Consuminderen en rijk denken

Een poosje geleden las ik de Secret. De kern van dat boek kwam er eigenlijk op neer dat je vooral moest denken aan wat je wilt en dat het dan – als een soort bestelling bij het universum – op je pad komt. Op zich geloof ik daar wel in, maar ik loop toch tegen een drempel aan: als ik bezig ben met consuminderen of sparen, dan heb ik echt moeite om ‘rijk’ te denken. Ik denk steeds aan besparen, aan dat bepaalde dingen niet kunnen, enzovoorts. Maar ik wil natuurlijk weer niet dat dát mijn verlanglijstje richting het universum is.

Feit is dat we het nu rustig aan moeten doen (en dat wil ik ook, want anders blijft financiële vrijheid iets waar ik naar kan zwaaien), maar het is natuurlijk de bedoeling dat dat tijdelijk is. Maar op welke manier zou ik dan mijn mindset in moeten stellen dat ik nu niet als een gek ga verkwisten/spenden, maar wel mooie dingen aantrek? Tips/ervaringen zijn van harte welkom!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Ook ik heb dat boek gelezen. Volgens mij ligt de omkeer in het feit dat je tevreden moet zijn met wat je hebt en hoe goed je bezig bent. Misschien moet je het per dag eens opschrijven. Ik zie bovenaan je blog een plaatje van Oprah, en ook zij vertelde dit ooit eens tijdens één van haar shows. Misschien nog een tip: vertel het ons!!

 2. Ik denk dat je moet kijken naar wat je wel hebt, de dingen waar je van kunt genieten. Niet al je aandacht vestigen op wat je niet hebt of wat je zou willen maar wat niet kan.

 3. Ik denk dat je best "rijk" kan denken terwijl je bespaart. Als je er aan denkt waarom je bespaart en dat het je in de toekomst wellicht geld gaat opleveren zit je volgens mij op het goede spoor. Maar de rijkdom kan natuurlijk ook zitten in het tevreden zijn met minder, en dat je dat extra geld dus eigenlijk helemaal niet nodig hebt.
  Haha, ik vond dat boek "The secret" helemaal niks, maar uiteindelijk is het toch gewoon huis-, tuin- en keukenpsychologie.

 4. Ben het helemaal met Jolanda eens, rijk zijn is je rijk voelen. Dat zit niet in materie op zich, maar in hoe je in het leven staat. Tevredenheid en dankbaarheid, daar kun je om vragen aan het universum.

 5. Ik heb het boek niet gelezen. Ik weet ook niet of het op je pad komt als je iets graag wilt. Bij de één wel en de ander niet. Dan kan het ook toeval zijn.

  Maar wat versta je onder financiële vrijheid? Is dat eerder stoppen met werken of een goede spaarrekening waardoor je zorgeloos kunt leven? En dan bedoel ik al je rekeningen betalen, je boodschappen doen en als je tv, auto en wasmachine tegelijk kapot gaat, die kunt laten maken zonder dat je wakker ligt of je het kunt betalen.

  Verlies met het consuminderen niet uit het oog waar het in het leven om draait: tevreden zijn met wat je hebt. Dan komt de rest vanzelf.

  Liefs Frederique

 6. Als je beseft,dat er overvloed is,en jij er op een bescheiden manier gebruik van wilt maken,kan dat je intentie zijn. Die tevredenheid,waarover anderen al schreven. Misschien ook een dankbaarheid naar de natuur en haar hulpbronnen. Zo voel ik het. Groeten Izerina

 7. Ik denk inderdaad dat tevredenheid een zeer grote rol speelt. Als je tevreden bent met jezelf en je leven dan ervaar je een zekere mate van rijkdom en vrijheid. Probeer ook de positieve kanten van het consuminderen/besparen voor jezelf te zien. Dus niet: dit moet ik ervoor laten, maar: door dit nu niet te doen lukt dat straks wel!

 8. Inderdaad focussen op wat je wel hebt en wat wel goed gaat/is, en wat besparen betreft focussen op kwaliteit boven kwantiteit?

  Ik las in the secret ook dat je een persoonlijk bankrekening-afschrift na kan tekenen met een toekomstdatum (bijv 31-12-2011), en dan je gewenste eindsaldo daarin zetten. Je kan het allicht proberen. 😉 Baadt het niet, schaadt het niet, zullen we maar zeggen!

  Óf, op een papier tekenen en uitbeelden wat je wil bereiken (met jezelf als poppetje erbij). Ik heb dat wel eens gedaan, en ja, dat is allemaal gelukt en uitgekomen! 🙂

 9. Ik heb het boek een paar jaar geleden gelezen en de afgelopen maanden heb ik het nog twee keer gelezen. Je moet idd genieten en blij zijn met wat je hebt. De dingen die je in de toekomst wil doen, of hebben moet je echt voor je zien. Ik heb sinds kort een moodboard, daar heb ik allemaal plaatjes opgehangen van dingen die ik wil, inspirerende spreuken. Wat Oryx zegt met een bankafschrift namaken met een toekomstdatum kan ook helpen. Of jezelf voorstellen dat je rekeningen geld is wat binnenkomt. Dat staat ook in het boek. Bij mij is veel uitgekomen. Er staat ook in het boek iets over een gelukssteen. Ik heb weleens van m'n moeder een steen in de vorm van een hart gehad en ze zei dat het geluk bracht. Ik heb het bij me bij examens. Toen ik het sollicitatiegesprek had bij het bedrijf waar ik nu werk, had ik die steen bij me, ik had het logo van het bedrijf erop geplakt. De hele week heb ik die steen bij me gedragen. En ik heb de baan gekregen. Ik schaamde (niet echt het goede woord) me er misschien een beetje voor, maar ik heb het aan een paar mensen verteld van die steen en die vonden het alleen maar goed dat ik het zo deed. Bij mij zijn vele dingen uitgekomen, het is alleen wel zo dat je de levenswijze/denkwijze dagelijks moet toepassen. Ik begin tegenwoordig m'n dag met dankbaar zijn voor alles en s'avonds als ik naar bed ga ook weer. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.