Hoe gaat het met die 100.000 euro in 3 jaar?

Hoe gaat het met die 100.000 euro in 3 jaar?

Een poosje terug schreef ik over mijn nieuwe doel: het bij elkaar sparen van 100.000 euro in 3 jaar. Een behoorlijk uitdagend doel. Dat zou in principe goed moeten werken, of niet? Nu ik mijn blogje daarover weer lees, valt ineens het kwartje, waarom dat blijkbaar nog niet motiverend genoeg voor me is. Die 100.000 euro in 3 jaar willen we namelijk sparen voor ons nieuwe huis. Kortom; dat is een gezamenlijk spaardoel. En ik heb gewoon ook een persoonlijk spaardoel nodig!

Hoe staat het ervoor?

Maar eerst even de huidige stand van zaken. In mijn potje van geld dat ik uit mijn huis heb gehaald (inclusief verkoop van allerlei spul) zit 25.000 euro. Een kwart is er dus al. We wonen nu twee maanden samen en hebben al het één en ander gespaard, maar wilden met ons plan eigenlijk pas na de salarisbetaling van oktober starten, omdat we voor die tijd op vakantie gaan en dan op die manier wat meer speling hebben.

Nu blijft daarin even een slag om de arm, want we hebben het er ook over gehad om dat geld toch te laten staan voor het huis. Verder is het alleen nog een plan; in drie jaar op die manier ongeveer 40.000 euro extra bij elkaar sparen. De overige 35.000 euro zal dan moeten komen van extra’s (b.v. als ik kan besparen op de boodschappen oid) en eindejaarsbonussen. Die 100.000 euro in 3 jaar wordt pittig, maar lijkt haalbaar.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Privé spaardoel

Omdat wij gescheiden rekeningen hebben, ligt het voor mij privé natuurlijk wat anders. Daarvoor kan ik ook wel een doel hebben. Misschien geen 100.000 euro in 3 jaar, maar wel iets om naar toe te werken. Als ik namelijk mijn maandelijkse bijdrage aan de gezamenlijke rekening heb gedaan (waarvan zowel gespaard als betaald wordt), houd ik ook nog wat over. Daarmee kan ik bijvoorbeeld sparen voor mijn pensioen, of een buffer opbouwen voor periodes waarin ik minder kan of wil werken. Ik denk dat het het handigst is om daarvoor niet speciaal naar een ‘endgame’ te kijken, maar het gewoon per jaar te doen.

Kijken waar ik nu zit en kijken waar ik vanaf daar naar toe wil. Op zich heb ik een mooi saldo, maar als je daar de reservering voor het huis en de reservering voor de FOR vanaf haalt, dan is het ineens helemaal niet zoveel meer. Eigenlijk best een beetje een schok, als ik dat zo bedenk. Ik voelde me net zo rijk!

Sparen voor de persoonlijke buffer

Ik geloof dat ik dus eerst maar eens mijn persoonlijke buffer omhoog ga werken. Als ik echt flink mijn schouders eronder zet, mijn belastinggeld daarvoor gebruik, trouw de komende maanden spaar van mijn salaris én gewoon echt zuinig aan doe, dan moet ik in staat zijn om dat van een paar duizend euro nu, naar de 15.000 euro te brengen voor het einde van het jaar.

Moet ik dan extra belasting over mijn spaargeld betalen? Ja. Moet ik het daar maar om laten? Nee. Dan blijf je immers altijd op hetzelfde niveau steken! En dan kijk ik voor 2017 tegen die tijd wel even verder. Dan krijg ik (helaas!) waarschijnlijk niet meer in één klap 6-7000 euro terug van de BD…

Heb jij, als je een partner hebt, ook aparte spaardoelen, of doen jullie alles gezamenlijk?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Bij ons gaat alles om de grote hoop. Echte korte termijn doelen hebben we niet meer, alleen nog maar een overall doel van FO. Kortom, daar wordt al het spaargeld dus ook voor gebruikt.
  Wel goed bezig! Vooral volhouden, kun je daarna weer trots op jezelf zijn dat je je doelen (bijna) gehaald hebt.

 2. alleen gezamenlijk. zonder specifiek doel, meer als buffer. was eerst voor t huis, om tekunnen klussen etc, dat is gelukt 😉 wat er over is, blijft mooi staan. langzamerhand aflosplannen maken en wat relaxter leven en bekijken wat de kosten van een eigen huis zijn 😉 . en voor de kinderen sparen we

  1. moet er ook bijzeggen dat ik nauwelijks wat verdien. man gemiddeld 3x zoveel. we hebben gewoon geen zin om te kijken hoe we wat verdelen dan enz 😉 gewoon veel sparen, samen de doelen verzinnen en kijken hoe t gaat. beide geen gekke uitgaven waar de ander t niet mee eens is enz..

 3. Wij sparen alles gezamenlijk eigenlijk. We hebben wel eigen rekeningen, maar die beheer ik. En als we op vakantie gaan, trekken we die eigen rekeningen leeg. Toch houden we het wel zo, want het is gewoon leuk om af en toe te zeggen: "ik trakteer!" 🙂

  Je bent wel heel goed bezig trouwens, ga zo door!

 4. Bij ons gaat alles gezamenlijk. Een spaardoel hebben wij niet echt meer, maar ik spaar nog wel. Hubbie is met pensioen en wij hebben een behoorlijke buffer. Alles gaat op één hoop. Ik heb pas geleden een aardige erfenis gehad van mijn moeder. Volgens het testament viel het buiten gemeenschap van goederen, maar bij ons gaat het op beider naam. Ik beheer de financiën en dat gaat prima.

  Liefs Frederique

 5. Wij hebben een grote hoop.
  Een minimale buffer, en daarnaast gaan we nu sparen voor een keuken/auto vervanging.
  We hebben eerder dit jaar hard voor aflossingen gespaard en een mooie klapper kunnen maken (7000€ ipv de beoogde 4000€)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.