Hypotheek in 2017: de veranderingen

PlannedCity via Visual Hunt / CC BY-ND

Elk jaar verandert er wel iets op het gebied van hypotheken. Hoewel het ons plan is om dit jaar nog geen nieuw exemplaar aan te gaan, is het altijd wel handig om de wijzigingen even op een rijtje te hebben.

Wat is er veranderd?

 • Je kunt meer lenen op je inkomen. Die stijging is het grootst voor tweeverdieners. De lage hypotheekrente zorgt er niet voor dat je meer kunt lenen.
 • De maximale hypotheek is 101% van de woningwaarde, of 106% als je energiebesparende maatregelen gaat nemen (en de kosten daarvoor dus onderbrengt in de hypotheek).
 • De NHG-grens blijft staan op €245.000 (€231.132 voor een bestaande woning, ex. kk).
 • Je kunt minder lenen als je leningen hebt die bij het BKR geregistreerd zijn. Vanaf mei geldt dat ook voor telefoonabonnementen inclusief toestel van €250 of meer. Tenminste; als je die via je abonnement afbetaalt.
 • Je krijgt makkelijker een hypotheek zonder vast contract. Voor mensen in loondienst wordt de perspectiefverklaring in het leven geroepen en ZZP’ers kunnen na een jaar bedrijfsvoering terecht bij een aantal geldverstrekkers.

Kortom; het lijkt of er iets meer naar persoonlijke situaties wordt gekeken. Aan de andere kant kun je dus steeds minder lenen op basis van de woningwaarde. Wat mij betreft is dat wel een goede ontwikkeling, mits daar dan aparte regelingen zijn voor verbouwingen (als in: je koopt een huis dat op instorten staat en daarom weinig waard is, je kunt wel een bouwdepot nemen en komt dan uiteindelijk met de hypotheek uit onder de uiteindelijke waarde).

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn verwachting

Ik verwacht dat de rente over een paar jaar weer iets gestegen is en dat die maximale hypotheek nog wat verder is teruggeschroefd, waardoor je sowieso alle kosten koper zelf moet betalen, maar ook al een deel van de hypotheek. In veel andere landen is dat al zo, daar betaal je zelf al ongeveer 20% aan. Dat er gekeken wordt naar de woningwaarde vs. hypotheek vind ik wel een goede zaak, hoewel ik dan denk ik eerder zou pleiten voor een systeem waarin je mensen in bijvoorbeeld de eerste 5 jaar 20% laat aflossen, omdat het anders voor starters (en zeker alleenstaande starters) nóg moeilijker wordt om een huis te kopen.

Nu is dat helaas niet aan mij, dus het enige dat ik voorlopig kan doen is ervoor zorgen dat de normen – en de veranderingen die nog te verwachten zijn – ons straks niet in de weg staan om ons droomhuis te kopen 🙂

Wat vind jij van de gewijzigde normen? Maak het voor jou nog verschil of niet echt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Wij van ook niet verhuizen, dus hebben deze wijzigingen geen effect voor ons.
  Wat ik mis in jouw overzicht is de wijzigende regels (vrijvallen tijdklemmen) omtrent de spaarhypotheek per 1 januari jl. en per 1 april a.s..
  Dit is wel interessant voor ons, en ga hier binnenkort eens naar kijken.

 2. Voor mij maakt het niet uit, maar voor mijn kinderen vind ik het fijn dat een vast inkomen minder belangrijk wordt. Mijn oudste dochter studeert/werkt als freelance vertaler en heeft dus niet elke maand hetzelfde inkomen.

  Huisvlijt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.