Hoe je je TV uit zet…

Als het gaat om lummelen, dan is TV kijken echt mijn zwakke punt. Hoewel ik het zelf op zo’n moment waarschijnlijk onder ‘ontspanning’ schaar, komt het er in de meeste gevallen eerder op neer dat ik TV kijk, zodat ik iets anders NIET hoef te doen. Bij The Simple Dollar las ik een stukje dat het voor mij weer iets makkelijker maakt om minder te kijken. De hoogtepunten heb ik even op een rijtje gezet:

– TV kijken kost aardig wat geld: je betaalt kabel, je betaalt elektriciteit en de TV zelf is natuurlijk ook niet gratis.
– Het levert stress op: juist als ik TV kijk omdat ik iets anders niet wil doen, levert het me alleen maar stress op. Ten eerste zit ik dan niet of minder lekker te kijken en ten tweede betekent dat dat ik op een ander moment weer tot achterlijk laat moet werken. Dat is het gewoon niet waard. Of tenminste, dat zou het niet waard moeten zijn…
– Kost heel veel tijd: als ik ‘m eenmaal aan heb, zet ik ‘m niet makkelijk uit. Ik kak er zo van in, dat ik na één programma eigenlijk niet op kan staan, laat staan na 2 of 3. Tegen die tijd zijn er al uren van de dag/avond weg en heeft het inderdaad niet zoveel zin meer om ‘m uit te zetten.

Hoewel ik genoeg dingen heb om mijn tijd te vullen als ik geen TV zou kijken, zijn de suggesties die The Simple Dollar geeft wel inspirerend:

– Sporten
– Lekker uitgebreid koken
– Meer lezen
– Sociaal zijn
– Bedrijf beginnen
– Groot project aanpakken
– Gewoon dingen doen, al die kleine dingetjes die al eeuwen blijven liggen, zodat je steeds minder stress hebt

Hoewel het echt heel moeilijk gaat worden, ga ik toch proberen nog bewuster om te gaan met tv kijken. Kijken of het me lukt om de echte ontspanningsmomenten te onderscheiden van de vluchtmomenten en die laatste helemaal te schrappen.

Hebben jullie ook van dit soort tijdvreters die eigenlijk vooral negatieve dingen opleveren en geen positieve?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!


Recycling: spijkerbroek verven met Dylon
Productieve zondag


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Voor mij toch ook tv kijken. Je zet hem even aan, en voor je het weet zit je er weer een paar uur voor. Ondertussen erger je dan aan de schreeuwigere reclames.

 2. Eerst kwam ik tijdens de reclames nog wel eens in beweging, bijvoorbeeld om de vaat te doen. Tegenwoordig is dat er niet eens bij. Normaal gesproken ga ik donderdag sowieso vanaf half 9 zitten en dat heb ik nu niet gedaan. Ben in plaats daarvan niet zo heel productief geweest (blogjes lezen en vroeg naar bed), maar het is een begin!

 3. Ja, dat laatste is voor mij ook nog wel een probleem… Omdat ik ook achter de computer werk, kan ik die niet zomaar altijd uitzetten, maar ga ik soms wel echt lummelen en bv blogs lezen e.d. Maar dat is stap 2, eerst die tv 😉

  Jij ook een fijn weekend!

 4. Wij kijken niet zoveel tv. Toevallig volgen wij nu de serie Heroes, omdat de kinderen vonden dat we die echt moesten zien. Uiteindelijk, de serie lag hier al een half jaar, zijn we toch maar gaan kijken. En wij vinden hem leuk. Verder volgen wij niet zoveel, behalve de nieuwsprogramma's. Je wilt toch op de hoogte blijven.

  Groetjes Puk

 5. Ik kijk iets meer dan half uur tv per dag; het 10 uur journaal en soms nog even de rest van 'nieuwsuur'. Vind ik erg weinig en voldoende. Soms sla ik dat ook nog over. Maar ik heb in deze het grote geluk dat de rest me niet boeien kan. Te korte aandachtsspanne oid. Ik zet de tv overdag nooit aan. Vind ik een slecht voorbeeld voor mijn kind en ik heb ook echt geen idee wat ik dan op moet zetten om te bekijken.
  De computer is een ander verhaal, vrees ik, maar niemand die er last van heeft en ik beleef veel plezier aan het bloggen en lezen van andere blogs. Dus dat is niet negatief te noemen.

 6. Komt me bekend voor: tot voor kort stortte ik me op de bank voor de tv als de kinderen in bed lagen, en kwam ik er pas af als het bedtijd was. En dat terwijl er bijna nooit iets op tv komt wat ik echt graag wil zien.
  Nu hebben we afgesproken dat Mr. Green me na een half uurtje (journaal) van de bank af schopt, om iets leuks te gaan doen. Beetje hobby-en of lezen, en toen ben ik ook gaan bloggen, haha.
  Maar voor mij werkt het, ben al niet zo moe meer.
  En ik kijk vantevoren in de gids (de goedkoopste uiteraard) of er iets komt wat ik echt wil zien, anders blijft hij uit.

 7. Ja, de tv kan me echt opslurpen. Kids naar bed en dan even bijkomen bij tv. Als je de volgende dag vraagt wat ik gezien heb, moet ik even diepnadenken. Kan ook beter gaan minderen en wat klusjes doen. -Of veel blogjes lezen!-

 8. Mijn tv staat op zolder en we kijken Bones, Top Gear en heel soms een film. Zalig. Mis echt he-le-maal niets.

  Daarentegen zit ik wel uren te internetten. Schiet ook niet echt op maar het stompt je minder af dan tv!

 9. Nou.. eigenlijk ook voor mij die televisie toch wel. Of mijn pc-tje met blogvriendinnen, want dat is ook verslavend hoor!

  Maar om even een tipje te geven wat de kosten betreft: wij hebben alleen KPN Digitenne, dus geen kabel. Je hebt dan niet alle zenders (scheelt weer programma's die je "moet" zien), maar ben wel ongeveer de helft in maandelijkse kosten kwijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback