Het gaat goed met de woningmarkt?

Ik geloof dat ik het gisteren wel zes keer op de radio hoorde: het gaat ongekend goed met de woningmarkt. Er waren meer huizen verkocht in het afgelopen kwartaal dan in de periode daarvoor. Maar is dat echt zo? Dat aantal verkochte huizen misschien wel, maar gaat het echt ‘goed’? Voor mij persoonlijk is dat ‘ja’ en ‘nee’. Ik heb mijn huis verkocht, waar ik superblij mee ben. Maar qua prijs hebben vooral de kopers een koopje. En als ik hier om me heen kijk, dan lijkt er helemaal niet zoveel vaart in te zitten.

Ik woon langs zo’n weg die van dorp naar dorp gaat. Soms komt er dan een ‘echt’ dorp, met iets erachter, maar de meeste huizen hier staan gewoon aan de weg. En als ik dan ergens heen ga, kom ik dus langs een groot deel van die huizen. De laatste tijd valt het me op dat er steeds meer te koop staan. Er waren er altijd wel een paar, laten we het op een stuk of vijf houden, over een kilometer of 10. Maar ik denk dat het er nu wel een stuk of 12-15 zijn!

Het lijkt er ook vooral op dat de huizen in bijvoorbeeld grote steden hard gaan. Daarvan hoor je verhalen dat je niet eens een bezichtiging hoeft in te plannen als je niet al kunt aantonen dat je het geld hebt. Of dat de vraagprijs niet een prijs is waar je als koper onder gaat zitten, maar meer een ‘vanaf’-prijs. Het verbaast me dan ook niets dat de Telegraaf van de week schreef over een tweedeling op de huizenmarkt.

Zelf denk ik dat ik behoorlijk geluk heb gehad. Ik heb een huis in een lastige prijsklasse en daarbij komt dat niet iedereen op het platteland of groot wil wonen. Hetzelfde is natuurlijk te zeggen voor de stad, maar daar zijn vaak toch minder huizen dan mensen die er willen wonen. Mijn voordeel is denk wel geweest dat het vrij strak verbouwd is, dat er een nieuw dak op zit en dat ik veel heb afgelost, waardoor ik uiteindelijk voor de verkoop ook onder mijn eigen aankoopprijs kon gaan zitten.

Dus hoe zit dat met die woningmarkt? Ik denk dat het inderdaad beter gaat, maar dat het nog echt niet zo is dat woningbezitters zich vast rijk moeten rekenen. En ik heb het idee dat dat sowieso ook wel even duurt. En wat ik op zich dan toch nog wel wat zorgwekkend vind; de regio’s die
wat achterblijven, zijn vaak ook de regio’s die het verder economisch
sowieso wat minder doen. In steden is vaak genoeg werk e.d., maar
bovenin Groningen weer een stuk minder. Als je dan ook met hoge lasten
zit en je huis niet kwijt raakt, dan is dat natuurlijk geen fijne
situatie. Veel kopers denken nog dat er nu een moment is om toe te slaan, wat gewoon invloed heeft op de prijs. Uiteindelijk is de huizenmarkt volgens mij nu nog een kopersmarkt, tenminste, wel in de dorpen of bepaalde provincies.

En stiekem hoop ik natuurlijk ook dat dat nog even zo blijft. Dat scheelt voor ons straks hopelijk ook weer. Natuurlijk moeten we dan nog wel het huis van vriend kwijt, maar die valt toch in een categorie die hopelijk wat vlotter loopt. Als wij dan ons volgende droomhuis ook met een laag percentage van nu (in tegenstelling tot de bijna 6% die ik aangeboden kreeg toen ik dit huis kocht…) kunnen kopen, dan geloof ik dat we wel in onze handjes kunnen knijpen. Maar goed, eerst maar even lekker genieten van het moment, mooi sparen en rustig rondkijken. We hebben de tijd 🙂

Heb jij het idee dat de woningmarkt in jouw regio aantrekt, of valt het nog wel wat mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
  1. Ja, dat zal inderdaad wel een beetje. En misschien meer alleenstaande mensen ook, waardoor er bijvoorbeeld twee huizen nodig zijn voor wat 'vroeger' een gezin was.

   Dan heb ik het wel weer getroffen; ik zou echt totaal niet in een stad willen wonen, dus met een beetje geluk scheelt me dat ook een hoop geld 😉

 1. Ik woon in de randstad en heb vrienden die in 1 week 30 bezichtigingen kregen, de week erna 4 biedingen en dus 20duizend boven de vraagprijs verkocht hebben. En ik vond de prijs best aan de hoge kant… Bizar!
  Maar dat zal zeker niet iedereen hebben. Bovendien, wat moet je dan terugkopen? Ook een flink duur huis vermoedelijk.

  1. Dan woon je misschien wel goedkoop maar daar is bijna geen werk te vinden dus is je zak geld ook zo weg.

   Groetjes Sas

 2. Hier gaan de huizen ook als warme broodjes over de toonbank. Maar ik woon dan ook in een gewilde stad.

  Ik vraag me af voor hoelang en ik vraag me ook af waarom er nu nog zoveel mensen groter (daardoor ook duurder) willen gaan wonen, ik heb nog steeds het idee dat we er economisch gezien nog lang niet zijn om niet te spreken over een eventuele nieuwe tegenslag.

  Groetjes Sas

  1. Ik denk dat dat ook iets is wat je kunt zeggen met een bepaald 'verleden' op de huizenmarkt. Als je nu zeg maar 20-25 bent, al een paar jaar (samen?) in je eerste huis woont en gaat denken over gezinsuitbreiding, is die stap misschien nog heel logisch. Dan heb je niet echt bewust de laatste crisis (of één van die ervoor) meegemaakt en zit je volgens mij nog veel meer in de stroom van groter en beter.

   Ikzelf ben nu ook voorzichtiger, ik heb gezien wat het in 2009 deed met mijn huis, de waarde en m'n geld en heb daarnaast ervaren dat het van mij niet groot hoeft. Vriend is het daar gelukkig mee eens. Maar ik kan me ook voorstellen dat als je dat niet echt op die manier beleefd hebt, of er toen nog niet heel van hebt gevoeld, dat het dan toch iets is dat jou in de eerste instantie niet raakt. Ik heb zelf bijvoorbeeld ook niet wakker gelegen van de internetbubbel, simpelweg omdat dat toen voor mij nog helemaal niet actueel was.

  2. Ja dat zal het idd wel zijn, de huizenmarkt is een soort van doorschuif systeem. Dat is waarschijnlijk ook goed omdat er anders geen "starters" woningen meer vrij komen. Maar zelf zou ik het niet doen. Ik hoef net als jij niet groter en/of beter te gaan wonen. Maar waarschijnlijk is dat per persoon verschillend. De één gaat bewuster om met geld dan de ander, uiterlijk vertoon spreekt sommige mensen ook erg aan waardoor ze soms keuzes maken die ze beter niet hadden kunnen maken met alle gevolgen van dien.

   Ik ken een stel die groot woont, 2 auto's hebben en een enorme schuld (buiten hun hypotheek om). Ik had het advies gegeven om iig 1 auto de deur uit te doen maar dat kan niet want wat zouden de buren daarvan zeggen. De sociale druk is in die wijk helaas erg groot, ik heb echt te doen met deze mensen omdat met name zij niet meer kan slapen vanwege de geldzorgen.

   Groetjes Sas

  3. Dat lijkt me inderdaad verschrikkelijk. Ergens is het natuurlijk nog steeds je eigen keuze, maar als je daar niet meer in mee gaat, kan het je soms ook 'vrienden' kosten. Of misschien wel je vertrouwde omgeving. Wat dat betreft ben ik blij dat ik het liefst niet bij mensen in de buurt woon, dan hoef ik me daar ook niet aan te spiegelen 😉 Overigens is het vaak ook nog eens zo dat ze dan lang niet de enigen zijn die ms wel een auto de deur uit willen doen of wat zuiniger aan willen doen, maar iedereen houdt de schijn voor iedereen op. Zonde! Zeker als je gezondheid er ook onder gaat lijden.

 3. Hier (randstad) zie ik ook vooral bordjes verkocht en bijna geen te koop bordjes.
  En gelijkwaardige huizen uit de buurt gaan voor 25000-40000 meer dan dat wij in 2013 betaald hebben.
  Wij hoeven nu niet weg.. Iets anders in de buurt kopen is nu ook veel duurder dan 3 jaar geleden..

 4. Ik let niet meer zo op de huizenmarkt nu we verhuisd zijn. Ik las vandaag in de Leeuwarder Courant dat de huizen in Friesland best goed verkocht worden, maar dan met name die huizen die scherp geprijsd zijn. Dus er wordt niet als een idioot boven de vraagprijs geboden.

 5. Weet niet waar je vriend zijn hypotheek heeft maar bij ABN AMRO kun je mits je een woninghypotheek hebt de rente mee verhuizen naar je volgende woning. Dan zou je hem nu dus kunnen pakken voor 30 jaar zodat je daar straks de vruchten van plukt als je vrij gaat wonen.

 6. Wij hebben twee jaar geleden ons huis ook met veel verlies verkocht en wonen nu wel in een voor ons ideaal huis (waar we wel ook veel geld voor over hadden). Wij wonen overal dichtbij, maar niet in een stad.
  Ook hier in België wordt heel veel verkocht tegenwoordig door de lage rentes.
  Mijn enige doel is momenteel onze hypotheek naar beneden krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.