Beleggingsupdate november 2023

beleggingsupdate november 2023

Tijdens de afgelopen ‘koopperiode’ was ik op vakantie in Turkije. Als je er wel eens bent geweest, dan weet je misschien wel dat je daar dus niet kunt internetten vanuit je bundel én ik had niet echt optimale wifi, dus vandaar pas vandaag de nieuwe beleggingsupdate. En ik merk dat er best wel wat gebeurt; in vergelijking met een maand of wat geleden laten de cijfers toch wel wat dalingen zien. Hoort erbij, maar dat is altijd een minder leuk onderdeel.

Beleggingsupdate november 2023

Op de 24e van de ‘vorige’ maand begint mijn financiële maand. De financiële maand november begint dus eigenlijk in oktober. Dan gaat er automatisch geld naar mijn beleggingsrekening. Vervolgens krijg ik per mail bericht dat er geld gestort is, ga ik een opdracht inplannen en meestal schrijf ik dan mijn beleggingsupdate ook meteen. Nu dus niet, want: slecht internet. Maar ach, het is nog ruim op tijd voor de volgende keer!

Laten we weer beginnen met het overzicht. Oh, en let op: met beleggen kun je je inleg verliezen:

Ik investeer in:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus mijn maandelijkse storting heen.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stortte ik af en toe een FOR-reservering. Helaas bestaat de FOR nu niet meer, maar dat potje natuurlijk wel.
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Coinmerce. Dit stond eerder bij Binance, maar die zijn van de NL markt af.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd (deze loopt trouwens momenteel weer en kan je momenteel 125 euro opleveren).
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik in 2021 geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.

Ook beginnen met beleggen? Start hier en open je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In november deed ik dit voor mijn beleggingen

Ik ben géén beleggingsexpert en houd van eenvoud én maximaal rendement tegen minimale kosten. Daarom let ik op een aantal dingen:

 • Hoe is de verdeling in mijn portefeuille; kan ik beter voor obligaties of voor aandelen (in mijn geval beiden ETF’s) gaan?
 • Zijn er koersdalers die interessant zijn om juist nu aan te schaffen?
 • Levert hetgeen waar ik naar neig ook dividend op? Dat is immers een vorm van passief inkomen.

Qua beleggingen stak ik deze maand geld in iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD A (ISIN: IE00BYZK4552). Ik kocht er 56 van, voor 9,786 euro per stuk. Daarvoor betaalde ik 1 euro aan transactiekosten. Ik had er hier al 1 van, vermoedelijk ooit eens met een actie aangeschaft. Gezien de AI-ontwikkelingen leek het me niet direct een slechte keuze. Ik zie dat er inmiddels ook alweer bijna 0,28 euro per aandeel is bijgekomen, dus dat belooft wat.

Huishoudelijke mededeling

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Het rendement

Het rendement tot nu toe zie je in deze tabel:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro563,34+ 41,34
DEGIRO30.627,44 euro37.822,39 euro+ 7.183,55 euro
Pensioenrekening17.844 euro21.261 euro+ 3.417 euro
Meesman10.000 euro9.627 euro- 373 euro
Goud550 euro619,46+ 69,46 euro

* De crypto’s heb ik uit het overzicht verwijderd. De inleg daarvan had ik sowieso nooit goed geregistreerd en nu met een ledger + verschillende accounts is dat bijna niet bij te houden.

Ik heb BUX weggehaald uit mijn lijstje. Die bleken sinds april 2,99 euro aan servicekosten te rekenen op die paar tientjes die er stonden, waardoor mijn winst bijna verdampt was. Ik heb hiervan geen aankondiging in de mail gehad, wat ik niet zo netjes vond. Dus: alles verkocht, geld opgenomen en account gesloten.

Over het algemeen sta ik nog goed in de plus, maar zie ik wel duidelijk verschil met vorige keer.

Mijn strategie blijft – zoals altijd – weer helemaal hetzelfde. Ik hanteer een Buy & Hold-strategie, omdat:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Pieken en dalen horen bij langetermijnbeleggen. Door goed te spreiden, te letten op de kosten en

Dividend en kosten

Ik betaalde dit keer 1 euro transactiekosten. Dat is tegenwoordig nieuw bij DEGIRO. Omdat mijn aankopen binnen de kernselectie vallen, bleef het bij dat bedrag.

Daarnaast betaalde ik bij BUX – bij het sluiten van mijn account – maar liefst 7 keer 2,99 aan achterstallige servicekosten én nog meerdere keren 1,99 of 0,99 om mijn posities daar te verkopen. Good riddance, zou ik zeggen. Wel een heel duidelijk voorbeeld van hoe kosten in je winst snijden. Van 44,04 euro die er nog op stond, kon ik uiteindelijk slechts 12,64 overschrijven naar mijn bankrekening.

Aandachtspunten voor volgende maand

Even niets. BUX sluiten heb ik dus al gedaan, en verder laat ik alles gewoon lekker op de automatische piloot doorlopen.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Gratis eBook Beleggen voor Beginners of training?

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Daarnaast heb ik dit – en meer – ook in een online training over Beginnen met Beleggen gestopt. Die loodst je in twee modules door de basics heen en helpt je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Iets voor jou? Je kunt ‘m hier meteen aanschaffen.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
 1. Hoi Adine, ik vraag me af hoe jij gezien de recente stijging en daling m.b.t. beleggingen aankijkt tegen de vermogensbelasting over het saldo op 1-1. Zelf zitten we boven het vrijgestelde vermogen en die veronderstelde 6,17 % op overige bezittingen hebben wij in 2022 niet gehaald en in 2023 waarschijnlijk ook niet. Ik overweeg nu een groot deel van de beleggingen te verkopen en na 3 maanden te kijken of we weer gaan kopen wanneer de beurs vermoedelijk wel ergens weer daalt. Dan heb ik me in ieder geval 1 jaar belasting bespaard, maar wat een onrust.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.