GFT scheiden: belangrijk!

Bekentenis: ik gooi nog heel veel gewoon in de prullenbak. Ik loop niet even naar buiten naar de kliko, maar plemp het, wat het ook is, gewoon in de keuken in de bak. Maar ik ga mijn leven beteren!

GFT ook daadwerkelijk in de groene kliko gooien, is heel belangrijk. Als het namelijk tussen het ‘zwarte’ afval terecht komt, wordt het gewoon verbrand en komt er CO2 vrij. Bovendien houd je er verder niets aan over. Als je dit afval netjes in de groene kliko gooit, dan kan het vergist worden tot groene energie. Ook kan het gebruikt worden om er compost van te maken.

Op de termijn zou ik graag een eigen composthoop/-bak willen hebben, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde. Ook nog niet echt nodig, want we gebruiken nergens compost. Maar groene spulletjes in de groene kliko gooien, dat kunnen we natuurlijk wel. Naast het milieuvoordeel heeft het nog extra voordelen:
– (Dure) vuilniszakken zitten minder snel vol
– Minder vaak prullenbak legen
– Meer ruimte in zwarte kliko voor ‘bouwafval’, scheelt weer naar de stort brengen

Ik vermoed dat de meeste lezers het al wel netjes doen, maar zijn hier nog meer mensen die nog niet altijd trouw hun groene afval scheiden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Volgens mij mag je je bouwafval toch niet in de kliko gooien. Hier moet je het apart inleveren. We scheiden al heel lang ons huisvuil. Het begon 30 jaar geleden met glas en papier. Nu doen we het met gft en plastic en chemisch afval. Gr. LZV

 2. Ik doe niet aan afval scheiden, hier gaat bijna al het gft alsnog in de verbranding omdat mensen niet goed scheiden. Wij hebben zelf geen groene kliko maar een ondergrondsafvalsysteem. Ik gooi alleen tuin afval echt apart weg en dat is zelfs moeilijk omdat de klep zo klein is dat er bijna niets inpast.Bouwafval maar ook kapot speelgoed, electronica, of andere grotere dingen meld ik aan als grofvuil en dat wordt dan wel gescheiden opgehaald
  groetjes Saar

 3. Helaas gaat hier de gemeente op termijn de boel weer gezamelijk verzamelen. Erst was ik nijdig en dacht "ik doe wel mee'. Nu ga ik toch weer een compostvat aanschaffen. Groeten Izerina

 4. Wij scheiden al heel lang het afval. Wij hebben nu ook een 'plastic' bak. En ik was verbaasd hoeveel daar ingaat. Er zit om veel spullen plastic.
  Wij hebben een afvalbak, maar wij lopen geregeld naar buiten naar de kliko om spullen weg te gooien.

  Binnen is hij minder snel vol. Ik heb ook een apart bakje voor plastic.

  Spullen van de verbouwing brengen wij naar de stort. Kleine dingen gaan in de kliko.

  Verf houden wij apart en brengen dat ook naar de stort.

  Liefs Frederique

 5. Hier wordt alles gescheiden opgehaald en dus scheid ik mijn afval vrij fanatiek. De compost belandt achter in de tuin. ook zonder speciale bak, stinkt het niet. Het zijn dingen die maken dat je met meer aandacht en respect leeft.

 6. Ik kan het niet gescheiden aanbieden. Hier hebben ze alleen maar bakken met alles bij elkaar. Bij appartementen een stuk verderop kun je het wel gescheiden aanbieden,(Gft, plastic enz) maar dat gaat me te ver om het daar heen te brengen. Ik heb er wel vragen over gesteld in de gemeente.

 7. We hebben vier compostvaten in de tuin. Ook om het tuinafval weg te werken. Grof tuinafval gaat in de groene bak. Maar de grijze bak is toch meestal aardig vol met de luiers enz. Zero waste zijn we hier zeker niet.

 8. Bij ons kan het helaas niet allemaal. Wel papier en glas maar het plastic verzamel ik en breng ik weer naar mijn moeder omdat Rotterdam niet aan die inzameling doet. Groenafval gaat gewoon bij het grijze hier omdat ik het zelf nergens kwijt kan op mijn bovenhuis. Wel jammer maar helaas kan het blijkbaar niet anders.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.