Hypotheekrente vastzetten

Vorig jaar moest ik voor drie leningdelen een nieuwe rentevaste periode kiezen. Ik koos één keer een periode van 3 jaar, één keer eentje van 1 jaar en ik zette één leningdeel op variabel. Dat laatste was achteraf niet zo handig, want je blijkt bij opnieuw vastzetten dan weer €250 te moeten betalen. Maar goed, dat wist ik toen niet.

Nu kreeg ik dus voor één deel (want: jaar verder) een aanbod om de boel weer opnieuw vast te zetten. Ik moest voor 31 juli reageren, maar bleef het een beetje voor me uitschuiven. Inmiddels heb ik toch mijn besluit maar genomen: ik zet dit deel én het variabele deel voor 5 jaar vast op 2,2%. Dat is minder dan ik nu op die beide delen betaal (het scheelt dan bij elkaar in de maand waarschijnlijk ongeveer €40, hoewel het ook wel iets minder kan zijn, omdat 1 deel aflossingsvrij is, maar het andere annuïteiten) en het is qua periode hopelijk voldoende om de tijd tot de verkoop te overbruggen. Ik kan hem ook vastzetten voor langere tijd en die hypotheek met die lage rente dan meenemen, maar ik acht de kans ook vrij groot dat ik niet direct weer een hypotheek zal nemen. Het lijkt me dan niet echt speciaal wat toevoegen om elke maand meer te betalen voor iets waar ik waarschijnlijk toch geen gebruik van ga maken.

Een klein beetje twijfel ik nog wel; als ik het voor 10 jaar doe, dan betaal ik niets meer dan nu. Dan blijven mijn lasten dus hetzelfde (laag, voor dat deel) en wel voor de komende 10 jaar. Een glazen bol zou in dit geval niet heel gek zijn…

Met het plan om het huis dit jaar in de verkoop te gooien in het achterhoofd, zouden jullie dan gaan voor 5 jaar of voor 10 jaar? En waarom?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
  1. Gewoon voor 5 jaar toch? Dat huis ben je binnen die tijd heus wel kwijt en ondertussen betaal je maandelijks lekker minder. Waarom twijfel je? Kost het je geld om het voor 5 jaar vast te zetten? Anders begrijp ik je dilemma niet zo.

    1. Het variabele deel vastzetten kost inderdaad geld, €250, dat is één ding, en ik zit met eventueel de hypotheek meenemen, maar zoals het er nu uitziet, is de kans dat dat gebeurt ook weer niet megagroot. Binnen 5 jaar hoop ik wel verkocht te hebben! Overigens scheelt het vastzetten van dat variabele deel wel het meeste, dat levert in de maand een besparing van ongeveer €20 op, dus dat zou met ongeveer een jaar ook weer terugverdiend zijn + dat je dan in ieder geval niet extra hoeft te betalen als de rente stijgt.

  2. 5jaar idd! Vaak valt het toch tegen om de hypotheek mee te kunnen nemen naar een volgend huis. Er zijn allerlei voorwaarden waar je vaak niet aan kunt voldoen… Heel kleine lettertjes helaas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.