Op stap naar de biologische winkel

Ik kom er al bijna een jaar dagelijks langs, maar was nog nooit gestopt: de biologische winkel. Er is er hier op een paar kilometer afstand eentje geopend en zaterdag ben ik er toch voor het eerst eens heen geweest. En om eerlijk te zijn, ben ik me doodgeschrokken! Het assortiment was niet zo ruim als ik me had voorgesteld (het is namelijk echt wel een groot gebouw, maar maximaal een kwart bleek uit winkel te bestaan), maar dat was het ‘ergste’ nog niet. Wat was alles daar duur! Thee (in pakjes) voor enkele euro’s, (kleine) kiwi’s voor €0,80 per stuk, broodbeleg voor €3,25 (klein potje) tot €7 (groter potje), uien voor zo’n €2,50/kilo…

Nu snap ik best dat de kosten hoger liggen en dat er ook geld verdiend moet worden, maar ik geloof dat ik niet wekelijks ga shoppen in deze winkel. Ik heb nu een paar dingen meegenomen die ik in de supermarkt niet kon vinden (durum tarwe, anijszaad, linzen), maar voor verse groenten e.d. ben ik gewoon lekker naar de Lidl gegaan. Is dat, als het gewoon vers is, zoveel slechter? Of beter gezegd: is alles wat uit zo’n biologische winkel komt echt heel veel beter, of kun je veel beter slim wisselen tussen toko (die hier overigens niet is), supermarkt, boer, etc.?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. bij de toko en turkse winkels kan je veel goedkoper en verse producten kopen.
  En wat dacht je van de markt aan het einde van de dag ( vooral op een zaterdag )

  Groetjes Lorelei

 2. Ik zit ook al vele jaren in dubio; ik koop eens in de twee maanden ofzo een grote stapel sojaburgers/falaffel in een biologische winkel. Maar als ik de prijzen van bijvoorbeeld kaas zie en de verlepte groenten voor wereldschokkende prijzen… dan laat ik die toch maar liggen. Ik koop er wel sommige weleda-producten… Lastig lastig. Ik zou willen dat biologisch gewoon in het assortiment van de supermarkt te krijgen was, dan waren de prijzen vast iets lager en kocht ik het waarschijnlijk wel.
  Ook de 'echte biologische en vegetarische keuken' is niet echt mijn smaak. Ik heb wel wat recepten met gangbare dingen, maar de alternatieve keuken… Ik heb bijvoorbeeld zemelen geprobeerd in de yoghurt, pompoentaart, brandnetelkaas en linzensoep. Walgelijk! En dan ben ik echt al heel erg lang vegetariër…

 3. PS: de prijs van die burgers is net zo duur als (luxe) vlees uit de supermarkt, maar deze zijn wel erg lekker. Die vieze dingen (valess ed) uit de supermarkt hoef ik dus echt niet. Als je de lijst met ingredienten ziet, kun je met je boerenverstand wel nagaan dat chemische zooi is!
  Grrrr…

 4. Ik vind de biologische produkten ook erg duur. Ik denk, dat je als je toch die produkten wilt kopen, dat je een keuze moet maken. Welke je echt biologisch wilt en welke je in de supermarkt of op de markt haalt. Of het echt veel beter is, weet ik niet, maar dat is iets wat je zelf moet beslisssen. Als iemand overgaat op biologisch eten, ben je veel meer kwijt en vind je dat de moeite waard.

  Lieve groetjes Puk

 5. Sommige dingen uit de biologische winkel zijn echt duur maar bij sommige valt het wel mee. Kocht gisteren bv. biologische feta (was 0,40 ct duurder dan in de supermarkt). Bedenk wel dat de voedselprijzen vaak kunstmatig laag gehouden worden en dat biologische boeren veel meer moeten investeren. Daarnaast verkopen ze toch nog steeds minder dan de niet-biologische boeren. Hoe meer biologisch we gaan kopen, hoe meer aanbod er komt, en dan gaan de prijzen omlaag. Ik probeer ongeveer per week 10 euro biologisch te kopen. Als iedereen dit zou doen, zou het ook beter gaan met de biologische markt.
  Verder schipper ik ook een beetje tussen de markt, supermarkt en biologische winkel.

 6. Ik schreef het verkeerd: als iedereen wekelijks 2,50 euro p.p. aan biologisch/duurzaam zou uitgeven (voor ons gezin is dat 10 euro) denk ik dat op termijn de prijzen zullen dalen

 7. Dat voor €2,50 per week, per persoon, vind ik een mooie richtlijn, dat is ook nog een beetje te doen. Hier is maar één keer in de week markt, ik kom er niet zo vaak, maar dat kan ik wel vaker doen. Ook wil ik zelf wel het één en ander gaan planten, maar dat zal pas volgend jaar worden, denk ik.

  En inderdaad, in die winkel lag het eten je ook echt niet enthousiast aan te kijken; niets duidde erop dat het om vers eten ging… Dat is op de markt (of in de supermarkt) toch wel anders!

 8. In Nederland liggen de voedselprijzen, in vergelijking met andere landen, heel erg laag. In plaats van af te vragen waarom biologisch zo duur is, kan je je ook afvragen hoe je een kilo appels kan laten groeien, plukken, vervoeren, sorteren, verpakken en verdelen voor 70 cent per kilo.

  Ik wil echt niet 'belerend' overkomen, als dat zo is is dat niet de bedoeling!

  Als ik aardappels koop bij de lidl, zien ze er drie weken later nog eender uit. Mijn biologische aardappels zijn dan al verschrompeld en lopen uit. Maar ze worden niet behandeld met zooi tegen het ontkiemen enzo. Daarom zien ze er in de winkel iets minder mooi uit.

  En als je groenten op glaswol laat groeien en er kunstmest en pesticiden op sproeit, heb je meer opbrengst, maar of het onder de streep ook beter is?

  Voor wat betreft de groenten kan je misschien een abonnement nemen bij Odin / Vitatas. Alles wat je krijgt daarin is altijd kraakvers, heb zelfs soms nog levende slakjes in de andijvie zitten, haha.

  En voor 80 cent vliegen van Nieuw Zeeland naar NL vind ik niet duur hoor 🙂

  Excuus, het wordt een heel verhaal.

  *van stokpaardje afstapt*

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.