Nederland is een kenniseconomie en de overheid houdt dat graag zo. Volgens hen is blijven leren nodig om ‘volwaardig te kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij‘. Zó nodig, dat ze er zelfs een apart thema voor in het leven hebben geroepen: ‘Leven Lang Leren’. Om dat thema kracht bij te zetten, kun je onder meer speciale kredieten krijgen om dat leren te financieren. Nu ben ik een enorme voorstander van blijven leren. Ik heb nog nooit zoveel cursussen, trainingen, opleidingen en workshops gevolgd dan in het afgelopen jaar. Maar eerlijk is eerlijk: dat is bést heel duur. Dus vroeg ik me af: moet dat? Kun je ook niet heel veel gratis leren?
In dit artikel:
Niet álles kan gratis
In principe had ik mezelf duizenden euro’s kunnen besparen door alles wat ik wilde leren ook daadwerkelijk gratis te gaan leren. Je kunt overal wel boeken, filmpjes of websites over vinden. Toch kan niet alles gratis. En dat komt doordat onze hersenen ons soms wat voor de gek houden.
Als iets namelijk gratis is, dan hechten we er vaak ook wat minder waarde aan. Dus spannen we ons misschien niet zo hard in. Maken we die cursus tóch niet af. Begrijpen we niet alles helemaal en lopen we vast. Doen we niet alle opdrachten even serieus en roepen we aan het einde: “Oh nee, dat was ook niets!”
Het kan zijn dat die vlieger voor jou niet opgaat. In dat geval ben je redelijk uniek.
Door ergens voor te betalen, krijg je in veel gevallen gewoon net even wat meer. De motivatie om ook echt waar voor je geld te krijgen, de inspiratie van iemand die je bij de hand neemt en je vragen beantwoordt en de motivatie van – bijvoorbeeld bij een workshop – andere enthousiaste deelnemers die er óók graag iets van willen maken. En misschien wel waardevolle contacten, die je op een later moment weer iets kunnen brengen. Of een papiertje, waardoor je ook ‘officieel’ iets met het geleerde mag gaan doen.
Gratis leren bij…
Dat gezegd hebbende: je hoeft niet per se te betalen om te leren. Je kunt vrijwel alles gratis leren, als je er maar wat moeite voor wilt doen. Het eerste beetje moeite heb ik vast voor je gedaan: ik heb een aantal plekken gevonden waar je uiteenlopende cursussen kunt volgen helemaal voor (bijna) niets:
Duolingo
Op Duolingo kun je een vreemde taal leren. En niet zomaar eentje, nee, héél veel. De meeste talen werken wel met Engels als tegenhanger. Ik volg bijvoorbeeld nu een cursus Italiaans, waarbij het niet Italiaans < > Nederlands is, maar Italiaans < > Engels.
Future Learn
Een van mijn andere favorieten is Future Learn. Ook hier doe je alles in het Engels, maar daar staat tegenover dat je écht heel veel keuze hebt. Wil je een Cyber Security Specialist worden? Hier vind je de cursus. Ben je benieuwd naar Voedingsleer en zou je daar meer over willen weten? Ook dat kan.
Bij sommige cursussen kun je op elk moment instappen, bij andere cursussen moet je even wachten tot een bepaald moment. Het is zelfs mogelijk om via deze site certificaten te verdienen, hoewel het natuurlijk even de vraag is in hoeverre die ook ‘geldig’ zijn in Nederland.
Overigens zijn niet alle opleidingen gratis; als je echt bijvoorbeeld een Master wilt gaan halen, dan moet je daarvoor betalen.
Leren.nl
Leer je liever in het Nederlands? Dan kun je op Leren.nl hele fijne cursussen vinden. Die zijn gratis en vrij toegankelijk. Sommige cursussen zijn al wat ouder; onderaan elke pagina vind je een datum. Zo kun je zelf kijken of je denkt dat de informatie nog relevant (genoeg) is voor je. Leuk weetje: deze cursussen worden aangeboden door het bedrijf dat ook achter de website Hoedoe.nl zit, waar ik zelf jarenlang als webredacteur voor gewerkt heb.
Succesgids
Op mijn bucketlist staat nog het bijwonen van een seminar van Tony Robbins. Daarom houd ik de website van Succesgids.nl ook altijd even in de gaten. Zij regelen namelijk vaak best hele mooie pakketten met korting voor die seminars.
Zij verzorgen echter ook regelmatig gratis online en offline seminars van andere experts. Dan bieden ze je de mogelijkheid om gratis mee te doen, of om te upgraden naar een betaalde variant. Binnenkort heb ik mijn eerste gratis offline workshop via hen, dus ik ben benieuwd 🙂 Daarna zal ik dit even aanpassen aan de hand van mijn ervaring!
Coursera
Weer een Engelstalige website. Via Coursera bieden verschillende universiteiten – waaronder de toch wel gerenommeerde Stanford University – online cursussen aan. Ook hier kun je weer hele interessante cursussen gratis volgen, of kiezen voor een meer diepgaande, soms gecertificeerde, betaalde opleiding.
Volksuniversiteit
Deze optie is niet helemaal gratis, maar wel heel voordelig. Het cursusaanbod verschilt per regio, maar is onder te verdelen in onder meer de thema’s Talen, Wetenschap en Techniek, Doe het Zelf, ICT en Creatief. En dat zijn er nog maar een paar; hier vind je een volledige lijst met cursussen. De kosten zijn héél behapbaar. Zou kun je bijvoorbeeld een cursus ‘Bewust leven – psychologie van alledag’ volgen voor 87 euro. Voor dat geld krijg je dan 7 lessen van 2 uur. Niet gek, toch?
Open Universiteit
Via de Open Universiteit kun je je aanmelden voor diverse gratis cursussen. Denk aan de basiscursus stamboomonderzoek, een cursus duurzaamheid of het Metabolaspel. Deze cursussen geven vaak een kijkje in een bepaald vakgebied, waar je dan eventueel bij de OU ook verder in zou kunnen gaan. Al deze cursussen nemen zo’n 4 tot 28 uur in beslag.
Bibliotheek
Ook niet helemaal gratis, maar wel heel goedkoop: de workshops en cursussen die via de Bibliotheek worden gegeven. Deze zijn regionaal, dus je zou even moeten kijken welke precies bij jou gegeven worden. Als je valt onder de bibliotheken in het noorden Friesland, dan kun je onder meer met korting leren bij de Friese Volksuniversiteit, maar je kunt ook deelnemen aan bijvoorbeeld de computercursussen en -workshops. Om mee te doen hoef je meestal niet lid te zijn, maar als lid krijg je vaak wel korting. En als je financiële situatie deelname echt niet mogelijk maakt, dan kun je contact opnemen; blijkbaar zijn daar dan toch nog potjes voor.
Coaches en trainers
Dit is geen aparte website, maar wel een mooie tip. Als je nu écht fan bent van een bepaalde trainer of coach, volg diegene dan op Facebook of via de mailinglist. Grote kans dat hij of zij ook regelmatig een webinar geeft of een challenge doet. Toegegeven: het is soms écht een kwestie van het kaf van het koren scheiden, maar je weet snel genoeg waar je wat aan hebt.
Hoewel ik respect heb voor wat hij door de jaren heeft opgebouwd, ben ik bijvoorbeeld persoonlijk niet zo’n groot fan van de webinars van Eelco de Boer. Ik ben er een aantal keer voor gaan zitten, maar veel meer dan een desillusie leverde dat niet op. Meestal was het vooral een uur praten over hoe ‘waardevol’ en ‘geheim’ zijn informatie was, maar die informatie kreeg je dan pas als je je ergens voor aan zou melden. Voor mij werkt dat niet, want 1) het voelt als zonde van mijn tijd en 2) het bewijst voor mij niet dat ik meer zou moeten betalen.
Afgelopen weekend ging ik echter ook eens zitten voor een webinar van T. Harv Eker, een Amerikaanse ‘motivational speaker’ die zich vooral richt op ondernemers, persoonlijke ontwikkeling en rijker worden. En tijdens die webinar heb ik mijn A3-tje helemaal volgeschreven! Hij vertelde me heel veel dingen waar ik nu al mee aan de slag kon. Daarnaast is het voor hem ook een win, want als ik er later dieper op in wil gaan, dan zou ik die cursussen dus wél overwegen!
Het resultaat
Afgelopen jaar (dus laten we zeggen: van maart 2017 tot maart 2018) heb ik letterlijk duizenden euro’s geïnvesteerd in persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Ik ben begonnen met een soort reset: de business trip naar Ibiza. Daarna volgde meer: een cursus vloggen, een cursus om mijn blog-skills verder te verfijnen, een – overigens in mijn opinie beroerde – cursus rondom acquisitie, het inschakelen van een business coach en tal van online dingetjes. Daar komen straks nog onder meer een workshop over spreken in het openbaar en een training over de betekenis van geld bij. En heel praktisch: ik ben net begonnen met de opleiding WFT Basis.
Maar wat levert dat nu eigenlijk op?
Dat blijkt dus helemaal af te hangen van wie de cursus geeft en wat de insteek is. En daar zijn aanbieders niet altijd helemaal duidelijk over. Inhoudelijk kan het soms wat tegenvallen, maar als ondernemer leer ik er dan wél weer wat van. Want: als er 100 mensen naar een evenement komen dat eigenlijk maar heel weinig toe lijkt te voegen, dan zegt mij dat twee dingen: 1) misschien was ik niet de doelgroep, maar is er dus wél een hele doelgroep voor dingen die ik al weet en 2) dan zijn er dus volop kansen voor het verpakken van mijn kennis en expertise in een cursus/training. Die dan uiteraard wél wat toe moet voegen.
En als je er zo naar kijkt, kun je eigenlijk overal wel wat uithalen.
Mijn doel voor 2018 is dus heel eenvoudig: eens wat vaker gratis leren en mezelf trainen waarde halen uit gratis dingen. Want dát is het vaak: als je ergens energie en tijd in steekt, dan leer je er altijd wat van. En als je dan tóch denkt dat het zinvol is om ergens dieper in te duiken, dan weet je in ieder geval dat je je geld aan de juiste persoon geeft!
Investeer jij in je persoonlijke en/of professionele ontwikkeling? En zijn die investeringen altijd een succes, of niet echt?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!
Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Ik krijg via mijn werkgever een bepaald budget dat ik mag besteden aan mijn ontwikkeling.
Heel erg fijn en het stimuleert me ook echt om te blijven leren. Wanneer dit niet het geval was geweest had ik waarschijnlijk niet zoveel hiermee gedaan.
Voor dit jaar staat er een premaster op de planning en verschillende Wfts.
Goed om je te blijven ontwikkelen!
Dat is ook heel fijn zeg, als je daarin ook een stimulans van je werkgever krijgt! Welke Wft’s wil jij gaan doen? Ik ben net begonnen met Basis en overweeg daarna om Vermogen, Hypotheek en Consumptief Krediet te doen. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde overigens 😉
Probeer eens via MOOC.org, zoiets als Coursera…
Evoor wie dicht bij de Belgische grens woont: kijk daar eens: studeren in Belgie is STUKKEN goedkoper dan in Nederland.
PCVO en Syntra zijn goed termen om op te zoeken in Google. Of ‘Volwassenen onderwijs’ + dichtbijzijnde Belgische woonplaats.
Succes Adine!
Mooie tip, die website kende ik ook nog niet! En wat een goede tip van leren in België! Daar zit ik net wat te ver vanaf, maar ik weet dat er ook Belgische lezers zijn én lezers die een stuk dichter bij de grens wonen. Die hebben daar vast iets aan!
Edx is ook ern fijne plek met veel gratis instap cursussen. https://www.edx.org/course?utm_source=sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_themed_20180320a
Leuke tip, dank je!
Mijn studie sluit niet helemaal aan op het werk wat ik wilde gaan doen. Ik heb met cursussen dat gat weten te dichten, in ieder geval genoeg dat werkgevers (en ikzelf) het vertrouwen hadden dat ik een bepaalde baan zou kunnen doen.
Goed dat je dat op die manier aangepakt hebt! En ook herkenbaar, dat je dat vertrouwen zelf op een bepaalde manier soms ook kunt krijgen van extra training/onderwijs, in plaats van dat het genoeg is om te denken ‘ik leer het wel’. Sommige mensen zijn daar heel sterk in, ik vind het zelf ook fijn om op een bepaalde manier iets te hebben om op terug te vallen.
Ik heb in de jaren 90 de Mavo en Havo voor volwassenen bezocht. Dat was toen nog betaalbaar, nu is het veel duurder.
Ik deed middenstand en las boeken over economie, geld consumenten enz.
Ik volgde 3 jaaropleidingen NLP, vreselijk duur maar ik vond het zo super om te doen) Daarna liep ik gratis een jaar mee bij een ander instituut als begeleider van de kleine groepen. Ik ging in 2006 naar Anthony Robbins in Londen, het waren 3 geweldige dagen.. maar het veranderde niet mijn leven. Het koste mijn jaarinkomen van een parttime baantje dat ik toen had bij een reclamebureau. Maar nooit spijt van gehad.
Ik volgde op mijn eerste computer een gratis te downloaden cursus blindtypen met 10 vingers
Ik volgde jarenlang literatuur en kunstgeschiedenis lessen bij een zwaar gesubsidieerde organisatie, helaas ging de subsidiekraan dicht en hielden de lessen op.
Op Internet kun je nu door heel veel musea wereldwijd lopen en heel wat tentoonstellingen bezoeken, zonder dat je er naar toe hoeft.
Ik ging werken bij een welzijnsorganisatie en volgde intern allerlei cursussen om vrijwilligers te begeleiden. En ik mocht een cursus volgen over verslavingen en stoppen met roken.
Nu werk ik in een winkel en volgde gratis interne opleidingen op het gebied van voedingssupplementen, gezonde voeding en verzorging. Ik mocht drogist doen (niet nodig voor mijn functie) en ik won in 2016 een wedstrijd beste verkoopster Nederland en mocht met mijn man 5 dagen betaald naar Las Vegas.
gratis lezingen kun je volgen op Universiteit van Vlaanderen. Universiteit Amsterdam. Universiteit Groningen enz. de onderwerpen zijn heel divers.
Ik vond bij de Kringloop een cursus Opera met boek en cd’s en ik ga nu regelmatig naar Opera Pathé.
Ik vond bij de Kringloop cd’s om vogelgeluiden te herkennen. Boeken om planten in de berm te leren herkennen.
Ik leerde Indisch koken uit een goed boek en van bereidwillige verkoopster in een Toko, die de tijd nam om de kruiden enz. uit te leggen.
Ik melde me aan bij het Stembureau en volgde een cursus om lid van een stembureau te mogen zijn, geeft inzicht in allerlei procedures
Via de bibliotheek kun je ook gratis 2 cursussen per jaar doen, via internet.
Mijn advies is.. kijk om je heen er is zoveel te leren uit boeken, via internet, via je werkgever, ik stort me vaak een jaar of wat langer op een onderwerp, weet ik genoeg.. dan zoek ik weer iets nieuws om me in te verdiepen.
Leren maakt mijn leven echt zoveel leuker…
Wow, wat heb jij al veel leuke en interessante dingen gedaan! Heel mooi om te lezen dat je ook open lijkt te staan voor alle kansen die dan op je pad komen, zodat je ze ook herkent. En gewoon zelf inderdaad veel onderneemt, want met alleen een boek in je kast neerzetten, ben je er niet. Prachtige reactie, echt inspirerend, dank je!
hoi, mag ik vragen waarom wft Basis?
gr Anneke
De WFT-opleidingen trokken me sowieso vanwege het onderwerp en dan is beginnen met Basis wel het meest voor de hand liggend, vandaar!