Update meterstanden

En het is weer tijd voor een update van de meterstanden!

In de afgelopen maand (en dat is van vandaag tot ongeveer dezelfde dag vorige maand) hebben we het volgende verbruikt:
Elektriciteit Hoog 190
Elektriciteit Laag 174
Gas 42
Water 6

En in het afgelopen kwartaal:
Elektriciteit Hoog 530
Elektriciteit Laag 487
Gas 77
Water 19

Het is op alle fronten een verbetering ten opzichte van voorgaande kwartalen, maar het valt me nog wel een klein beetje tegen. De verwarming hebben we in de afgelopen maand 2x voor visite aangehad. Aan de andere kant heb ik wel weer meer gekookt en dat gebeurt natuurlijk ook op gas. Water is mooi constant, eigenlijk zitten we altijd wel ongeveer op gemiddeld 6-7 per maand.

En waar de maandgemiddelden in Q3 2009 op respectievelijk 226, 231 en 37 lagen, liggen ze nu op 177, 163 en 26. Als ik dan ook nog bekijk dat dit voortzetten ten opzichte van vorig jaar een besparing op kan leveren van €890 (en dat lukt natuurlijk niet, omdat de winter nog moet komen, maar toch), dan heb ik eigenlijk helemaal niets te klagen. Volgend kwartaal wordt denk ik het doorslaggevende kwartaal voor wel of niet bijbetalen. Vorig jaar hebben we in Q4 respectievelijk 223, 227 en 393 (gas!) per maand verbruikt. Dat zou dit jaar toch beter moeten kunnen!

Houden jullie je meterstanden in de gaten en (hoe) stuur je bij als het toch wat uit de hand lijkt te lopen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Dat is wel een mooi verbruik! Ik hou het sinds m'n eerste afrekening elke maand bij, dat is vanaf januari. Ik kreeg afgelopen jaar 480 euro terug, maar toen hebben ze m'n maandbedrag flink verlaagd. Ik heb in excel een sheetje ontworpen waar ik elke maand de nieuwe standen invoer en dan berekent het gelijk wat het met gekost heeft. Op dit moment heb ik flink teveel betaald. Maar dat heb ik dan ook nodig voor als het erg koud wordt van de winter. Vorig jaar zette ik vaak de cv aan, maar ook m'n extra gaskachel in de huiskamer. Vondt ik gezellig en lekker warm. Dat ding verbruikt ontzettend veel gas. Als ik die een uurtje aan heb dan blijft de warmte de rest van de avond hangen. Dus dat ga ik dit jaar proberen. Ik heb nog steeds geen kachel aan gehad. Wat ik grappig vindt is dat je erin zet dat als je visite krijgt hem wel aandoet. Dat heb ik ook. Bij mij is het op het moment nog 20 graden, dus wel lekker!

 2. Ik heb sinds gisteren eindelijk door hoe je de meterstanden moet lezen en berekenen (ga ik morgen over bloggen). Ik was eerst boos dat ik teveel moest betalen, maar waarschijnlijk klopt het toch…
  Ik ga vanaf 1 november ook braaf de meterstanden bijhouden en hopelijk naar beneden krijgen!

 3. ik liet er net op een ander blog nog een reactie over. Wij noteren de meterstanden niet. Wij laten nergens geen licht branden als we er niet zijn, douchen niet lang ofzo… ik denk dat alles wat wij verbruiken wij het gewoon nodig hebben, de verwarming gaat niet onnodig aan ofzo, dus ik noteer het niet, zou niet weten wat we er zouden kunnen aan doen… ook al kost het inmens veel centen…

 4. @Blondy: Leuk dat je dat zegt, ik heb nog het idee dat we wel hoog zitten, maar misschien valt dat dan toch wel mee. Wat handig om zo'n sheet te hebben, zeg! Mocht je daar nog eens een blog aan wijden, dan is een download misschien wel handig 😉

  @Oryx: ik ben benieuwd, jammer dat het misschien dan alsnog klopt dat je moest bij betalen, maar als je nu weet hoe je het goed moet lezen en berekenen, dan heb je daar voor dit jaar alleen maar weer profijt van!

  @TIO: Ik noteer het vooral omdat ik soms niet eens door heb dat iets toch wel hard gaat. Bovendien houdt het me scherp: in de week nadat ik de standen heb genoteerd, let ik vaak meer op goedkope stroom en stimuleert het om de verwarming uit/laag te houden. Als je dat voor jezelf sowieso altijd al doet, dan is er misschien inderdaad niet echt verbetering mogelijk. Ik vind in ieder geval het inzicht prettig, het blijkt me elke keer weer wat op te leveren!

 5. Ik hou de meterstanden niet echt bij. Er staat een schoenenkast voor de meterkast en het is een heel gedoe om hem te verschuiven. Ik noteer het wel, als hij verplaatst word. Of een keer per kwartaal. Wij hebben tot nu toe geld terug gekregen. Je verbruik kan wel naar beneden gaan, maar als de vaste kosten omhoog gaan schiet het nog niet op. Tot nu toe twee keer de verwarming aangehad. Maar we hebben nu nieuwe ramen en je merkt het gelijk. Het hele huis dubbel glas. Er word gezegd dat het 30 tot 40% scheelt in de stookkosten. Ik ben benieuwd.
  Wat ik wel merk is dat Pukman het niet meer over de cv heeft. Tot nu toe was hij degene die de cv aan wilde zetten. Het is nu niet nodig om hem aan te zetten. Ik ben helemaal blij.

  Groetjes Puk

 6. Daar zit toch een flinke daling in! En je logje herinnert mij er aan dat ik het ook zou gaan bijhouden, dus ik ren nú naar de meterkast!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.