Wat gooi jij in de kliko?

Even heel iets anders, maar best voor de hand liggend, aangezien het vandaag bij ons weer klikodag is. Wij hebben er twee, een zwarte en een groene. De groene zit meestal wel vol met spul uit de hokken van de dieren, de zwarte gebruiken we voor gewoon huisvuil (of het resultaat van mijn opruimwoede). Vanwege de verbouwing gaan we nu echter ook regelmatig naar de stort. Alles wat met die verbouwing te maken heeft, brengen we daar.

Nu hadden we voor het eerst zo’n lege kliko, dat ik bij mezelf dacht: ik ben gek als ik alles naar de stort breng en niet ook de kliko vul: stort betalen we per kilo en het gebruik/legen van de kliko zit inbegrepen bij de gemeentelijke belastingen waar we tóch niet onderuit komen. Het voelde wel een beetje stiekem, maar het zou gewoon mogen, zolang de inhoud van de kliko maar onder de zoveel (90 geloof ik) kilo blijft.

Eigenlijk wil ik dit in de toekomst wel vaker gaan doen en er ook wat meer op letten qua ruimte. Niet overbodig, want ik denk dat we in de afgelopen twee jaar al wel voor minimaal €200 naar de stort hebben gebracht. Als we daar weer op kunnen besparen, zonder met onze troep te blijven zitten, dan is het natuurlijk hartstikke mooi meegenomen.

Zouden jullie dit soort dingen ook in de kliko doen en waarom wel of niet? En heeft iemand nog andere creatieve tips om van echt puin af te komen, zoals gips e.d. (hout kunnen we verzagen, maar veel andere dingen lijk je echt niets meer mee te kunnen)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Hier kun je alles gratis storten dus dat is geen probleem.
  Maar ik gooi wel veel in de container (wij doen alles nog in vuilniszakken en dan in een gezamelijke bak in de straat) maar maak wel een duidelijke scheiding dat ik geen chemisch afval bijvoorbeeld er ingooi.

  Groeten Herma

 2. Hier kost het afvoeren vrij weinig, maar dat neemt niet weg dat ik zo nu een dan iets in de kliko gooi. Als we heel veel hebben, dan rijden we naar de stort. Wat hier ook veel scheelt, is het scheiden van plastic. Ik heb hier gemiddelend 1 tot 1,5 30l zak aan plastic afval.

 3. huh, bij ons is de sort gratis! Evengoed gooi ik regelmatig iets in de kliko hoor (geen chemische zooi maar gewoon de gevolgesn van het opruimen. Als er ruimte is in de kliko, is dat toch geen probleem?

 4. Wij hebben hier vuilzakken van 1,5 euro per stuk – daar steek je zo ongeveer in wat je wil (geen papier, plastiek, GFT, PMD of KGA) – haha, kan je er nog aan uit ?
  Voor bouwafval kan je naar het containerpark – daar hebben we een kaart van 15 euro, geldig voor 10 beurten. Voor dingen die in je auto passen strepen ze meestal maar één beurt af, voor bouwafval ietske meer (hangt ervan af wie er aan de poort staat) – maar 200 euro ? Daar kom ik nog niet aan als ik alles over de voorbije 10 jaar optel ?

 5. Je hebt pech.Ook bij ons is het gratis. Als ik moest betalen,zou ik zeker mijn grijze bak vullen. Want daar betaal je op jaarbasis ook voor. Groeten Izerina

 6. Bij ons moet er betaald worden als je voor de tweede en volgende keer bij de stort komt, via kentekenregistratie houdt men dat bij.
  'k Maak dan ook dankbaar gebruik van de kliko en de verzamelbak van de flatgebouw tegenover ons huis.

 7. Wij hebben hier kliko's in de grond. Ik kan er niets gesorteerd ingooien, dus alles gaat bij mij bij elkaar. De stort is hier ook gratis. Elke inwoner krijgt elk jaar een pasje ervan. Ideaal. Vorig jaar heb er ik heel veel gebracht, de mannen daar kwamen me zelfs helpen met uitladen en sorteren. Als ik jou was zou ik alles zoveel mogelijk in de kliko gooien!

 8. Ik gooi alleen resafval in de kliko. het overige gaat netjes gesorteerd naar de stort en die is hier gratis gelukkig.
  Wellicht loont het de moeite om eens in de buurt te kijken waar je je afval goedkoper of gratis in kan leveren.
  Succes!

 9. Bij ons is de stort ook gratis. Ik scheid wel het afval. Wij hebben sinds kort een bak voor plastic. Nooit geweten dat je daar veel van hebt.

  Ik gooi de kliko gewoon vol met normaal afval. Het groenafval gaat apart. En wij rijden apart naar de stort voor het chemisch afval van de verbouwing. Dat verzamel ik in een doos en breng het dan weg.

  Liefs Frederique

 10. Eigenlijk is de kliko daar niet voor bedoeld, dacht ik. Wij leveren alles gescheiden in en ook voor puin moet er betaald worden. Ik zie hier van alles in de grote vuilnisbak zitten en dan denk ik maar weer dat we niet voor niets zoveel voor de afvalstoffenheffing moeten betalen. Helaas zij er altijd anderen, die het voor de goeden onder ons verpesten. Gr. LZV

 11. Het echte bouwafval (stukken muur, kapotte dakpannen enz) gaat in een grote container die je kan huren. Die wordt door een speciaal bedrijf opgehaald. Af en toe gaat er ook wel eens wat in de kliko hoor! Zoals de inhoud van de bouwstofzuiger, waar toch ook wel wat beton in zit steeds. Volgens mij mag het wel in de kliko, zolang het niet speciaal verwerkt hoeft te worden. Hout gaat de kachel in (mits ongelakt).
  Erg veel puin kan toch niet in de kliko….. Die is zo vol!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.