7 leugens over geld

De 7 geldleugens vertellen we onszelf

Op de website van PF-expert Ramit Sethi las ik de 7 leugens die we onszelf vertellen over geld. Met natuurlijk een wat confronterende vraag: hoeveel van deze leugens vertel je jezelf? Ik zet ze eerst even op een rijtje:

1. “Ik wil passief inkomen genereren”

Volgens Sethi moeten we ons helemaal niet richten op passief inkomen, maar juist meer investeren in ons actieve inkomen, bijvoorbeeld door onszelf te ontwikkelen en een hoger salaris te bedingen.

2. “Als ik harder probeer, kan ik meer sparen”

Gewoon harder proberen is niet genoeg; je moet kijken naar wat jou in de weg staat om meer geld te sparen en vervolgens die barrière uit de weg werken.

3. “Ik ga proberen met een budget te werken”

Budgetten werken niet, je kunt beter een bewust uitgeefplan opstellen, waarbij je wel geld uit mag geven aan wat je echt leuk vindt, zolang je maar flink snijdt in de kosten voor dingen die eigenlijk maar weinig voor je betekenen.

4. “Mijn vriend gaat vier keer per jaar op vakantie en verdient minder dan ik”

Leuk, maar daar hoef je niet jaloers op te zijn en je hoeft het voorbeeld ook niet te volgen. Je vriend weet hoe hij zijn geld uit moet geven of is gewoon een sukkel. Kijk liever naar mensen van wie je zeker weet dat ze hun geldzaken goed op een rijtje hebben.

5. “Ik ben anders dan anderen, ik hoef niet te sparen voor een bruiloft/kinderen/auto, etc.”

Houd ook eens rekening met hoe je situatie er over tien jaar uit kan zien. Werk aan een strategie voor 10 jaar. Sparen is praktisch altijd nodig en vroeg beginnen levert je op de termijn veel meer op.

6. “Ik ga investeren in aandelen”

Het gaat hier niet zo zeer om de aandelen, maar om het ‘investeren’: investeren doe je bijvoorbeeld in een huis, maar niet in aandelen. Tenzij je je investeringen automatiseert en voor indexfondsen met lage kosten gaat.

7. “Geld is alleen voor hebberige mensen. Daar hoef ik me niet mee bezig te houden”

Volgens de schrijver is dit het excuus van luie mensen die zich niet even in hun eigen situatie willen verdiepen, maar hier vervolgens wel de rest van hun leven over klagen.

Ik ben het niet op alle punten eens met de schrijver. Passief inkomen (zeker meerdere stromen) lijkt mij ideaal. Natuurlijk moet je dan nog steeds werken aan je actieve inkomen, maar dat kan misschien wel wat minder. Ook beter proberen vind ik best een goede. Ok, het is beter als je weet waarom je steeds weer in dezelfde valkuil stapt, maar tot je zover bent, zijn al die pogingen wel meer dan niets. Budgetten werken voor mij ook prima. Ik merk dat ik het helemaal niet altijd prettig vind om geld te hebben dat speciaal voor uitgeven bedoeld is. Dat is een keer wel leuk, maar daar hoef ik niet elke maand (of elke week) iets voor te hebben. Maar dat zal voor iedereen persoonlijk zijn. In de rest van de punten kan ik me wel vinden.

Hoe zit het met jou, welke ‘leugens’ uit dit lijstje houd jij jezelf voor?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Volgens mij zijn er een heleboel manieren om passief inkomen te verwerven, maar niet alles past bij iedereen. Zelf wil ik me nog verder gaan verdiepen in:
  1. Schrijven van een eBook (dat tegen betaling gedownload kan worden)
  2. Advertentie-inkomsten via blogs/websites (ik heb bijvoorbeeld een aantal domeinen die ik wel wil houden, maar nog niet gebruik. Daar staan nu Google Ads op)
  3. Affiliate-inkomsten: bijvoorbeeld aanmelden bij partnerprogramma's van websites als Bol.com. Als iemand dan via jouw link iets koopt, krijg jij daar een percentage van.

  Ik denk niet dat het allemaal een goudmijn is, maar het kost je (na de opstartfase) bijna geen tijd en het loopt ongemerkt toch door. En als je dingen verder uitbouwt, dan kunnen de bedragen bij elkaar wel flink oplopen.

 2. I am not in total agreement with Ramit either.

  He tends to really say that you have to be an active negotiator, earn money, ask for discounts etc, which I agree with… but I also like having passive income (dividends), and things that take some effort to set up, but not much else to let it sit there and generate returns

  Generally, it all boils down to laziness. If you are lazy, you cannot do the proper research and gain the discipline to save and generate money.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.