Opletten bij overstappen energieleverancier!

Vorig jaar ben ik van Greenchoice overgestapt op Essent. Niet omdat ik niet tevreden was over Greenchoice, daar was ik zelfs supertevreden over, maar omdat het dan weer wat goedkoper uitpakte. Nu kreeg ik van de week een e-mail, dat ik kon profiteren van scherpe tarieven voor het komende jaar, mits ik dat natuurlijk nu vast (of binnen een week) zou bevestigen. Natuurlijk doe ik dat niet zomaar, ik wil immers waarschijnlijk gewoon wéér overstappen. Dat bevalt prima en levert ook nog wat op.

Maar: dat moet ik nu dus nog helemaal niet doen! Mijn contract loopt namelijk nog tot – uit mijn hoofd gezegd – begin volgend jaar! En als ik nu al overstap, dan loop ik 1) het risico een boete te krijgen en 2) het risico dat ik mijn welkomstpremie van €135 niet krijg, omdat die verrekend wordt met de jaarrekening en pas geldig is nadat je een jaar bij Essent hebt gezeten!

Best wel heel slim, want als je daar niet op let en – getriggered door zo’n mail – gaat kijken om de boel over te sluiten, dan zit je mooi. Ik wilde zelf maar eens kijken of ik ergens precies kan zien wanneer ik overgestapt ben naar Essent en dan een maandje langer wachten. Daarna kun je alles toch per maand opzeggen, dus is een overstap ook geen probleem én loopt mijn welkomstpremie geen gevaar. Sowieso moet ik nog maar zien of dat werkt, want ondanks de voorspelde lagere kosten, is mijn maandbedrag sinds ik bij Essent zit juist omhoog gegaan. Dus vermoedelijk ga ik gewoon weer terug naar Greenchoice, en blijf ik daar voorlopig ook.

Ben jij wel eens overgestapt met zo’n welkomstpremie die achteraf verrekend werd? En moest je dat dan zelf nog in de gaten houden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Misschien ben ik wel gemakzuchtig en een dief van m'n eigen portemonnee, maar ik heb geen zin in dat jaarlijkse overstap-gedoe.
  Ik weet heus wel dat het ieders goed recht is en de maatschappijen bieden het zelf aan, maar ik laat het maar bij m'n 3-jaarlijks contract. Dat trouwens begin volgend jaar afloopt, dan misschien maar eens kijken…….

  1. Kan ik me wat bij voorstellen, dat had ik zelf ook echt jarenlang. En toen heb ik het een keer gedaan en viel het me zó mee, dat ik het zo weer zou doen. Maar ik denk wel dat ik nog even twee keer nadenk over iets met zo'n bonus die je dan pas na een jaar krijgt, want dat vind ik in de praktijk toch wel wat onhandig.

 2. Ja de premies zijn erg goed op het moment maar ik moet ook wachten tot volgend jaar. Ik heb het idee dat de premies net voor de winter hoger zijn en in de lente weer lager. Ik wil mijn premie ook niet mislopen en geen boete dus moet helaas ook nog even wachten. 🙁

 3. Ik heb exact hetzelfde verhaal. Ook ik ben in september '14 van Greenchoice naar Essent overgestapt en het contract ging per 2 maart dit jaar in! Een paar dagen geleden kreeg ik mijn welkomstbonus en nu ben ik in verwarring wanneer ik boetevrij en zonder terugbetaling van deze bonus kan overstappen.
  Ik heb er voor morgen een blogje over geschreven. Ik mail je de tekst!

 4. Ben ook over gestapt met aan het eind van het jaarcontract een bonus. Heb in mijn agenda gezet wanneer ik weer over moet stappen en weet dat eerder geen zin heeft. Dus doe ik dat niet. Wel de eerste keer van overstap.

 5. Ook hier zijn we heel recent overgestapt naar Essent (afgelopen vrijdag). Zat bij Energiedirect en mijn jaarcontract liep ten einde. Wat me opviel bij de berekening van essent was dat zij een (minimale) hogere m3 prijs vragen maar wel lagere leveringskosten. Eigenlijk was ik best tevreden bij Energiedirect, maar Essent heeft momenteel een aantrekkelijke overstapbonus van maar liefst 170,= (wat pas wordt uitgekeerd na een jaar, dat wel…). Een raar bonussysteem als je het mij vraagt wat de maatschappijen een hoop werk aan ledenadministratie kost… Maar ja, als het systeem zo werkt, werk ik niet tegen…

 6. Wij zijn na 26 jaar overgestapt van de N uon naar Energie direct. Aanleiding was de geweldige actie van de N uon….we belonen klanten die blijven. Echt niet. Na twee keer telefonisch contact gehad te hebben en dus 2 keer uitleggen zag ik het helemaal verkeerd. Ja, inderdaad 1 cent MEER betalen ipv de blijvende klant te belonen. Nu gaat het niet eens om de ene cent maar om het principe. Dus na 26 jaar een andere energieleverancier gekozen. As 31 december loopt het contract af en ik ga dus weer shoppen…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.