Recensie: Het Buurmeisje – Ruth Rendell

Al van jongs af aan ben ik dol op lezen. Maar zoals er met veel dingen gebeurt als je ouder wordt (lees: meer verplichtingen krijgt), was dit één van de dingen waar ik helaas steeds minder tijd voor vrijmaakte. Zonde, want van het werk of het tv kijken dat ik in plaats daarvan deed, werd ik ook niet speciaal extra blij. Daarom probeer ik het lezen weer wat meer op te pakken en om er ook nog wat actiever mee bezig te zijn, verschijnt er af en toe een recensie van een boek dat ik gelezen heb op LekkerLevenMetMinder.nl. En voor wie het wil weten: soms heb ik de boeken geleend, soms zelf gekocht, soms gekregen van de schrijver/uitgever, maar in alle gevallen heb ik ze zelf uitgekozen en geef ik mijn eigen mening. 

Thrillers, detectives en mysteries, dat zijn echt mijn favoriete soorten boeken. Ik lees dan ook graag boeken van Ruth Rendell, Nicci French, Esther Verhoef, Elizabeth George, Loes den Hollander en dat soort schrijvers/schrijfsters. Toen ik dus de kans kreeg om de nieuwste (en voorlaatste) van de inmiddels overleden Ruth Rendell te lezen, aarzelde ik geen moment 🙂

Het verhaal

Het Buurmeisje speelt zich deels in het verleden en deels in het heden af en draait om een groep kinderen (toen)/ouderen (nu) die vroeger bij elkaar in de buurt woonden. Zij ontmoetten elkaar vooral in een aantal ondergrondse tunnels, die ze bij toeval ontdekten. Nadat de vader van één van de kinderen hen er een keer uitgejaagd heeft, valt het groepje uiteen. Sommigen houden contact, anderen zien elkaar niet meer tot het moment dat er – zo’n 70 jaar later – een nieuw huis gebouwd wordt en de tunnels herontdekt worden. In deze tunnels wordt dan een lugubere vondst gedaan; een koekblikje met daarin twee handen. Na deze ontdekking komen de inmiddels bejaarde vrienden weer bij elkaar. Ze zijn allemaal nieuwsgierig naar wie de handen daar begraven heeft, maar ook naar hoe het de anderen vergaan is.

In het boek worden lopen een aantal verhaallijnen naast elkaar:

  • Het verleden
  • De ontdekking van de handen en het onderzoek daarnaar
  • De ontwikkelingen in de relaties tussen de voormalige beste vrienden

Wat vond ik ervan?

Het boek begint opvallend; dan is namelijk de dader aan het woord. Deze vertelt op een hele kille manier hoe hij/zij tot de daad komt en het leven vervolgens verder aanpakt, waardoor je meteen benieuwd bent naar hoe het boek verder gaat. Het leest direct lekker weg, ook al is het onderwerp af en toe best een beetje gruwelijk. In tegenstelling tot veel andere misdaadboeken, is de moord in het hele verhaal eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Die wordt direct al toegelicht en uitgelegd. Wat wél belangrijk is, is wat er – zowel in het verleden als in het heden – allemaal speelt in de levens en gedachten van met name de kinderen/bejaarden die erbij betrokken zijn.

Het boek liep niet helemaal zoals ik verwacht had. Op de achterkant stond bijvoorbeeld: Een overbelaste politie-inspecteur, die
zijn handen meer dan vol heeft aan misdaden in het heden, moet nu een
mogelijke moordzaak gaan onderzoeken…’
Die politie-inspecteur kwam echter bijna niet aan bod. Het was eigenlijk helemaal niet echt een zoektocht naar wie het had gedaan (dat was volgens mij al vrij snel duidelijk) en misschien ook niet eens waarom (want ook dat werd eigenlijk ook al aan het begin verklaard), maar wel een interessante uiteenzetting van motieven, drijfveren, de denkwijze van de hoofdpersonen, enzovoorts.

Dat is eigenlijk ook wel een beetje mijn conclusie: als je verwacht een megaspannend verhaal te lezen, waarbij je tot op de laatste pagina nog niet weet hoe het zit, dan denk ik niet echt dat dit het boek voor je is. Ik zou het ook zeker niet haar beste werk willen noemen. Wil je echter een boek lezen dat goed wegleest, een kijkje geeft in de psyche van mensen en af en toe ook nog eens een behoorlijke verrassing voor je in petto heeft, dan kun je hier zeker een paar uur lol mee beleven.

Zelf lezen of cadeau geven? Via onderstaande (affiliate) link kun je het boek bij Bol.com bekijken/bestellen:

Heb jij dit boek al gelezen, zo ja, wat vond je ervan? En zo niet, houd jij van dit soort spannende boeken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
    1. Ik heb het boek besteld 2e hands in het Engels, mijn 2e taal. Bedankt voor het onder de aandacht brengen. Ruth schreef nooit "who don its", maar altijd gaf ze een veel breder beeld van hoe misdaad wordt begaan en de drijfveren van daders altijd zonder oordeel met zeker mededogen waardoor je toch afschuw voelde en soms voelde ik, hé misschien had ik dit ook kunnen doen, heel eng.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.