Beleggingsupdate september: als de maand sneller beweegt dan jij

beleggingsupdate september 2021

Hoewel elke maand in principe min of meer even lang duurt, vlóóg deze financiële maand voorbij. Ik schrok er bijna van toen er weer een mailtje kwam dat mijn vaste bedrag was gestort. Vooral omdat ik eigenlijk nog niets had gedaan met de voornemens die ik had… In deze beleggingsupdate voor september kijk ik wat ik daarmee dan straks ga doen.

Beleggingsupdate september 2021

Mijn financiële maand start op de 24e van de ‘vorige’ maand. Dan gaat er automatisch 444 euro naar mijn beleggingsrekening. Vervolgens krijg ik een mailtje, log ik in en stop ik dat geld ergens in. En dan schrijf ik dus mijn maandelijkse beleggingsupdate, die voor september 2021 in dit geval.

Dit keer was dat ook weer ongeveer alles wat ik in te leggen had. Prima, want daar kan ik ook wel wat mee 😉

Maar voor ik precies vertel wat, is het handig om even een overzicht te hebben van mijn huidige beleggingen:

  • Mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.
  • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening goed een jaar geleden omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Dit was echt gratis geld – hele leuke deal dus.
  • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stort ik af en toe een FOR-reservering, maar dit doe ik (nog) niet structureel
  • Crowdfunding – een lopende investering in La Cubanita Almere (deze loopt nog zo’n 10 maanden)
  • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
  • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, waarvan ik hoop dat deze me zometeen (minimaal) 65 euro oplevert.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In september 2021 deed ik dit voor mijn beleggingen

In september 2021 kocht ik net als vorige maand VWRL. Dat had ik de afgelopen maanden wat minder gedaan, omdat ik de prijsstijgingen wat heftig vond. Maar: ik hoorde in de wandelgangen dat dit aandeel wel eens zou kunnen worden gesplitst, wat vaak een positieve impact heeft op de koers. Nou ja, als je ‘m hebt dan 😉

Daarom kocht ik deze maand 4 x VWRL voor 102,76 euro per stuk.

Bij Bux deed ik deze maand weer niets, maar ik mocht wel een gratis aandeel weggeven en kreeg er zelf ook eentje. Hierdoor steeg mijn saldo naar ruim 79 euro.

Centraal Beheer staat momenteel op ruim 547 euro, weer een paar euro meer dan vorige maand. En daar komt die 65 euro dan straks nog bij.

Ik hád een plan voor het afgeloste bedrag van mijn familielening, maar daar is het nog niet van gekomen. Hopelijk lukt dat deze week, want momenteel doet het natuurlijk helemaal niets. Ik verwacht daarover iets te kunnen noemen in de volgende beleggingsupdate.

Het rendement

Met het rendement zit het over het algemeen wel goed. Bij DEGIRO kwam er weer ruim 500 euro bij:

beleggingsupdate september degiro

Het is virtuele winst en kan natuurlijk zo weer naar beneden gaan, maar groene cijfers zijn altijd fijn. Ik cash het nog niet, omdat dat niet past binnen mijn Buy & Hold-strategie. Ook omdat:

  • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig
  • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
  • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Dan: mijn pensioenrekening stond vorige maand op 22.696 euro. Dat is nu weer gestegen naar 22.937 euro. Mijn eigen inleg tot nu toe is 17.362 euro, dus dat betekent een totale plus van 5.575 euro.

brandnewday beleggingsupdate september

Ik heb hier ook nog 482 euro staan om op een later moment te beleggen. Daar heb ik inmiddels al 6 hele centen op gecashed en aangezien de rente nu op 0% staat, ga ik dat binnenkort ook maar beleggen.

Dividend en kosten

Ik maakte deze maand geen kosten. Ik kreeg 1,04 euro aan dividend uitgekeerd.

Rendement

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal BeheerCentraal Beheer522 euro547,96 euro+ 25,96 euro
Crowdfundingproject1000 euro962,11 euro- 37,89 euro
DEGIRODEGIRO20.849,14 euro29.030,77 euro+ 8.181,63 euro
Pensioenrekening17.362 euro22.937 euro+ 5.575 euro
> Spaarrekening BND482 euro482,06 euro+ 0,06 euro
Coinbase1.600 euro*1.728,56 euro+ 128,56 euro
Binance500 euro*2.423,54 euro+ 1.923,54 euro
Bux10 euro79,17 euro+ 69,17 euro

Mijn totale rendement komt hierbij op ruim 15.000 euro. Dat is toch weer een dikke duizend euro meer dan afgelopen maand.

* Van de crypto’s weet ik niet helemaal zeker of dit de inleg is geweest; ik heb mijn best gedaan dit zo goed mogelijk terug te rekenen, maar destijds hield ik dat nog even niet bij. En toen alles crashte, vergat ik het liever 😉

Aandachtspunten voor volgende maand

Eigenlijk twee concrete punten: ik heb inmiddels gesproken met die andere beleggingspartij en wil een deel van de terugbetaalde familielening daar stallen, om nog weer wat meer te stallen.

Daarnaast wil ik die 482 euro ook investeren, maar ik wil voor ik dat doe even zeker weten of ik alleen inlegkosten over het bedrag betaal (en het dus niet uitmaakt of ik veel of weinig stort).

Wil jij je geld in 2021 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe zag jouw beleggingsupdate er voor september uit?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.