraaf met een korreltje zout nemen.

  v.w.b. mijn eigen situatie. 550 euro in de plus, wel zwaar vertekend door het niet meer betalen van de lease-auto, lagere pensioenpremie en een 1% salarisverhoging

 5. Ik ga er 16 euro op vooruit. Manlief weet ik niet. Hij heeft oproepdiensten elke maand, dus het salaris is nooit gelijk. De ziektekostenpremie hebben wij verhoogd doordat manlief een aanvullende verzekering heeft genomen i.v.m. te verwachten fysiotherapie. Een staatslot is daartegenover weer opgezegd.

 6. Mans loonstrookje was ietsje hoger, maar daar gaan dan wel de hogere zorgkosten weer vanaf en we hebben geen recht meer op zorgtoeslag. Daarnaast hebben we besloten geen kostgeld meer te vragen van dochter, zodat de studie beter op te hoesten is (vooral vanaf Sept als ze met haar Master begint) Dus we doen het maandelijks met iets minder, maar de lasten zijn zo gezakt, mede door aflossing, dat we dit niet als probleem hoeven zien gelukkig.

 7. loonstrookje manlief valt lager uit, 11 euro. Mijn loonstrookje zal volgende week wel binnen zijn en ws valt deze ook lager uit ivm wijziging pensioenpremie.

 8. Ik ga er zeker 500 euro per maand op vooruit! Niet omdat ik meer ga werken maar omdat ik niet stop met werken en ik in april voor het eerst AOW krijg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.