Leuk, die variabele rente!

Het zal vast altijd niet zo zijn, maar op dit moment vind ik die variabele rente best leuk! Ik heb op één hypotheekdeel variabele rente en betaalde daar steeds rond de €133 per maand voor. Deze maand was dat echter ineens ‘maar’ een goede €128! Toch weer €5 minder, die niet te danken is aan aflossingen e.d.

Wél te danken aan (extra) aflossingen is de ruim €16 die minder aan rente betaald hoeft te worden op het duurste hypotheekdeel. Op 1 december 2014 betaalde ik daar per maand nog bijna €437 op, nu is dat net wat meer dan €420. Toen deze hypotheek op 1 januari 2014 ‘officieel’ in ging, lag dat bedrag zelfs boven de €443!

Hoewel het nu ook weer niet zo is dat ik er bijna ben, komt de grens van de €350.000 voor het idee nu toch dichtbij, evenals het (tussen)doel van een bruto maandbedrag van €1500. Vorige maand zat dat laatste bedrag nog boven de €1600 en nu bovenin de €1500.

Nu moet ik zeggen dat het in januari en februari ook wel lekker ging met de aflossingen en dat ik niet weet hoe dat zich de rest van het jaar door zal zetten. Maar goed, binnen is vast binnen en dat motiveert ook weer lekker om écht van alle extra dingen te sparen, in plaats van af en toe ook wat op de lopende rekening te laten staan, wat vervolgens weer verdwijnt.

Het is voor mij voor het eerst dat ik variabele rente heb, maar tot nu toe werkt het dus wel lekker. Misschien dat ik er op een ander hypotheekdeel ook wel voor kies; ik heb er eentje die van de zomer weer afloopt, omdat ik die vorig jaar een jaar heb vastgezet. Maar goed, als ik gunstig voor écht langere tijd (lees: 5-10 jaar) kan vastzetten, dan doe ik dat veel liever. Je weet nooit wat de rente weer gaat doen.

Heb jij variabele rente? En hoe pakt dat tot nu toe voor jou uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
  1. Ja, en omdat ik daar ook niet zo best tegen zou kunnen, heb ik maar een klein deel variabel. Overigens gaat het niet zo hard met een maand hoor, dit is voor het eerst dat ik er bv wat van zie. En je kunt variabel ook (dacht ik) op elk moment vast laten zetten.

  1. Dat las ik idd net ook ergens! Hoewel de enige reden ervoor dan weer lijkt te zijn dat de Rabo er niet genoeg aan verdient. Dus in hoeverre dat betrouwbaar is, is voor mij weer een tweede. Plus dat nog niet duidelijk is wanneer het in zou zetten.

 1. Hier ook nog nooit variabele rente gehad, en ook geen lage rente 2 gedeelten 5 procent 1 gedeelte 5,5 procent en het kleinste gedeelte (65000) 4,6 procent, dit hebben we gefinancierd voor een aanbouw 4 jaar geleden. ben blij dat ik dit toendertijd niet langer heb vastgezet. deze periode loopt 30 april af en kreeg vorige week een nieuw aanbod van Rabo 1 jaar voor 2,9 procent 3 jaar voor 3,0 procent en 5 jaar voor 3,2 procent, 10 jaar voor 4,2 procent. heb gekozen voor 5 jaar vast dit scheelt bruto ruim 75 euro per maand, wat ik gelijk extra ga aflossen op de hypotheek van 5,5 procent. dat is toch wel erg leuk.. jammer dat de rest van de rentes nog zo lang vast staat..die van de spaarhypotheken maakt natuurlijk niet zoveel uit, daar krijg ik ook de hoge rente op terug.

  1. Misschien verstandig om de hypotheek over te sluiten? De Rabobank heeft maar 1 eigen hypotheek. Dit kan elders vaak goedkoper ondanks de extra kosten die aan het oversluiten verbonden zijn. Ik zou ook eens met onafhakelijke adviseurs in gesprek gaan. Een eerste gesprek is altijd gratis. Wij hebben onze hypotheek per 1 januari vastgezet voor 10 jaar, 2,5 % (Rabobank) aflossingsvrije hypotheek. De gekoppelde verzekeringen vinden wij te duur. Dit kan elders goedkoper. Hier gaan we ons nu in verdiepen. Iedere besparing is er een om weer extra te kunnen aflossen!!

 2. Nee, bij ons staat het 10 jaar vast. Waarvan nu inmiddels 2 jaar zijn verstreken. Ik vind het al zo irritant dat ik niet weet wat mijn maandbedrag is als ik een extra aflossing heb gedaan, laat staan als ook nog eens elke keer de rente wijzigt. 😉

 3. Ik was vooraf ook bang voor sterke wisselingen. Maar er is pas sinds wij variabele renten hebben sinds eind 2012 drie keer een kleine wijziging geweest, in ons voordeel.
  Ik denk dat het niet zo'n vaart zal lopen. Als de rente gaat stijgen, gaan we hem dan wel vastzetten. Het is ook niet zo dat ineens de rente in een klap heel veel gaat stijgen, dus er is tijd zat om als het zover is te reageren.
  Ik lig er dus niet wakker van.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.