Mooie besparing op de hypotheeklasten

Dacht ik vorige maand nog dat het vastzetten van de rente op 2,2% voor een deel van ongeveer €60.000 niet zoveel uitmaakte; nu blijkt dat toch wel mee te vallen! Op 1 november betaalde ik al dik €10 minder dan eerder. Daarmee komen mijn totale bruto maandlasten voor de hypotheek (inclusief aflossingen) op ruim €1560 uit. Nog steeds een heel bedrag, maar inmiddels al bijna €700 minder dan een paar jaar terug.

Hoewel ik ook door blijf sparen voor de buffer, heb ik nu toch besloten om maar steeds wat af te lossen op de hypotheek met de hoogste rente. Die rente loopt nog wel even en aangezien ik toch niet weet wanneer het huis verkocht wordt, blijft het verstandig om mijn maandlasten te laten zakken. Het zou in principe niet nodig moeten zijn om een restschuld te voorkomen (niet dat het huis niet minder waard is geworden, maar ik heb al een fors bedrag afgelost én aanzienlijk gerenoveerd van eigen geld), maar lagere woonlasten is natuurlijk ook wat waard. Ik heb nu nog een leningdeel waarop ik 5,8% betaal, dat is gewoon heel veel.

Mijn eerst volgende hypotheekdoel is het jaar uitgaan met een hypotheek van maximaal €350.000. Daarnaast zou ik als eerste de hypotheeklasten terug willen brengen naar een brutobedrag van €1500. Ik denk dat ik – nattevingerwerk – daarvoor nog wel ongeveer €13.000 moet aflossen, dus dat zou eerder wat voor volgend jaar en eventueel het jaar daarna worden, zeker als ik ook weer de buffer verder uit wil bouwen.

Maar goed, voor nu ben ik vooral heel erg blij met die dikke €10 (of eigenlijk zelfs meer dan €15, als ik een eerdere rentedaling ook meetel) die ik nu weer maandelijks minder hoef te betalen. Heb ik als het ware mijn Netflix-abonnement weer gratis. We komen er wel…!

Heb jij nog hypotheekdelen vaststaan op een relatief hoge rente? En zit je de tijd gewoon uit, of heb je onderzocht of het loont om de boel om te zetten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

33 Comments
 1. Wij hebben t grootste hypotheekdeel vast staan voor 5,8%, we hebben het uitgezocht:
  De boeterente was 16.000 euro, flink wat rekenwerk leerde dat we met die 16.000 euro extra aflossen voordeliger uit waren,
  Dus loopt onze hypotheek met de hoge rente gewoon door, tot 2018, dan zullen , als de rente zo blijft onze vaste lasten flink dalen.
  Wel lossen we zoveel mogelijk extra af, met de rente van 0.8 op onze spaarrekening is dat wel zo verstandig.

  1. Ja, die verhouding (spaarrente/hypotheekrente) slaat gewoon helemaal nergens meer op. Mijn deel loopt helaas nog door tot 2019. Wel is er nog één deel van 5,3% (helaas maar een kwart van dat andere bedrag) dat 'al' in 2017 eindigt.

  2. Als jij je huis verkoopt (en ik neem aan dat je dan weer wat anders gaat kopen) kun je al je hypotheken aflossen en voor het nieuwe huis weer een nieuwe voordelig hypotheek nemen. Dus duimen dat je snel kan verkopen.

  3. Als jij je huis verkoopt (en ik neem aan dat je dan weer wat anders gaat kopen) kun je al je hypotheken aflossen en voor het nieuwe huis weer een nieuwe voordelig hypotheek nemen. Dus duimen dat je snel kan verkopen.

  4. Zou het mogelijk zijn om je huis te verkopen en dan gelijk weer terug te kopen. Heb je twee maal 2% overdrachtsbelasting + notariskosten, maar dan kun je wel een goeie hypotheek (lees hypotheek met lage rente) nemen en het zal allicht goedkoper zijn dan de boeterente.

  5. Wel goedkoper dan de boeterente, maar in mijn geval niet echt heel erg praktisch. Je moet namelijk dan wel opnieuw een hypotheek af kunnen sluiten, en dat betekent dat de bank ook weer opnieuw cijfers wil hebben. Die waren de afgelopen jaren minder, dus dat levert gedonder op. Bovendien geldt ook hiervoor: beetje zonde van de kosten als het huis bij wijze van spreken binnen een half jaar verkocht is. Overigens kan dit wel handig zijn, want als een huis binnen een half jaar weer verkocht wordt, kun je de overdrachtsbelasting terugvragen. Niet alle kosten, maar die iig wel. Dus als je b.v. aan je familie verkoopt en direct weer terugkoopt, hoeft er maar één keer overdrachtsbelasting betaald te worden. Voor de overige kosten geldt natuurlijk wel dat ze dubbel zijn, maar het kan zijn dat je daar met je (huis)notaris iets mee kunt regelen. Ik kan me voorstellen dat het minder werk is als het gaat om zo'n soort actie.

  6. Bovendien zit er een termijn aan dit soort acties van ik dacht 6 maanden (vraag me niet hoe) en dan moet je nog oppassen heb ik begrepen. In jou geval niet bepaald een optie.

  1. haha ja idd.. nadeel is dat we vrij weinig hypotheek kunnen krijgen in de dure randstad.. max 230.000 daar koop je hier niet veel voor 🙁 kale nieuwbouwwoningen hier zijn al duurder 🙁 (nou ja ok, start bij 220, maar dan zijn ze kleiner dan waar we nu wonen….. en dan is t nog zonder dakkapel of uitbouw of wat dan ook… en alles kaal dus er moet nog een hoop geld in.. denk dat we dat niet eens redden emt 30.000 spaargeld ? dus helaas onbetaalbaar.. terwijl er nu zo veel leuke mooie huizen gebouwd worden hier….. )

  2. De klacht van kleiner hoor je idd vaak als je van huur naar koop gaat. Aan de andere kant; dan is het wel van jou, kun je idd op de termijn uitbouwen en ben je niet meer de verhuurder aan het sponsoren. Natuurlijk moet je er wel in passen, uiteindelijk staat je woonplezier voorop. En als het volledig casco is, dan gaat er idd vaak nog wel wat in. Aan de andere kant; als het niet naar je smaak is en er moet veel gesloopt worden omdat het bv mega-oud is, dan gaat er soms nog meer in dan wanneer je gewoon vanaf een nette 0 kan beginnen. Ik denk dat je met 30k heel ver moet komen, maar het is natuurlijk ook de vraag wat je nog in moet leggen op je hypotheek. Als de bank daar ook eisen aan stelt en je houdt daardoor minder spaargeld over, dan heeft dat natuurlijk ook weer invloed. Maar ik duim voor jullie, hopelijk lukt het allemaal!

  3. de huizen zijn kleiner en kleinere tuinen.. als gastouder vind ik mn huidige huis net goed incl tuin.. kleiner willen we gewoon echt niet.. dan is t niet leuk meer om met 5 kinderen in de tuin te spelen.. en ook een apart kamertje voor ze om te slapen zou fijn zijn.. mn eigen kids hebben rechtop hun eigen kamer, vooral oudste die echt haar rust nodig heeft (hoogsensitief strong willed/temperamentvol.. bekaf van school. heeft een plek nodig waar ze ongestoord kan terugtrekken zonder rekening te houden met peuters…) natuurlijk koop je geen huis voor je werk.. maar jij werkt ook vanuit huis.. het neemt wensen mee… 😉 daarom nu bezig met een huis kopen waar helaas heeeel veel aan moet gebeuren, maar sommige klussen zijn prima uit te stellen (kozijnen wit ipv bruin bijv, nieuwe keuken is uit te stellen enz. zo kan je de kosten spreiden of eerst kijken hoever we komen met de klussen die prioriteit hebbben..) het huis heeft een kelder onder de gehele benedenverdieping!! een idale werkruimte!!! daarnaast een tuin van 17 meter diep (nu 13 m). dus als de koop door gaat (gedwongen verkoop.. dus afhankelijk van hun bank voor acceptatie van ons bod… enorm spannend!!!!!!!!!!! ) moet er veel gebeuren, maar gaan we erop vooruit!! en hebben we een kamertje "extra" (geen extra ruimte, wel andere indeling) waar een grote kast kan staan en 2 bedjes voor de opvang, ideaal!! en idd we kopen liever, maar als ik dan niet meer kan werken ivm ruimtegebrek, is het t geld niet waard 😉 dus we willen niet inleveren op ruimte.. liever desnoods 10 jaar doorsparen (dan is t ook niet meer belangrijk waar we wonen qua afstand tot school omdat ze beide naar middelbare gaan… ) en dan een ander huis naar wens kopen, dan nu op ruimte inleveren en daar ongelukkig van worden omdat ik vanuit huis werk en vaak 4/5 kids in huis heb..

  4. Dat is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden. Als je daar niet goed uit de voeten zou kunnen met vijf kinderen, dan kun je er dus je werk niet goed doen. Dit klinkt ideaal! Het klussen is minder, maar dat houd je meestal toch, zeker als je een bepaald formaat wilt. Of je moet net héél rijk zijn natuurlijk 😉

 2. Wij hebben net maandag getekend bij de notaris voor het oversluiten van onze hypotheek. Gaan van 5%(aflossingsvrij) naar 2,79%(annuiteit) (20 jaar vast).
  We waren wel een kleine 2 jaar vroeger dan het aflopen van de rentevaste periode, maar die boete van 1300 euro die neem ik voor lief. Volgend jaar weer een mooie teruggave en dan vallen de kosten ook nog mee. Maar dit zal niet voor iedereen zo voordelig zijn. Ik heb gewoon geluk dat ik genoeg afgelost heb om boven water te zijn en over te kunnen sluiten. En daarnaast heeft mijn oude verstrekker de rente niet bepaald verlaagd, waardoor de boete dus reuze meevalt.

  1. Ik weet natuurlijk niet wat jouw hypotheekbedrag is, maar een boete van €1300 zou ik direct betalen om van 5% naar 2,79% te gaan 😉 Maar goed, dat zal hier wel geen optie zijn. Ik overweeg soms wel eens om de bank toch eens te vragen, maar zit ook weer met de verkoop. Om nu nog meer kostengeld in de hypotheek te steken (dus niets aan aflossing) vind ik ook een beetje zonde. Aan de andere kant; met zo'n rentebedrag verdien je het misschien snel terug. En mijn deel van 5,8% is ook aflossingsvrij, dus als dat idd naar annuïteiten zou gaan, dan gaan mijn lasten misschien niet keihard naar beneden, maar betaal ik wel minder rente. Misschien toch eens iets over navragen…

  2. wat betreft die boet is het meest belangrijke gegeven de rente die jouw bank nu vraagt voor een lening met de looptijd die jouw lening nog te gaan heeft. In jouw geval dus 4 jaar. Als je ergens een andere lening kan krijgen die daar nog weer onder duikt dan pas ga je verdienen.

   In mijn geval had ik nu 5% en liep ik nog 2 jaar. Mijn verstrekker vroeg voor 2 jaar vast nu nog een (whopping) 4,40%. Dus ik hoefde maar 0,60% boete te betalen. Ik ging nu naar een rente van 2,79%. Dus ik verdiende uiteindelijk 4.4 – 2.79 = 1.61% over die laatste 2 jaar.

   Mijn hypotheek was nog maar 159.000 dus het is wel even een andere categorie dan die van jou. Maar stel nou dat jouw verstrekker nu voor 4 jaar maar 1,75% vraagt dan is oversluiten zinloos, want daar kun je haast niet meet onder komen.

   Dan kun je beter gewoon voor een snelle verkoop gaan. Zodra je je huis verkoopt ben je weer vrij.

  3. Mijn verstrekker vraagt voor 2 jaar vast dus iets van 2,3%, dus dat verschil is enorm. Ik heb overigens wel even gecheckt of er niet iets anders mogelijk is om te profiteren van de lage rentestanden, bijvoorbeeld een deel aflossingsvrij overzetten naar annuïteiten. Voor een bank is aflossingsvrij toch ook een risico, hoewel ze dat bij mij al aanzienlijk beperkt hebben, doordat het hypotheekbedrag bij de bank misschien net de helft is van wat ik er hopelijk voor ga krijgen. Voor hen is dat misschien dus toch niet zo interessant. Maar ach, niet geschoten is altijd mis. Dat zou ik tegen een ander ook zeggen!

   En die snelle verkoop overweeg ik ook, ik zal hier ook eens overleggen wat daarin verstandig kan zijn. Ik bedoel, als ik voor mezelf weet dat ik bod X ook zou overwegen, waarom zou ik dan niet gewoon een flinke hap van de vraagprijs halen?

  1. hmmm als je alle lezers van jouw blog nu eens vraagt om jouw boerderij op facebook te zetten, als compensatie van jouw inspanningen op dit blog?

  2. Dat zou wel een hele mooie zijn, maar dat vind ik ook wel een beetje eng. Met adres kun je van mij, vanwege mijn bedrijf, echt alles vinden. Ik ben er nog niet helemaal uit wat nu zwaarder weegt, anonimiteit of die kans grijpen…

 3. Bij oversluiten heb je idd boeterente. Heb je al navraag gedaan of je mag middelen? Dan wordt je boete als het ware gespreid over de volgende 10 jaar (of de tijd waarvoor je de rente vast zet)
  Zo zijn wij vier maanden geleden van 4,7 naar 3,1 gegaan. Scheelt toch echt aanzienlijk in de maandlasten.
  Gr Thea

  1. Waar ik een beetje mee zit is dat ik vanwege de verkoop (en daarna samenwonen, dus eerst niet zelf kopen) eigenlijk geen verplichtingen voor langere termijn kan/wil aangaan. Als ik bijvoorbeeld 10.000 boeterente zou moeten betalen over 10 jaar, dan is dat niet zo veel, maar als ik het huis volgende week verkoop, dan is die 10.000 natuurlijk zondegeld. Ik heb net wel even bij de bank geïnformeerd of er nog andere mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld aflossingsvrij overzetten naar annuïteiten. Dan schieten zij er qua aflossing natuurlijk ook weer wat mee op.

  2. Mijn bank blijkt ook niet aan middelen te doen, advies van de bankmeneer was om gewoon maar even alles te laten hoe het was, gezien de verkoopplannen. Neemt natuurlijk niet weg dat ik wel kan aflossen, maar qua omzetten zou het – als het goed is – even niet opwegen tegen de extra kosten die dat met zich meebrengt.

 4. Bij middeling wordt de boeterente verspreid over de 10 jaar door een verhoging van een paar procenten per maand.
  Dus stel je hebt nu nog een rente van 5 procent en de rente voor 10 jaar is nu 2,6 procent. Bij middelen ga je dan niet 2,6 maar bv 3,0 betalen, die 0,4 (tien jaar lang) is dan als het ware de boeterente.
  Maar bij verkoop heb je geen boete bij totale aflossing. Dus je profiteert nu per maand van een lagere rente en de volledige boeterente zul je nooit betalen.
  Zelf hebben we gemiddeld en zijn flink extra aan het aflossen. Dus we profiteren van een lagere rente en door extra aflossen betalen we minder van de verspreide boeterente.
  Gr trudy

  1. Graag gedaan. Hopelijk heeft jouw bank deze mogelijkheid. Succes!
   We willen tenslotte allemaal zo min mogelijk rente betalen 😉
   Gr trudy

  2. Mijn bank doet niet aan middelen. Daarom hebben wij die boeterente in 1 klap betaald.
   Gelukkig heeft LLMM ook die mogelijkheid gezien de hoogte van haar buffer. Wij hebben afgelopen jaar alle leningen omgezet naar 3,3% (ipv 4,7%) en nogsteeds hartstikke blij mee! scheelt ons binnen 10 jaar 13000 euro, tenminste het is natuurlijk afhankelijk van wat de rente gaat doen tzt.

 5. Mocht je nieuwschierig zijn hoeveel je exact moet aflossen om op € 1500 aan lasten te komen: Als je 5.8% op jaarbasis betaald, moet je € 12413.79 (als het teminste op dit moment exact € 1560 is). Als het € 1560,95 is bijvoorbeeld moet je € 12610,35 aflossen.
  Dus tussen de € 12.413.79 en € 12610.35.
  Scheelt toch weer zo'n € 586.21 – € 389.65 minder af te lossen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.