Wat is jouw maximale hypotheek?

Als het gaat over het afsluiten van een hypotheek, dan kijken veel mensen naar wat ze kunnen krijgen. Dat is dan een X aantal keer je brutojaarsalaris, meestal tussen de 4 (vaker) en 5 (minder vaak) keer. Hoewel het bij mijn volgende hypotheek natuurlijk maar net de vraag is wat ik kan krijgen, heb ik voor mezelf wel bedacht dat ik eigenlijk geen hypotheek meer wil die hoger is dan €200.000. En dan maakt het voor mij eigenlijk niet uit of ik die alleen zou hebben (dan liever minder, denk ik) of met z’n tweeën. Zo’n bedrag moet je misschien officieel wel op twee salarissen doen, maar als je een beetje zuinig leeft, kun je het ook van één betalen, dus dan heb je veel meer ruimte voor sparen, eventuele gezinsuitbreiding, enzovoorts. Kortom, dat is wat toekomstbestendiger dan een hypotheek van dik 4 ton (wat het nu overigens dus gelukkig al niet meer is!).

Dat betekent waarschijnlijk wel dat het verstandig is om de komende jaren flink te gaan sparen, want hoewel ik niet weer zo groot hoef te wonen als nu, lijkt het me wel fijn om uiteindelijk een leuk vrijstaand huisje met een beetje grond te hebben. Ik heb daarbij zelfs een lichte voorkeur voor nieuwbouw, omdat je dan niet met die kosten koper zit, hoewel die natuurlijk door de 2% overdrachtsbelasting sowieso al lager zijn. Ook prettig is dat je dan qua isolatie enzo direct goed zit. Maar goed, dan moet er maar net iets zijn dat je aanspreekt, want zelf bouwen zou ik helemaal niet zien zitten. Ik denk ook niet dat ik daar stressbestendig genoeg voor ben!

Nu hangt alles natuurlijk nog van mitsen en maren aan elkaar, want dit staat nog niet eens te koop, laat staan dat het verkocht is, maar het is op zich wel fijn om weer eens wat concretere ideeën over de toekomst in mijn hoofd te hebben. Dat motiveert namelijk ook wel om bijvoorbeeld zuinig aan te doen (en dan niet alleen voor een aankomende vakantie of om binnen korte tijd de buffer op niveau te krijgen). Als het ware een beetje vooraf de tering naar de nering zetten, zodat er straks geen tering meer is. Ofzoiets. Overigens is het dan natuurlijk niet zo dat ik die €200.000 zou willen laten staan, ook dat zou ik gewoon af willen lossen. Maar dat is met zo’n bedrag volgens mij ook een stuk beter haalbaar én wat motiverender, omdat het dan ook gewoon wat doorgaat.

Wat zou jij maximaal aan hypotheek willen hebben?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Wij hebben een hypotheek van 208.000. Ons gezamenlijk bruto inkomen is net boven 100.000. Wij zijn prima tevreden over de verhouding. Ook omdat er nog flink wat overwaarde in ons huis zit. Vorige week is een huis in onze straat verkocht voor 270.000. Wij hebben zelfs nog een open haard en dakkapel extra. We zouden makkelijk een hogere hypotheek kunnen krijgen en een groter huis kopen maar dat ambiëren we niet. We genieten van het leven, gaan graag en vaak op vakantie en op stap. Sparen goed. We blijven hier lekker wonen tot de kinderen uit huis zijn. Daarna zien we wel verder.
  Nic

 2. Wij zo weinig mogelijk, hoewel ik me daar vroeger niet zo druk om maakte en daar ook naar handelde.
  Nu wij nog maar een lage hypotheek hebben en daar waarschijnlijk eind volgend jaar (helemaal) vanaf zijn, vind ik het leven met de bijbehorende geringe woonlasten erg prettig. Kan het iedereen aanraden.

  In jouw geval snap ik de grens van € 200.000 wel, dat is nog net te behappen. Er moet tenslotte nog wel iets overblijven om leuk te kunnen leven, niet?

  1. Precies! En als het dan toch duurder 'moet', dan liever eerst sparen. Dat had ik voor dit huis ook wel gedaan, maar dat voorzag ik vooraf niet echt op de manier zoals ik dat nu kan voorzien. Ook al moet ik mezelf daar af en toe even aan herinneren 😉

 3. een hypotheek van 160.000,
  hoe minder hoe beter! maar wel bepaalde wooneisen natuurlijk 🙂 Wat leuk dat je gaat verhuizen! zet je je huis dan ook hierneer? Ben zo benieuwd hoe je woont na je verhalen te hebben gelezen 🙂

 4. Zes jaar geleden zijn we begonnen met een hypotheek van 176760,00 euro.
  Inmiddels staat de teller op 142837,00 euro.
  Man is intussen ZZP-er geworden en ik heb ontslag genomen. Een nieuwe hypotheek krijgen zit er ons niet in. De bedoeling is dat we het aflossingsvrije gedeelte helemaal aflossen waarna er 100000,00 euro annuiteiten overblijft.
  We willen dan dit huis verkopen en een appartement in de binnenstad kopen waarvoor we dan nog een kleine hypotheek hebben.

  1. Jullie hebben dan al mooi wat afgelost! Hier zie ik het ook niet snel gebeuren dat ik nog een hypotheek krijg op de officiële (als in: bank) manier. Ik moet het dus echt hebben van hopelijk hier iets aan overhouden, dat op de bank zetten, voordelig gaan wonen en flink sparen. Maar dat vind ik op zich ook niet erg, want in feite heb ik ook al een jaar of 8 van mijn hypotheekrenteaftrek opgemaakt en ben ik van pensioenleeftijd als ik er nog eens een keer ergens een hypotheek van 30 jaar op zou plakken. Dan begin ik liever nog één keer op de rustige manier opnieuw (voor zover je dat dan voor het kiezen hebt) en pak ik het aan op de voortschrijdend-inzicht-manier.

  2. Wat leuk Ipie! we zijn 8 jaar geleden begonnen met 167000 en staan nu op 152000. Ik kan hierdoor tijdelijk minder werken, zodat ik er voor onze kinderen kan zijn nu ze klein zijn. Veel succes!

 5. 80.000 hebben we, onze max ligt flink hoger. Ons gezamelikke inkomen ligt boven de ton.
  Maar dit is heerlijk, we kunnen versneld aflossen en het huis is groot genoeg voor onze wensen.

 6. Het huis waarin we nu wonen hebben wij in 2013 gekocht, we hebben er meteen wat eigen geld in gestopt en zijn ook meteen begonnen met extra af te lossen.
  We hebben nu woonlasten van 650,- bruto per maand, goed te doen dus.

 7. De max was een jaar of 7 geleden 360.000 euro. Wij hadden 269.000, nu nog ongeveer 178.000, waarvan we zelf nog 39.000 moeten aflossen. De rest zit in spaardepots. Het schiet dus op, maar de komende tig jaren zal er niets afgelost kunnen worden door de hoge studiekosten van de kinderen.

 8. Dat is een van de redenen waarom wij naar Duitsland zijn uitgeweken. Wij hebben hier een vrijstaand huis met veel grond voor € 103.000,- gekocht. Hiervoor betalen wij dan € 600,- per maand af, en jaarlijks nog eens € 4.500,- Wij verwachten dit over 7 jaar afbetaald te hebben, dan wonen wij hier 9 jaar. Heerlijk!

 9. helaas wonen we in de randstad.. de huizen zijn erg duur.. we kunnen max 210.000 krijgen ongeveer maar de huizen die we zouden willen kopen zijn rond de 260.000 🙁 we willen er nl niet op achteruitgaan qua ruimte.. ons huidige huurhuis betalen we 716 per maand voor.. mijn inkomen sparen we geheel.. maar niemand die naar inkomsten/uitgaven kijkt, alleen naar bruto inkomen (en laat mijn netto inkomen meer zijn dan mijn bruto inkomen dankzij de zelfstandigenaftrek en startersaftrek…. tja.. )

  1. haha ja dat vind ik dus echt belachelijk van zo`n bank. Ze kijken niet naar de persoonlijkheid. Iemand met weinig inkomen kan prima geld overhouden/ zijn geldzaken goed regelen. Terwijl iemand met een hoog inkomen er ook een potje van kan maken.

  2. ja idd.. maar ook als zzper zit het heel anders met belastingen.. ik hou netto dus zelfs meer over dan bruto.. maar toch telt mijn inkomen veeeeel minder mee dan iemand die hetzelfde in loondienst verdient.. maar ook kijken ze totaal niet naar spaargedrag, uitgavenpatroon of wat dan ook… we sparen dus maar flink door om zo te proberen een huis wat naar onze wensen is, deels (ik wil een grote tuin en dat is hier onbetaalbaar :p) te kunnen betalen… afwachten of er ooit uberhaupt iets naar mn zin voorbij komt…. maar tot die tijd zitten we super in onze huidige woning 😉 loopafstand van school, leuke buren (de meeste) veel kinderen in de buurt in dezelfde leeftijd als eigen kids, etc heerlijk 🙂 enige nadeel is dat het huur is 😉

 10. Wij kochten in 2005 een (nieuwbouw)woning met een hypotheek van 210.000 waarvan een deel beleggingsdepot. Omdat de opbrengst van deze belegginghypotheek lichtelijk tegenviel (…) zijn we sinds 2012 zijn we begonnen met aflossen en inmiddels staat de teller op 175.000. De totale maandlasten incl overlijdensrisicopremie bedraagt nu 670,=. Per januari loopt de rentelooptijd af en indien de rente niet al te veel stijgt in de tussentijd dan verwacht ik dat de maandlasten zullen dalen naar 500,=! Het verschil gebruiken we dan weer voor het aflossen, en zo ontstaat het door ons gewenste 'sneeuwbaleffect' 😉 Inmiddels is de beurs ook weer wat aangetrokken zodat het beleggingspotje is gegroeid naar ongeveer 22.000. We hopen over 10 jaar hypotheekvrij te zijn.

 11. We wonen sinds april 2013 in onze woning met n hypotheek van 205.000 gestart.. Onze hypotheek is nu 169.000. We lossen flink extra af. Over 5 jaar hopen we ons aflosdoel gehaald te hebben en gaan we uitkijken naar een ander huis. Ik denk max 250.000 hypotheek, die we ook weer versneld gaan aflossen. Miek

 12. Ik heb net mijn eerste huis gekocht (alleen) met een hypotheek van 181.000,-. Voor mij alleen best een groot bedrag, maar ik ga er netto enorm op vooruit in vergelijking met mijn huidige huurappartement. Ik heb hem vast weten te zetten voor 20 jaar tegen 2,6% rente dus ik weet wat ik de komende 20 jaar ga betalen. Zelfs over 20 jaar is dat nog minder dan wat ik nu aan huur betaal, dus ik durfde dit risico best te nemen. Daar komt bij dat mijn baanvooruitzichten prima zijn.
  Volgende week krijg ik de sleutel en gaat het echt beginnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.