Waarom de meeste mensen niet sparen voor hun pensioen

Waarom veel mensen niet sparen voor hun pensioen

Sparen voor je pensioen… Vroeger gebeurde dat voor de meeste mensen automatisch. Die werkten dan vervolgens ook hun hele werkzame leven bij dezelfde werkgever en hadden daarna op zich niet veel te klagen. Maar tegenwoordig is dat wel anders. Mensen hoppen veel, niet elke werkgever biedt pensioen en dan heb je nog de grote aantallen ondernemers. Die moeten het zelf regelen en zien vaak andere dingen als dringender of belangrijker. Best vreemd eigenlijk, want veel mensen zouden best graag bijtijds met pensioen willen. Maar zo’n pensioengat helpt daar natuurlijk niet aan mee.

Pensioen: waar spaar je voor?

Nu herken ik natuurlijk ook wel wat in de hierboven beschreven groep mensen. Voor je pensioen sparen voelt toch een beetje alsof je aan het sparen bent voor.. tjsa… voor wie of wat eigenlijk? Natuurlijk is het voor jezelf, maar pensioen lijkt ook weer ver weg.

Ik heb heel af en toe een baantje gehad waarbij ik wat pensioen opbouwde, wat vervolgens ook weer uitgekeerd werd omdat het zo’n klein bedrag was. Daarnaast heb ik in mijn onderneming gebruik gemaakt van de FOR-regeling, waardoor ik nog ongeveer 15.000 euro apart heb staan, op dit moment. Een mooi bedrag, maar in het grote plaatje natuurlijk niet heel veel.

Huis als pensioen

Heel lang heb ik gedacht dat mijn huis mijn pensioen was; als ik geen hypotheek te betalen had, dan had ik ook niet zoveel nodig. Op dit moment heb ik zelf helemaal geen huis, maar dat is nog steeds wel één van mijn insteken. Des te lager je lasten op pensioengerechtigde leeftijd, des te verder je kunt komen met de AOW die er hopelijk dan nog is. Maar ook dan lijkt het nog erg karig.

Bovendien veronderstelt je huis als pensioen gebruiken wél dat je dat huis dus op een zeker moment gaat verkopen. Wil je dat? Is de markt op dat moment goed genoeg? Je huis gebruiken als middel om je lasten te verlagen en je vermogen te vergroten is zeker een idee, maar het is géén garantie. Een aparte pensioenvoorziening biedt dan mogelijk meer opties.

Meer of minder geld nodig?

Dan is het natuurlijk de vraag of je tijdens je pensioen écht minder geld nodig hebt dan in de periode vóór je pensioen. Juist als je met pensioen bent, heb je misschien meer tijd om wat te doen, waarbij het natuurlijk ook fijn is als je wat geld hebt. Je kunt in die periode te maken krijgen met hogere kosten, bijvoorbeeld voor zorg.

Aan de andere kant zijn eventuele kinderen dan waarschijnlijk de deur uit, heb je grote aankopen als een huis en auto – indien nodig – al gehad en heb je misschien niet meer de neiging om mee te doen aan elke nieuwe trend. Dat scheelt weer geld.

Wél sparen voor pensioen

Ik kom tot de conclusie dat het gewoon heel handig is om op tijd te beginnen met sparen voor je pensioen. Dan hoef je er namelijk het minst moeite voor te doen. Je krijgt dan niet of minder te maken met lifestyle-inflatie en je geld heeft optimaal de tijd om te groeien en vóór jou te werken.

Dus heb ik naast de FOR inmiddels ook een pensioenrekening geopend. Daarmee beleg ik, maar wel voor de (hele) lange termijn. Het vroegste moment waarop dit geld kan vrijkomen is in 2051. Ik heb er in 2018 voor het eerst geld in gestort en kijk het nu even aan. Het lijkt me prettig als dit uiteindelijk groeit tot een bedrag van ongeveer 250.000 euro. Als ik afga op de cijfertjes die er nu bij staan, dan betekent dat nog dat ik – het liefst zo snel mogelijk – nog ongeveer twee keer het reeds gestorte bedrag moet bijstorten.

Daarnaast blijf ik doorwerken aan het verlagen van mijn lasten en het onderzoeken van mogelijkheden voor passief inkomen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Want met genieten van wat extra vrijheid en ruimte hoef je natuurlijk niet te wachten tot je pensioengerechtigde leeftijd.

Heb jij wat geregeld voor je pensioen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Mijn pensioen bestaat momenteel alleen uit een laag hypotheekbedrag per maand.
  Ik denk aan banksparen.
  Er is ook iets met jaarruimte waar ik nog iets mee moet/kan.

 2. De verzekeraars staan er op dit moment niet goed voor. Ik heb mazzel gehad met mijn koopsompolissen.
  Helaas izijn de regelingen zo, dat die lijfrentes uitgekeerd mogen worden na AOW leeftijd.
  Uit ervaring kan ik zeggen, dat er weinig mensen vrolijk de AOW leeftijd halen.

  Vermogensbelasting betalen is een goede en denk nog eens aan een spaarbv waar ik onlangs over schreef? Dat bedrijf is niet duur Ik weet niet of het werkt als pensioenopbouw, maar je zou het kunnen vragen.

 3. Banksparen is een van de slimste methoden (spaarrekening die label "pensioen" heeft. Daardoor buiten vermogensheffing valt, en waar je ook niet aan mag komen voor je pensioen. Wel een max. bedrag per jaar, afh. van allerlei inkomenscijfers)
  Je kan ook belegging via diezelfde regeling. Brand New Day legt t helder uit op hun website.
  Of zelf sparen (via spaarrekening, beleggen, crowdfunden, hypotheek afbetalen, kunst kopen of diamanten oorringen)

 4. Ik zou kijken bij Brand New Day, inderdaad. Je hebt vast heel veel jaarruimte en reserveringsruimte, dus je mag vast belastingvriendelijk opzij zetten. Probeer het bijv. dit jaar al eens met 500 euro – dan krijg je er ongeveer 200-250 terug als je inkomstenbelasting doet. En dan doe je het volgend jaar weer, of wat meer.

 5. Ik heb een lijfrentepolis bij een vereniging. De inleg is maandelijks. Mocht het zo zijn dat ik mijn pensioenleeftijd niet zou halen, dan wordt het opgebouwde kapitaal uitgekeerd aan mijn nabestaanden en blijft dus niet 'aan de strijkstok' van een verzekeraar hangen. Bovendien heb je indien je een pensioengat hebt de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk kapitaal in een lijfrentepolis op te bouwen als de lijfrente bedoeld is voor aanvulling van je pensioen. Jaarruimte kun je tot maximaal 5 fiscale jaren terug t.o.v. het belastingjaar alsnog benutten.

 6. Ik bouw pensioen op bij mijn werkgever. Echter wel een keer veranderd van werkgever en dit heeft geleid tot een giga pensioenbreuk. Daarnaast heb ik altijd 100 euro per maand ingelegd in een polis, ook deze brengt niet veel op. Keuze gemaakt door de hypotheek zoveel mogelijk af te lossen. Verder de kosten van energie omlaag. Reden op deze manier mijn vaste lasten omlaag te brengen. Het verschil tussen de vaste lasten toen en nu, zetten we ook weer om in extra aflossingen van de hypotheek. Op deze manier zijn de vaste lasten dadelijk laag, kunnen we met minder inkomen doen en zijn we ook gewend aan minder inkomen. Daarnaast spaar ik door op de bank, ik heb uitgerekend hoeveel ik nodig heb om eerder te stoppen, dan de pensioengerechtigde leeftijd. Dit is een doel op zich. Iedere maand reken ik uit hoeveel dagen ik eerder kan stoppen en dit werkt motiverend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.