3 belangrijke regels voor succesvol beleggen

succesvol beleggen

Succesvol beleggen: toen ik nog niet bezig was met beleggen, dacht ik dat daar heel wat voor nodig was. Elke dag het FD lezen, precies weten wat er speelde in de wereld. En geld natuurlijk. Dat waren ook precies de redenen dat ik het niet deed. Ten eerste dacht ik dat ik er geen geld voor had en daarnaast koos (en kies) ik er bewust voor om de hoeveelheid nieuws die ik binnenkrijg te beperken. Elke dag de krant lezen maakt mij geen gelukkiger mens. Dus schoof ik het op de lange baan. Tot een paar jaar geleden, toen ik wél geld overhield en me er minimaal eens in wilde verdiepen. Sindsdien beleg ik maandelijks. Niet op basis van wat ik in de krant lees, maar op basis van deze drie belangrijkste regels voor succesvol beleggen.

1. Neem het juiste risico

Ik houd van zekerheid, niet van risico. Vandaar dat ik ook liever een spaarrekening heb dan een beleggingsrekening. Maar geld hebben moet natuurlijk géén geld gaan kosten.

Tijdens mijn zoektocht naar een – voor mij – behapbare manier van succesvol beleggen, kwam ik het idee van trackers tegen of indexfondsen tegen. Je belegt dan niet in één bedrijf, maar in duizenden bedrijven tegelijk. Met hele kleine beetjes. De lijst van die bedrijven wordt op basis van prestaties samengesteld. Als bedrijven slecht gaan presteren, vallen ze uit de lijst. Komen er nieuwe goed presterende bedrijven bij, dan worden die juist opgenomen in de lijst.

Zo heb je natuurlijk een fantastische spreiding, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Het enige dat je moet bekijken is hoe de spreiding in elkaar zit (is het bijvoorbeeld niet allemaal in één sector) én hoe het zit met de kosten.

Voor mij bleek dit een geweldige manier om relatief veilig te beleggen. Er zit natuurlijk altijd een risico aan én deze trackers bewegen mee met de markt. Dus als we weer een crisis krijgen, dan keldert de waarde hiervan natuurlijk ook mee. Dat kun je ook weer omdenken: UITVERKOOP! Uiteindelijk gaat het ook altijd wel weer omhoog.

Bovendien hoefde ik me dus nog steeds niet extreem te verdiepen in het economische nieuws. Want hoewel geld echt een hobby van me is; koersberichten bijhouden is dat zeker niet. Ik ben echt meer van de mindset en de creatieve insteek.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Let op je kosten

Bij het kiezen van die fondsen spelen dus ook de kosten een rol. Je wilt niet dat het rendement dat je maakt, direct weer verdwijnt vanwege inflatie, belasting én hoge kosten. Bij beleggen kun je te maken krijgen met verschillende kosten. Denk aan een service fee, beheerkosten, transactiekosten, spread- en market-impactkosten en advieskosten van vermogensbeheerders.

Vaak gaat het om procenten – of zelfs nog minder. Dat lijkt heel weinig, maar ook hier is sprake van een soort compounding effect. En dat wil zeggen dat het op de lange termijn écht wel enorm kan schelen.

Voor mij was dit een reden om niet te kiezen voor beheerd beleggen via bijvoorbeeld mijn standaard bank, maar een gratis beleggingsrekening te openen, waar ik één keer per maand zonder transactiekosten kan inleggen in een fonds van Vanguard, dat bekend staat om de lage fondskosten. Houd ik dat vast in m’n zak. Momenteel focus ik me vooral op VWRL, omdat ik daar ook dividend op uitgekeerd krijg.

(Overigens kreeg ik onlangs ook wat vragen over de abonnementsstructuur die ze gaan gebruiken. Good to know: je bent niet verplicht een abonnement af te nemen, dat is puur voor mensen die veel willen handelen en zo de transactiekosten ‘afkopen’.)

Maar: die kosten zijn dus belangrijk om de gaten te houden. Succesvol beleggen moet je natuurlijk ook wat opleveren.

3. Ga op je handen zitten en blijf je strategie volgen

Voor mij was al vrij snel duidelijk: ik moet hier een zo passief mogelijke benadering in hebben. Lage kosten, weinig activiteit, beperkt risico, eventueel in ruil voor een dan maar iets lager rendement. Ik wil wel dat mijn vermogen groeit, maar ik wil er niet dagelijks mee bezig zijn. Ik besloot dit dus voor de lange termijn te gaan doen, alleen met geld dat ik écht kon missen.

Maar er zit een verschil tussen een idee en het echt uitvoeren. In de praktijk ben je toch benieuwd: is mijn portefeuille al in waarde gestegen? Ben ik al rijker geworden? En als er dan ineens rode cijfers te zien zijn, dan kun je het ook snel benauwd krijgen.

De eerste maanden heb ik echt op mijn handen moeten zitten. Niet reageren op de markt. Me vasthouden aan het plan van kopen en vasthouden (buy & hold).

Verkopen zou namelijk twee gevolgen met zich meebrengen: het zou zorgen voor extra kosten én als ik verkocht bij verlies, zou ik dat verlies concreet maken. Zolang ik niet verkoop, kan de koers ook weer omhoog gaan.

Inmiddels houd ik mijn beleggingsupdates al een paar jaar bij en heb ik meerdere keren in het rood gestaan. Maar: het is ook altijd weer bijgetrokken. Ik verwacht dat er straks ongetwijfeld weer een flinke dip aankomt. Dat is nu eenmaal de beweging die de markt af en toe maakt. En ook dan zal ik me weer even bewust moeten zetten tot bij blijven kopen (want = voordeel!) en vooral niet verkopen. En dan gewoon rustig wachten tot alles weer bijtrekt, zoals in de afgelopen 100 jaar eigenlijk altijd is gebeurd. Je emoties in toom houden is echt essentieel voor succesvol beleggen.

Leesvoer voor succesvol beleggen

Tot zover de drie regels die volgens mij onmisbaar zijn voor stressvrij en succesvol beleggen. Met de kanttekening dat het emotioneel natuurlijk wat pittiger kan worden op het moment dat de markten wel weer inkakken. Maar: als je je dan vasthoudt aan je strategie, zou het ook gewoon weer goed moeten komen.

Het heeft me wel even gekost om dit voor mezelf helder op een rijtje te krijgen. Veel lezen heeft daar absoluut bij geholpen. En hoewel ik nu niet meer dagelijks boeken over beleggen lees (dat zou een beetje ingaan tegen het idee van er niet continu mee bezig zijn), lees ik af en toe nog wel wat interessants.

Een van de boeken die ik sinds het bepalen van mijn eigen strategie heb gelezen, is de Beleggingsillusie. En; daar kwam ik deze regels ook in tegen! Hierin wordt op een hele overzichtelijke en nuchtere manier beschreven hoe beleggen nu eigenlijk werkt en welke impact bepaalde zaken (denk aan kosten, maar ook aan emoties) hebben.

Het is geen pleidooi voor alles zelf doen, maar het geeft ook heel duidelijk weer dat je van een vermogensbeheerder of een andere vorm van beheerd beleggen ook niet altijd de wonderen moet verwachten die worden voorgespiegeld. Zeker een aanrader om eens te lezen, als je je de komende maanden verveelt. En als je liever voor wat compacter gaat, kun je ook altijd even mijn gratis eBook over beginnen met beleggen checken.

Wat is jouw belangrijkste stelregel als het gaat om succesvol beleggen?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Sinds kort belg ik ook, mede dankzij jouw duidelijke uitleg. Ik hanteer dezelfde strategie als jij. Ik heb alleen nog maar stijging gehad, ik ben benieuwd hoe ik ga reageren op dips, maar ik ga ook voor buy en hold. Bedankt voor je tips!

 2. Ik was altijd een passieve belegger, maar ben er steeds actiever mee geworden en ervoor zorgen dat alle werkmannetjes (geld) ook daadwerkelijk aan het werk zijn. Dat is zo belangrijk! Anders staat het niets te doen.

 3. Ik ben best wel actief bezig met beleggen. Heb ondertussen een mooie portefeuille opgebouwd en pak af en toe wel de winst. De winst boek ik dan door naar de spaarrekening waar ik aankomend jaar weer mee ga aflossen op de woning. Voor mij is dat een win-win situatie. Het geld dat ik als aflossing gebruikt rendeert nl door in mijn ogen. Ik hoef hier nl nooit geen rente meer over te betalen. De bewegingen van de beurs daar kan ik me niet zo druk om maken. Het enige waar ik even van kan balen is als ik geen geld meer op de rekening heb staan als de beurs verder zakt. Dan wordt mijn portefeuille even minder belangrijk om naar te kijken en kijk ik liever naar wat ik nog kan bijkopen nl.

 4. Ik beleg ook passief in trackers en de (papieren) winsten zijn erg mooi op het moment. Ik zit te wachten op de dip ;-). Zou me ook niks uitmaken, want ik ga pas over een jaar of vier jaar beetje voor beetje opnemen (en ben al sinds 2013 bezig), dus alle tijd van de wereld. Tot die tijd maandelijks aankopen als het salaris binnen is en het dividend herbeleggen. Zo grappig dat mensen nog steeds zo met actief beleggen bezig zijn terwijl de historie bewijst dat het de markt niet kan verslaan. Natuurlijk zijn er beleggers die mooie winsten pakken maar daar staan er zoveel tegenover die hun geld zien verdwijnen. Je moet inderdaad het risico nemen wat bij je past en dat is bij mij dus trackers, ik hou er niet van om er dagelijks mee bezig te zijn en dan is dit de ideale methode. Het enige waar ik over twijfel (i.v.m. met de kosten), is het wel of niet aanhouden van mijn Meesman fondsen. Die gaan natuurlijk nu ook goed, dus dit zou het moment zijn om ze te verkopen om dan op termijn in een lagere markt bij Degiro weer in te leggen. Maar dit is ook markt-timing dus daar twijfel ik over. Wat denk jij daarvan? Gewoon jouw gedachtes ik vraag geen advies.

  1. Een beetje dubbel. Aan de ene kant denk ik: kosten zijn zonde, zeker als je het via DeGiro gratis kunt doen. Aan de andere kant betekent dat dus wel dat je er inderdaad héél even uit bent. In theorie zal het niet veel moeten schelen en dan is het ook nog de vraag wat er zou gebeuren. Ik verwacht straks wel een keer een dip, stel dat die ineens komt, dan heb je het er dus duur (=goed) uitgehaald en koop je weer goedkoop in. Stijgt het nog enorm, dan kost het je wat geld. Maar dat moet dan in een dag of 2 gebeuren, want veel langer zou het toch niet moeten duren voor zoiets opgenomen + weer ingelegd is?

   Oh, ik zie nu pas dat ik verkeerd lees: je wilt het dan later weer inleggen. Dat zou voor mij idd teveel op timen gaan lijken, dat zou ik niet zo snel doen. Dan ligt het ook een bepaalde tijd niets te doen. Maar overzetten zou ik denk wel overwegen. Heb je daar wat aan?

 5. Bedankt voor je reactie, ik blijf het lastig vinden want de kosten bij Meesman zijn niet huizenhoog. Het kost echter wel iets langer dan twee dagen om het eruit te halen, afhankelijk van wanneer je de opdracht geeft, want ze kopen en verkopen maar 1 keer per week, het is niet zoals bij Degiro. Gezien het feit dat ik best nog lang zal beleggen neig ik toch naar verkopen en stiekem ook een beetje naar timen bij aankoop (voor deze keer) ? Die dip die komt er en al zou het dan een paar maanden op een spaarrekening zou staan eerst, daar ligt ik niet echt wakker van. Ik geef zelf eigenlijk al mijn eigen antwoord he? ?

  1. Haha, ja, dat doe je inderdaad!!

   Ik denk dat je het sowieso helder op een rijtje hebt, maar toch even voor de zekerheid een aanvulling: je gaf aan met een jaar of 3-4 te willen gaan ‘snoepen’; dat is dan van het geld dat nu bv al op DeGiro staat? Ik ga er – op basis van het verleden – zelf wel een klein beetje vanuit dat als de dip straks komt, dat het ook weer een poosje duurt. Mijn eigen idee is eigenlijk dat er grofweg over 10 jaar weer eentje voorbij is. Hoeft niet zo te zijn, maar als ik kijk naar het idee van bull- & bear-markets en zie hoe lang we nu al in de bull zitten, rekeninghoud met dat zo’n periode meestal een jaar of 7 duurt, dan komt dat rekensommetje zo bij me op.

   Maar terwijl ik dit tik denk ik ook: dat hoeft natuurlijk voor jou sowieso geen probleem te zijn, want als het straks begint, kan het ook zijn dat jij je geld nog op je rekening hebt staan en daarvan kunt leven en dus niets hoeft te snoepen van je beleggingsrekening!

 6. Heb al rekening geopend maar wilnog meer info hebben hoe te starten wanten weet nu nog niet echt waar ik op moet klikken oeps ,drukke dagen met nieuwe pleegzoon en adoptie puppy dus kon er voor mijn gevoel nog niet genoeg over lezen ,al 1 boek en was bezig op you tube met filmpje ,hoe te starten …pff moet uit de start blokken schieten hè ????

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.