#FreedomFriday: Genoeg geld voor ‘je weet maar nooit’

#FreedomFriday: Genoeg geld voor later

Deze week in #FreedomFriday weer een gastpost van opruimcoach Iris Schlagwein. De post is een fragment uit het boek dat Iris momenteel aan het schrijven is. Het gaat over loslaten, lichter leven en haar avonturen in oppashuizen. Dit boek, Thuis zonder Huis, is via pre-order te bestellen.

We zijn zo gewend om altijd maar rekening te houden met ‘later’. We willen onszelf veiligstellen door te zorgen dat we genoeg geld hebben. We timmeren alles dicht, sluiten verzekeringen af en zijn op ‘alles’ voorbereid. Welk rampscenario je ook noemt, we hebben er rekening mee gehouden. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren.

Je weet maar nooit wat er kan gebeuren.
Je weet maar nooit wat er kan gebeuren.

Hoor je hoe je die zin op verschillende manier kunt uitleggen?
‘Het is mogelijk dat er ingebroken wordt’ is een manier.
‘Het is mogelijk dat ik een miljoen euro win’ is een manier.

Ik kan morgen onder een auto komen

Positief of negatief, ze zijn allebei even waar. Op de zin ‘Ik kan morgen onder een auto komen’ kun je ook verschillend reageren.

Als eerste met: ‘YOLO!’ (You Only Live Once). Het betekent dat je maar nooit weet wat er kan gebeuren, dus wil je van elke minuut genieten. Deze instelling zorgt ervoor dat je je geen zorgen meer maakt, maar de kans is ook aanwezig dat je roekeloos gedrag gaat vertonen.

Wanneer je bang bent om dood te gaan door een aanrijding, kan een andere reactie zijn om het verkeer op drukke tijden te mijden. Je kunt proberen zo min mogelijk over te steken, je kunt een metalen pantser dragen, je kunt voor altijd binnen blijven. Alles om te zorgen dat je niet onder een auto komt. Is het erger om een kans te hebben overreden te worden of is het erger om in angst te leven?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat als het mis gaat?

Dit lijkt een bizar voorbeeld, maar in het echte leven zijn we constant bezig met anticiperen op ‘wat er zou kunnen gebeuren’, op een negatieve manier. Een dodelijke zin hierbij is: wat als.
Wat als je iets stoms zegt als je leuke buurman je aanspreekt?
Wat als je niet genoeg vitamines en superfoods binnenkrijgt?
Wat als je thuis blijft in plaats van naar het feestje te gaan?
Omdat je bang bent voor wat er zou kunnen gebeuren, ga je jezelf in de meest vreemde bochten wringen om dat niet mee te hoeven maken.

De angst houdt je op je plek

Stel, je baas waardeert je niet. Hij commandeert je in het rond en neemt al je harde werk voor lief. Je hebt het gevoel dat je niet anders kan. Want…
Wat als je hem de waarheid zegt? Dan is hij ontevreden over je en zal hij er alles aan doen om je te ontslaan.
Wat als hij je ontslaat? Dan heb je geen inkomen meer en kun je je huur niet meer betalen.
Wat wat als je je huur niet meer kan betalen? Dan word je je huis uitgezet.
Wat als je je huis wordt uitgezet? Dan ben je dakloos en vind je geen baan.
Wat als je dakloos ben en geen baan vindt? Dan ben je hongerig, ongelukkig en zal je steeds verder afglijden.

Dat zou een gedachtegang kunnen zijn. Het is uiteindelijk de angst dat je hongerig en ongelukkig zal zijn en steeds verder zal afglijden, waardoor je niet tegen je baas in gaat en genoegen neemt met een baas die je niet waardeert.

Mijn angst werd werkelijkheid

Voor veel mensen is het verliezen van hun huis een worst case scenario, zo ook voor mij. Eén van de terugkerende gesprekken met mezelf was: ‘ik kan A of B kiezen, áls ik maar genoeg geld heb om m’n huur (later werd ‘huur’ vervangen door ‘hypotheek’) te betalen’. De noodzaak om daar genoeg geld voor te hebben had veel invloed op keuzes die ik maakte. Op zich een redelijke wens, helemaal niks mis mee.

Tot het moment aanbrak dat ik inderdaad geen huur meer kon betalen: ik ging bij mijn toenmalige vriend weg en ik had geen inkomen of spaargeld. Niet zo slim, zou je zeggen? De situatie was zo, dat we een jaar daarvoor ons spaargeld in de aankoop van een huis hadden gestopt. Mijn parttime baan had ik pas opgezegd om me volledig te focussen op mijn eigen bedrijf. Het lijkt een onhandige timing, maar misschien kwam het juist perfect uit…

Wonen zonder eigen huis

Ik werd uitgedaagd om te dealen met mijn angst om geen huur te kunnen betalen. Ik kon twee dingen doen:
1. Zo snel mogelijk een baan zoeken om een vast inkomen te hebben en een huis te huren.
2. Op een andere manier wonen en mijn droom volgen om een eigen business op te bouwen.

Door te kiezen voor de tweede optie ben ik een grote angst aangegaan. En wat bleek? De wereld verging niet. Ik was nog steeds mezelf, ondanks dat ik niet genoeg geld had om maandelijkse huurkosten te betalen. Sterker nog, er viel een last van mijn schouders. Ik voelde me zo krachtig en open en dat ik de moed had om nieuwe avonturen aan te gaan. Sinds twee jaar woon ik fulltime in oppashuizen en ondanks dat ik ondertussen prima een huis had kunnen huren, kies ik ervoor om deze levensstijl voort te zetten.

Stop met piekeren #FreedomFriday

Wat levert het een hoop vrijheid en rust op, als je piekergedachten over ‘later’ los kunt laten.
Hoe je dat doet?
Wees je bewust van de ‘wat als’-gedachten.
Bedenk de positieve versie van wat er zou kunnen gebeuren.
Bedenk dat beiden even ‘waar’ zijn. De negatieve versie is niet per se waarschijnlijker of ‘meer waar’ dan de positieve versie.
Sta open voor alles dat op je pad komt.

Je weet nooit wat er zal gebeuren, dus leg jezelf niet vast. Blijf open en wees nieuwsgierig naar alles wat zich aandient, dat is pas freedom.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Iris Schlagwein

Iris Schlagwein is opruimcoach, blogger, inspirator en avonturier. Opruimen gebruik ik als middel om te komen tot persoonlijke groei, inzichten en vrijheid.

8 Comments
 1. ‘Wat als het mis gaat’ is de belangrijkste stof waarmee vrouwen worden geslagen die fulltime willen moederen. Er wordt dan altijd gedreigd met de kans dat hun relatie stukloopt. Maar inderdaad: je weet het nooit.

  1. Ik vind zelf dat vrouwen die fulltime willen moederen, ook gewoon bepaalde dingen goed moeten regelen. Zij leveren dan ook een belangrijke bijdrage aan het gezin, dus als je dan alles bijvoorbeeld 50/50 doet, dan zou dat niet meer dan normaal zijn. Het jammere is dat je dat vaak niet ziet. Dan gaat de vrouw fulltime moederen, maar de man houdt eigenlijk de controle over het geld. Dan creëer je wat mij betreft weer een ongelijke situatie.

 2. Goed stuk. Wij zijn nu in de periode aangekomen dat we denken over man’s baan. Hij moet nog bijna 10 jaar werken. Wil hij dat? Nee eigenlijk niet. Wat zijn de optie’s, huis verhuren/verkopen? stoppen met werken? maar waar woon je dan en leef je dan van?. Je schreef dat jij in oppashuizen woont, zou je daar wat meer over willen vertellen? Hoe je daar aan gekomen bent, hoe dat gaat? Wij hebben het er namelijk ook over gehad over zo iets, maar hoe zoek je een betrouwbare organisatie.

  1. Hoi Jacqueline, mooi dat jullie er zo over sparren! Ben jij niet gebonden aan een baan en/of plek? Bij mij is het ontstaan nadat ik bij mijn ex-vriend wegging. Ik kon even bij mijn zusje terecht maar wilde wel iets anders. Toen ontstond dit idee! Ondertussen heb ik wel het geld om te huren, maar kies ik hier bewust voor. Op mijn website (en blog) http://www.ruimjelevenop.nl/thuiszonderhuis kun je er meer over lezen! Ohja en kijk ook maar eens op http://www.trustedhousesitters.com. Ik regel het zelf anders, maar wellicht is dit interessant voor jullie. Succes!

   1. Iris ik heb geen baan. Ikzelf durf de stap wel aan, maar mijn man is toch nog wat voorzichtiger. Ik ga eens op de site’s kijken.

 3. als gastouder is dat een beetje lastig 😉 ik heb een goedgekeurde woning nodig en ik moet ingeschreven staan op dat adres om uberhaupt te mogen werken :p ondertussen hebben we een heerlijk huis (met grote kelder, ruime, normale achtertuin voor randstadbegrippen, speeltuin voor de deur en een bakfiets en opbergruimte hiervoor) betaalbaar.. en hier heel blij mee!! niet iedereen kan maar zo even overal gaan wonen 😉
  maar ja als t echt zou moeten om welke reden dan ook, is er wel ander werk of misschien geen werk nodig 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.